UNO

Skulle ønske at jeg kunne si at norsk film var like god som våre skandinavikse broderland. At det dårlige rykte norsk film har hatt er fullstendig over. Vel jeg verken kan eller vil det. Norsk film er etter min oppfattning oppe i knestående og det er det. Det er milevis igjen til svensk film og noe norsk svar på Lars Von Trier kan jeg overhodet ikke skimte i horisonten. Ok jeg innrømmer nå brukte jeg øksen for brutalt. For unntak finnes selvfølgelig. Drama komedien detektor hold absolutt mål. Samme vil jeg si om thrilleren Insomnia der blant annet den nesten alltid strålende Bjørn Floberg spiller psykopat. Han gjør også en strålende rolle i denne filmen
Filmen handler om David spilt Aksel Hennie som er kjent blant annet fa filmene Jonny Vang og Buddy. Han bor med sin mor, sin tilbakestående bror og sin kreftsyke far i en liten leilighet i Oslo. Til daglig jobber og henger han sammen med kammeraten sin Morten spilt av Nicolai Cleve Broch som ble fremstilt som den nye Brad Pitt etter han hadde spilt i Nrk sin serie lekestue for noen år tilbake. trenningsstudioet er eid av Jarle spilt av Bjørn Floberg. Jeg vet at jeg bruker store ord nå, men denne karen er en av Norges aller beste skuespillere og heller ikke denne gangen skuffer han som den heller sleske eieren av et treningstudio.

For å gjøre en lang historie kort. David er en person som gjør sitt ytterste for å hjelpe sine kammerater ut av knipe. Etter å ha hjulpet sønnen Jarle som har rottet seg opp i en handel med anabole steroider starter problemene. Trenningsstudio blir selvfølgelig ransaket og politiet arresterer hele gjengen. Faren til David ligger for døden på sykehuset og i ren desperasjon tyster David på sønnen til Jarle noe som ender at han blir fullstendig frøset ut av sine tideligere venner. Men problemene blir flere. Gjengen som sønnen til Jarle hadde rotet seg bort i vil ha resten av pengene for dopet og legger seg etter David for å få de resterende pengene. Om ikke det skulle være nok klarer hans nå tideligere venn Morten å få gjengen etter seg etter det viser seg at han har gått til sengs med datteren til gjenglederen. Han prøver da å henvende seg til David for å løse problemene sine. I tillegg har David en psykisk utviklingshemmet bror som han har et anstrengt forhold til.

Jeg hadde faktisk gledet meg til å se denne filmen. Aksel Hennie er i ferd med å ta steget opp i elitedivisjonen blant norske skuespillere emd denne filmen, noe jeg mener han ikke gjorde. I denne filmen har han i tillegg til å spille hovedrollen både stått for regi og manus. Og resultatet er overhodet ikke så verst. Med det mener jeg at jeg liker filmen, men tar allikevel ikke et høyt hurra for den. Problemet med slike filmer er at de ønsker så mye. Så alt for mye. Man vil lage det så vakkert, så bra, putte på god musikk, lære oss noe. Dette er historien om den gode mannen som på grunn av sine feil får hele verden rundt ham til å ramle sammen. Du sitter der i salen og blir revet med, men etter noen timer når du setter deg ned tenker du: var dette alt?? Resten av Skuespillerpresentasjonene er det ingenting å si på heller. Nicolai Cleve Broch og Bjørn Floberg er stråelende. Skulle jeg kritisere noe der måtte det bli Davids mor som er spilt av Liv Bernhoft Osa. Hun virker direkte uinspirert og tannløs.
Filmen er bedre en mye av det som har blitt laget i norsk film men ikke godt nok. Den er full av gode ideer og skildringer, men enkelte ganger føler jeg at det blir litt for mye. Det er sikkert greit men enkelte ganger savner jeg en litt grundigere arbeid. Enkelte ting blir bare hengende i luften.

Men alt i alt. Filmen er absolutt seerverdig og jeg kan trygt anbefale den selv om jeg ikke gir den toppscore. For debut og være var den aldeles strålende og jeg gleder meg til hva Aksel Hennie har å by på i fremtiden både foran og bak kamera. Skulle ikke forundre meg at neste ocar nominasjon går til denne karen.

Legg igjen et svar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s