Kingdom of heaven

Liker du store episke dramaer med pompøs musikk og slåss scener i sakte film pluss litt romantikk på toppen kommer du til å elske denne filmen. For er det noe denne filmen har så er det akkurat disse over nevnte ingrediensene i bøtter og spann. Hvis du spør hvilken film det er jeg snakker om, så er det ingen ringere enn Ridley Scott sin siste film Kingdom of Heaven. Man skulle tro at slike titler fortsatt bare eksisterte på filmer på TV Norge eller Hallmark Channel, men den gang ei, det er fortsatt mulig i enorme produksjoner fra Hollywood anno 2005 også.

 

Ridley Scott skulle være kjent for de fleste. Hans mesterverk som den futuristiske cyber punk-klassikeren ?Blade Runner? med Harrison Ford, eller den klaustrofobiske scifi-grøsseren ?Alien? med Sigourney Weaver, har allerede satt standarden for hvordan filmer i disse sjangrene skal lages, og de har skrevet seg ned til en velfortjent plass i filmhistorien.

 

Så litt kort om handlingen i denne filmen som stort sette er rimelig enkel og grei, det skal ikke holdes imot den. En tempelridder spil av Liam Neeson ankommer en liten landsby. Den unge smeden, spilt av Orlando Blom har akkurat har mistet sin kone og sønn. Bare for å muntre opp den unge smeden, innrømmer tempelridderen at det er egentlig han som er hans ekte far.

 

Etter mye om og men, deriblant drapet på en prest, så bærer det av sted til den hellige byen Jerusalem. Her blir Orlando fort den edleste av de edle av tempelridderne og leder an i kampen for Jerusalem, og et kjærlighetsforhold blir det faktisk plass til også, med ingen ringere enn hans verste fiendes kone.

 

Men la oss først nevne det positive ved filmen. Vi vet at filmer stemplet Ridley Scott ikke kommer til å billige produksjoner, og bra er det. For det er faktisk det som får filmen til å bli verdt å se. Kampscenene er ikke annet enn imponerende og du blir revet med i de enorme slagene der alt er blitt gjort så massivt at det kan ta pusten fra de fleste. Dette, kombinert med massivt symfoniorkester gir deg godfølelsen i kroppen. Mye av  skuespillet er heller ikke så verst. da er det først og fremst Jeremy Irons og Liam Neeson jeg tenker på, selv om ikke alltid filmene de spiller i er like bra, er det sjeldent at de har en dårlig dag på jobben. Hvis du følger med så dukker det faktisk en og annen kjent brite opp, hvis det er noen som har sett mange BBC-serier vil nok kjenne dem igjen.

 

Å så det ikke fult så bra og nå er det nok noen ringenes herrer fans og sentimentale kvinner som kommer til å bli sur på meg, men anmeldere som meg vet bedre enn å la oss lure. Orlando Bloom begynner sakte, men sikkert å irritere meg mer og mer å jeg lurer faktisk på om han kan spille noe annet en pompøse mennesker med edle ridderinnstinketer. For det er den samme rollen som han hadde i alle ringenes herrer filmene pluss delvis i Pirates of the Caribbean. Det er faktisk ingen forskjell og etter å ha sett han gjennom alle disse filmene forventer man seg litt mer enn bare gjentagelse. I tillegg deler av dialogen hans så svulstig at han går Ari Behn en høy gang. Bloom er sikker ingen dårlig skuespiller, men han burde sterk vurdere om han ikke bør velge andre manus neste gang.

 

Det virker som om 11. September tragedien har gått inn på de aller fleste og da i særdeles stor grad Ridley Scott, noe som man klart ser i den forferdelige nasjonalistiske suppa av film Black Hawk Down. Når jeg selv har en bitte liten grad av empati og følelser kan jeg både forstå og tilgi ham dette. Denne gangen smører han ikke like tjukt på, men det er meget klart i hvert fall for meg at denne filmen har en klar politisk agenda der han viser at det fundamentalistene han er ute etter ikke de religiøse selv om de er jøder, kristne og muslimer. Å bra er det for jeg kan ganske sikkert tro at det er en del religiøse folk der ute som kommer til å mislike denne filmen meget sterkt på grunn av det og det gjør faktisk meg personlig meget glad.  Men problemet er at han gjør i de grader så patetisk. Man må gjerne fremstille folk på en edel og nobel måte, men her virker det like troverdig som en TV Shop-reklame. Ridley Scott har tatt opp moralske dillemarer før i blant annet Blade Runner , med stor suksess. Problemet hans denne gangen er at han vil og prøver alt for sterk, du ser han mener det så godt, men allikevel holder det ikke mål.

 

Alt i alt er dette en helt grei underholdningsfilm, mesterlig produsert med god koreografi og storslagen musikk. En fin film å ta med deg en date på for eksempel. Men for oss grinebitere som har sett langt mer film enn det er normalt menneske egentlig har gått av blir dette en film helt på det jevne, med en aldri så liten aning av skuffelse. Og Ridley Scott: Skjerp deg, jeg vet du kan bedre enn dette.

 

Legg igjen et svar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s