Grim

Nederland må være det landet i Europa som, ved at man bare nevner det, får kristenkonservative, Ungdom mot Narkotika og/eller kvinnegruppen Ottar til å se rødt. Meget rødt.
Bordeller, at det er lovlig med cannabis, at den sensuren som i det hele tatt eksisterer er riktig så slapp– dette i tillegg til gode skøyteløpere og forballspillere, vindmøller og tulipaner er stort sett det jeg vet om landet.
Jeg vet der en pinlig å inneha så dårlige geografiske kunnskaper, men jeg får heller ta det igjen senere.
Jeg kjenner ikke så mye til nederlandsk film, utenom det katastrofale mordet på filmskaperen med det fengende navnet Theo Van Gogh for noen år siden– og hvis du lurer, så ja; det er faktisk en etterkommer av den kjente maleren. Utenom det er jeg rimelig blank.

 

Men nå over til den filmen denne anmeldelsen dreier seg om, nemlig filmen ?Grimm? av den nederlandske regissøren Alex van Warmerdam, som i årevis både har regissert og spilt i ulike filmer.
Filmen er opprinnelig fra 2003, så grunnene for hvorfor den først kommer nå er ukjente, men det virker ikke som Internett-piratene har den helt store entusiasmen overfor nederlandsk dramafilm. Handlingen er, som tittelen sier indikerer, bygd på eventyr fra brødrene Grimms eventyr, med fokus på det mest berømte av dem alle, nemlig Hans og Grethe.
Maria og Jacob bor hos sine meget fattige foreldre dypt inne i skogen. En dag da de er ute å samler ved med faren forlater ham dem, og de finner en lapp i lommen sin der det står at foreldrene ikke kan ta seg av dem lenger, og at de må reise til sin onkel som bor i Spania. Reisen fører med seg noen drap og sosial nød på gata i en nederlandsk by før de setter seg på en moped og kjører til Spania.

 

Men der er nøden like stor, og når det viser seg at onkelen er død, ender de opp med å utføre en liten runde kriminalitet før en rik fyr med ikke så edle motiver tar seg av dem. Nå skal jeg ikke si mer og grunnen til det at det er nesten umulig å si hva denne filmen egentlig handler om uten å avsløre hva som skjer gjennom hele filmen.
Istedenfor en film med handling og en slutt blir dette mer som en oppsummering av flere hendelser uten at det går en rød tråd gjennom det hele. Enkelte regissører kan slippe unna med dette men denne gangen fungerer det heller dårlig. Og dette er riktig så synd når jeg tenker over det. Halina Reijn og  Jacob Derwig som spiller Maria og Jacob er begge rutinerte skuespillere og overhodet ikke dårlige, men allikevel klarer de ikke etter min mening å fylle disse personlighetene med nok dybde til at det overhodet blir interessant.

 

Å lage en moderne versjon av gamle eventyr er en strålende ide. Selv har jeg alltid drømt å lage en futuristisk versjon Ali Baba og de førti røverne, selv om det stort sett kommer til å bli med tanken. Skal man gjøre noe slikt bør man faktisk ha en plan bak det hele. På IMDB ble denne filmen betegnet som en drama/komedie– ja vel, tenkte jeg, jeg så tendensen til begge deler uten at noen av delene ble gjort noe særlig bra. Det var heller drama, med enkelte morsomme hendelser sånn nå å da.

 

Alex van Warmerdam kan sin filmhistorie, med det kan virke som han ikke helt vet hvilke deler av den han ønsker å bruke. Han prøver litt roadmovie uten det blir en roadmovie, litt Lynch, litt Leone, Litt Tarantino, men samtidig ikke noen av delene. Filmen mangler ikke bare en rød tråd, men en visjon om hva den egentlig vil.
Men det finnes noe positivt og så i denne filmen da, for dette er ikke en ræva film, bare ikke så veldig bra. Enkelte øyeblikk får meg selvfølgelig til å le, men det er det. Deretter blir jeg stort sett sittende og vente og så er det plutselig over.  Jeg har stor tro på at regissør Alex van Warmerdam kan lage gode filmer for ideer og innfall har han, men han bør da gjøre noen radikale endringer. For det første er å strukturere ideene litt og for det andre å ikke prøve å presse alle ideene inn i en og samme film.

 

Legg igjen et svar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s