En liten presentasjon av Mel Brooks 3

Selv om man elsker eller hater Brooks kan man ikke annet enn å være imponert over fyren. Han har i en rekke av filmene sine både spilt, produsert, regissert og skrevet manuset, og i tillegg spilt hovedrollen. Det sies at Mel Brooks utelukkende gjør som ham selv syntes er gøy, uansett hva andre måtte mene. Ikke tenker han på verken kommersielt potensial eller ikke, selv om i det fleste tilfeller er akkurat det som skjer, men han tar sine egne festligheter, og fester de til lerretet. Går det dårlig bryr han seg egentlig ikke om det, men gjør det atter en gang. Å skape komedier er kunst i seg selv, det å få folk til å gapskratte er langt vanskeligere enn å lage både action og grøssere. Det mest imponerende er at er at de holder over så lang tid som det de har gjort og det er en enda større sjeldenhet; i hvert fall innfor komediesjangeren.

 

Ok, jeg skal innrømme jeg har faktisk ikke ledd like mye hver gang jeg har sett en av Brooks filmer, og enkelte ganger har han faktisk irritert meg, men pokker heller jeg tilgir ham jeg selv om han driter på draget noen ganger.

 

Det er også verdt å få med seg at Brooks film faktisk står bak enn solid rekke skikkelig kvalitets film, milevis fra Brooks sitt eget film univers. Blant annet, David Lynch’sThe Elephant Man,David Cronenberg‘s hit The Fly, Frances (1982), med Oscar nominerte Jessica Lang, My Favorite Year (1982) som Peter O’Toole var Oscar nominert for og Charing Cross Road (1986) som hans kone Ann Bancroft vant en Britich academy award for og som han selv produserte.

 

Hans siste film fra 1995 Dracula: Dead and Loving It ble en fiasko, og mange trodde nå at det var slutt for Brooks. Men den gang ei. For noen år siden kom han igjen tilbake, men denne gangen på Broadway med En teaterversjon og en musikal versjon av han første film the produserer. Teaterverdens svar på Oscar nemlig Tony awards regnet ned på ham. Så skulle man tro at ringen var sluttet, men nei da.

 

I en alder av snart 80 har han returnert til TV, der han blant annet har hatt en gjesterolle i serien Mad About You, som han vant en emmy for beste gjesterolle i komedieserie. I det Simon Show tar han steget inn i tegneserieverden og legger stemmen på en tegnet versjon av seg selv. Man skulle tro at det å gå tilbake til TV var en tilbakesteg for ham, men nei da, sånn bryr han seg overhodet ikke om. Det som er moro er moro er hans filosofi og sånn har han tenkt å holde på til han dør.


Det går rykter om at han er på vei tilbake til det store lerretet igjen med en film med tittelen
She Stoops to Conquer. Neimen om jeg vet, men uansett så lenge mannen fortsatt er i livet vil han nok alltid prøve å finne på et eller annet.

Helt til slutt. Meel Brooks er sikkert ikke den største regissøren gjennom tidene, kanskje ikke den største komikeren heller. Kanskje det er en del ting jeg kunne ha nevnt om han som jeg burde, men pytt pytt hva så?! Uansett hva man måtte mene, Meel Brooks en person som gjør sitt ytterste for å skape litt glede her i verden. Og uansett hva man måtte mene om hans filmer, så må man innrømme at det er en holdning lang flere av oss burde ha!

Legg igjen et svar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s