The Day After Tomorrow

 

For en stund siden kom FNs klimapanel med sin siste rapport, og den var alt annet enn lystig. Den globale oppvarmingen var godt i gang og vi kan regne med enda mer smekk på fingrene hvis vi ikke får ut fingeren og gjør noe snarest. Dette har selvfølgelig fått alle partier til å snakke om miljø, utenom FrP der ting kun er et problem hvis det involverer mennesker med mørk hud. Uansett så har denne rapporten og de siste årenes spådommer ført til at Hollywood nå har en rekke nye ting å lage filmer om. Katastrofefilmene er på vei tilbake og filmen jeg skal ta for meg her er en slik film, nemlig The Day After Tomorrow.

Dennis Quaid er en forsker med et heller anstrengt forhold til sin fraskilte kone og hans sønn som han sjeldent ser. Mens hans sønn er på en reise til New York skjer det katastrofale. Plutselig går været amok på grunn av klimaforandringer, men været blir ikke varmere slik mange forskere i den virkelige verden hevder. Nei, her ender det med enorme stormer som raserer hele byer for deretter å ende i en ny istid. Gjett hvor Vesten må flykte? Joda, til U-landene, og Mexico tilgir alt og slipper alle amerikanere over grensen. Tok dere den utrolige dype politiske ytringen der?

Dette skjer selvfølgelig i løpet av noen ganske få dager og plutselig er hele Europa og USA dekket under svære isbreer. Sønnen blir sperret inne i på et bibliotek i New York der de brenner bøker for å overleve. I mellomtiden starter faren sin ferd gjennom det grusomme været for å redde sin sønn som er spilt av ingen ringere enn Jake Gyllenhaal.

Så plusser vi på masse tåredryppende taler, klare advarsler om hvor verden går og en mengde imponerende spesialeffekter?og så har vi en skikkelig suppe. For å si det mildt så er det ene og alene spesialeffektene som redder denne filmen fra å bli umulig å se på.

Dette er så fryktelig dårlig at jeg vet ikke hvor jeg skal begynne. Skuespillet og spesialeffektene er helt ok, men det redder ikke resten av filmen på langt nær. Man skulle tro at man hadde gravd opp samtlige klisjeer som hadde blitt brukt i filmhistorien og plassert dem her. Naturkatastrofer kan være moro på film det, men denne filmen gjør det mest latterlige av det hele. Den forsøker å fremstille dette som et senario som kan komme til å skje i fremtiden. Hallo? Global Ragnarokk på mindre en uke på grunn av vestens miljøødeleggelser? Forskere har allerede vært ute og latterliggjort denne filmen, noe den absolutt fortjener.

Det er nok reaksjonære personer i verden som forsøker å overbevise folk at miljøbevegelsen enten er en konspirasjon eller at miljøødeleggelsene er helt naturlige og at de kan derfor gi blaffen. Hvis man skal få disse problemene på dagsordenen, er det ikke da et poeng å lage en film med litt mer realisme?

 

Legg igjen et svar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s