Supersize me

På 80 -tallet fikk jeg kabel-tv, noe som ga meg tilgang til en verden full av TV- kanaler. I begynnelsen var det kun tre, fire kanaler ekstra i tillegg til NRK, men når man alltid kun har hatt tilgang til den sosialdemokratiske monopolkanalen, så var dette rene himmelen.

For første gang i mitt liv fikk jeg også tilgang til TV-reklame, noe som var meget imponerende. En firma som til stadighet reklamerte, var Hamburgerkjeden McDonalds. På McDonalds i London tok jeg med meg pommes frittes-begeret tilbake som suvenir. Det var den gangen, og det er nesten latterlig å tenke tilbake på det. Jeg var ikke den eneste som var fascinert, og jeg skammer meg.

Siden den gangen har min fascinasjon av selskapet sunket til et lavmål, og min evne til å la meg begeistre av latterlige reklamer er lik null.

For en stund tilbake anmeldte jeg en annen film om McDonalds kalt MC Libel. Hovedpersonen i denne filmen fikk ikke like mye gjennomgå av konsernet som personene i MC Libel, men det gjør ikke filmen noe mindre viktig.

Mat Spurlock bor i New York sammen med sin kjæreste, og har har et rimelig sunt kosthold. Da finner han ut at han skal gjøre et eksperiment, nemlig leve på McDonaldsmat morgen, middag og kvelds i 30 dager. Underveis skal han overvåkes av leger for å se hvordan dette påvirker helsen hans. Nå er mengden junkfood som konsumeres i USA såpass stor at man trygt kan si at landet har et gigantisk helseproblem. Han prater også med personer som driver lobbyvirksomhet for bransjen, pluss at han snakker med skolebarn. Man kan fort se hvor mye penger og reklame industrien spyr ut for å fange folk, når man ser at barna vet mer om hvem Ronald McDonald er enn USA sin første president.

Jeg skal ikke ta for meg mer av handlingen, men jeg kan love dere at man blir sjokkert over det man hører og ser. Jeg hadde lite lyst på junkfood etter å ha sett denne filmen.

I motsetning til Michael Moore mener jeg at Matt Spurlock er langt flinkere med bruken av fakta. Han fargelegger ingenting og legger ingenting til, slik Moore ofte har en tendens til å gjøre. Dette gjør filmen på en måte enda farligere for dem han ønsker å sette søkelyset på.

Anbefales på det varmeste.


 

Legg igjen et svar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s