United 93

Det å anmelde en film som omhandler menneskelige tragedier som har funnet sted er en vanskelig ting, for selv om en film omhandler sanne beretninger så er det ikke alltid at de er verken godt gjort eller helt historisk korrekte. Det å bruke historisk korrekte faktum i filmer er ofte vanskelig på grunn av to ting. For det første ønsker man ofte å fremstille sakene litt annerledes for å få frem følelsene menneskene gjennomgikk på en effektiv måte og for det andre er det ikke alltid så lett å vite helt hva som skjedde.

Schindlers liste var en film som omhandlet den tyske foretningsmannen Schindler og hans redning av flere jøder fra de tyske gasskammeret under den andre verdenskrig. Hvorvidt filmen er så historisk korrekt som man skal ha det til er det flere ulike syn på, men at den frembringer følelsene er sikkert og vist. Det er på grunn av dette jeg syntes den filmen jeg nå skal anmelde er vanskelig oppgave. Filmen er en film som alle hadde ventet skulle komme før eller senere og enkelte politikere i USA syntes det var på tide. Enkelte meget upopulære politikere som jeg ikke trenger å nevne navn på, men som et lite hint kan jeg si de ligger meget dårlig an foran et visst suppleringsvalg denne høsten på grunn av terrorlover og en viss krig i Irak. Filmen heter United 93 og er en av de filmene rundt 11. september som kommer i år, de andre vil jeg komme tilbake til senere.

Filmen trenger ikke mye forklaring siden vi allerede vet hva som hendte og hvor tragisk det hele endte, men det er heller ikke meningen med filmen. Filmen handler om det siste flyet som ble kapret den 11. september 2001, men som ikke nådde sitt mål. Hva som egentlig hendte på flyet vil man aldri vite, men etter å ha hørt meldinger fra telefonsvarere og lignende har man fått et visst bilde. Man antar at passasjerene tok til motmæle og avverget at flyet nådde hovedstaden noe som ville ha endt i at enda flere menneskeliv kunne ha gått tapt. Som sagt vet man ikke hundre prosent, noe som har ført til en rekke teorier som jeg ikke skal ta opp her.

Som film fungerer dette meget bra. Det er ingen kjente skuespillere med her noe jeg mener er positivt. I motsetning til Oliver Stone sin film om temaet har man utelatt dyktige karer som Nicolas Cage for å holde fokuset på selve historien? spør du meg, redder dette filmen.
Kameraføring foregår fort og hipt og kan av og til minne deg om at du sitter og ser på en episode av NYPD Blue, men her fungerer det meget bra.
Musikken og dramatikken er på grensen, men man utelater det mest klisjéfulle Hollywoodstoffet, noe som også teller i positiv retning. Alt i alt er dette en meget grei film? ikke på topp, men absolutt verdt å se.

Til slutt vil jeg komme med en aldri så liten advarsel og en politisk ytring. Dette gjør jeg aldri i anmeldelser, men jeg mener at denne gangen er et unntak.
11 september har endret spillereglene en smule, men verden er stort sett ikke verre enn det den opprinnelig var. Virkeligheten har bare kommet rett utenfor vårt stuevindu og direkte på cnn.
Med det mener jeg at uansett hvor følsomt, vondt og trist dett er det ingen unnskyldning for å gå helt bananas og innføre den ene strenge loven etter den andre.
Kall det gjerne kamp mot terror, jeg personlig syntes det er å la terroristene vinne.
Så vær så snill å la være å spytte på de omkomnes minne ved å la årevis med kamp for demokrati og menneskerettigheter trøkkes ned i dass.
Hvorfor sier jeg dette? Fordi jeg vet at denne filmen kommer til å misbrukes for det den er verdt.

Legg igjen et svar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s