Vanity fair

Kostymedramaer ser fortsatt ikke til å gå av moten, selv om man snart har filmet i hjel stakkars Shakespeare. Problemet til flere av disse filmene er man ofte glamoriserer livet litt vel i forhold til virkeligheten. Jeg kan tro på at man kunne leve meget godt under Napoleonskrigene, men det var stort sett hvis man kom fra de øvre samfunnslag, noe de færreste gjorde. Men det er vel stort sett ikke derfor vi ser disse filmene. I de fleste menns tilfelle er det vel fordi et kvinnfolk drar ham med. Sexdriften hos menn er kjent for å ha fått dem til å gå gjennom ild og vann eller kaste bort milliarder for å sette en tulling på månen. Men nok om alt dette. La oss heller gå over til hva det hele egentlig dreier seg om. Nå er det nemlig premiere for atter et nytt kostymedrama med det utrolig fengende navnet Vanity Fair.

 

Becky, spilt av Reese Witherspoon blir i meget ung alder foreldreløs. Etter å ha vokst opp i et barnehjem bestemmer hun seg for å komme seg til toppen av samfunnet og leve det glamorøse adelslivet, koste hva det koste vil. Etter mye om og men finner hun drømmeprinsen, som er en notorisk gambler og soldat, men Becky vil enda høyere og  allierer seg med en slesk adelsmann spilt av Gabriel Byrne for å lære de rette tingende å få åpnet de rette dørene. Dessverre har alt sin pris, som vi alle vet, og alt går ikke alltid helt etter planen, men jeg skal ikke røpe mer av det utrolig spennende plottet her.

 

Når jeg skal nevne de positive sidene med denne filmen, så sliter jeg litt. Reese Witherspoon har jeg faktisk litt fordommer imot, etter de to ?Legally Blonde? filmene, og ikke fordi jeg nødvendigvis foretrekker brunetter. I Vanity Fair gjør hun en helt grei rolle som viser at hun sikkert kommer til å få flere roller i fremtiden, kanskje innenfor samme filmsjanger som Meg Ryan har gjort seg kjent i de siste femten årene, hvis jeg ikke tar feil. Det er flere store skuespillere her som gjør det langt bedre, så kanskje jeg er litt urettferdig mot Witherspoon, siden både Gabriel Byrne og Bob Hoskins, som begge er legendariske skuespillere, vil stille hvilken som helst trashskuespiller i et dårlig lys. Som oftest trekker kjente, talentfulle skuespillere opp helhetsinntrykket av en film og bra er det, selv om det uheldigvis ikke hjelper denne filmen i så veldig stor grad.

 

På den negative siden? det er sjeldent at jeg sitter i to timer og atten minutter uten at jeg føler at det skjer noe som helst. Det virker for meg som en oppsamling av mange små historier der de fleste bare blir delvis fortalt og de heller ikke er noe spesielt gode. Pen filming, nydelige kostymer og helt greit skuespilleri er ikke nok for å redde denne filmen. Filmen gjør sitt for å være politisk korrekt– her skal den fæle dobbeltmoralen til det britiske borgerskapet bli tatt, og det er også her en av de beste scenen i filmen er syntes jeg. Da Gabriel Byrne tordner ut mot sine slektninger i en lunsjscene pluss Bob Hoskins sin rolle som en småvulgær slask av en frafallen adelsmann, men det er også de få. Resten er ikke på langt nær like godt.

 

Mira Nair som har regissert denne filmen er sikkert ikke en dårlig regissør, men for å lykkes burde hun ha fokusert skikkelig på en hovedhistorie som kunne ha vært en rød tråd i filmen. Slik filmen står nå, virker den på meg som lite annet enn en samling av flere biter fra en TV-serie. For det er akkurat det denne filmen hadde gjort seg som, en mini-serie på TV. Men som to timer og atten minutters filmunderholdning er det ikke godt nok.

 

Dere studiner der ute som fortsatt føler at de har bevart fjortisen i seg og føler at de trenger noe hjerteføde, kan se denne filmen hvis de absolutt må. Men resten av dere oppegående kvinner og menn der ute, la være, og husk at uansett hva dere syntes om denne anmeldelsen, så vet vi i kinosyndromet  bedre.

 

Legg igjen et svar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s