MC Libel

Mc Donalds er hele familien sin restaurant og Ronald Mc Donald er en snill klovn som gir barna de tingende de trenger, nemlig hamburgere, pommes frites, cola og små plastleker. Slik er det i hvert fall dette konsernet ønsker å fremstille seg selv, men det er ikke alle som er like enige i dette. Flere har forsøkt å lage et fokus på de mindre heldige tingende rundt Mc Donalds konsernet, men har å måtte betale dyrt. Mc Donalds kjører et meget hardt press mot all media som tar opp negative ting om dem og ikke rent få ganger har ulike media måtte gå ut for å unnskylde sine påstander. Makt kan ofte være en tøff ting som brukes hardt mot idealister for å få dem til å gi opp jakten på sannheten. Mc Donalds sitt kjør mot sine kritikere rammer ikke bare media, men også enkelt personer. På begynnelsen av 90 tallet ble en gruppe Greenpeace motstandere i England saksøkt for å ha delt ut løpesedler utenfor en av konsernene sine restauranter i London, det endt med at de fleste ble saksøkt. Konsernet krevde at de skulle be om unnskyldning for de påstandene de kom med i løpesedlene noe de fleste gjorde. Men to personer lot være noe som resulterte i en rettssak som kom til å vare nærmere 7 år.

Helen Steel and Dave Morris tok kampen opp mot noe alle trodde var fullstendig umulig. Uten krav på fri rettshjelp måtte de føre saken i lange perioder selv mot et konsern som hadde råd til de som måtte finnes av dyre advokater. Saken fikk etter hvert så stor oppmerksomhet at folk meldte seg frivillige til å bli med dem i kampen. Ikke bare fikk de til slutt en advokat som ofret seg gratis for saken, men med innføringen av Internett på midten av 90 tallet tar saken en helt annen vending.
I denne dokumentaren får et innblikk i metodene til MC Donalds som til tide kan virke som metoder enkelte land vi helt ikke har lyst til å sammenligne oss med bruker.  . Privatdetektiver står frem og forteller hvordan de ble leid inn til og innfiltrer å spionere på ulike organisasjoner. Paranoide måtte MC Donalds ha vært siden de ikke bare leide spioner, men også spioner som skulle spionere på spionene. Dette pluss mye mer er det man får et innblikk i denne meget tankevekkende dokumentaren.

Uansett endte saken som en katastrofe for MC Donalds selv om de vant på enkelte punkter. Konsernet begynte å tape penger og for første gang i historien måtte restauranter nedlegges. Saken ble så pinlig at erstatningen MC Donalds skulle få krevde de aldri inn.
Dette er ikke bare en dokumentar om Big Business evne til å råkjøre den lille mann, men et viktig dokument som viser at det er mulig bare man ønsker å ofre det som skal til. Helen Steel and Dave Morris ofret nærmest alt for det de trodde på og burde være en inspirasjon for alle som tenker på å gi opp. Anbefales på det varmeste.

Les mer om saken her

Andre Rettsaker når det gjelder MC Donalds kan man lese om her

Gode Linker:

 

 

Legg igjen et svar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s