Innfør republikk

Terje Haugom må gjerne elske monarkiet så mye man vil, men i summetonen den 5 oktober kommer han med argumenter som er ganske merkelige.

Haugum viser til kaoset i som utspiller seg i USA for å vise til hvorfor det er bedre å ha en konge enn en president.  Nå er riktig at USA er et kaos, men det er ingenting som tyder på grunnen til det er fordi de er en republikk Jeg klarer heller ikke så hvordan USAs skulle fått orden på sakene med å innføre et monarki ala Norge. De var underlagt et det Britiske monarki i sin tid, men folket i USA var ikke interessert i dette da fortrakk å bestemme i sitt egent hus og velge sine egne ledere.

Land som Finland, Irland, Island pluss en rekke andre land har presidenter og de er stabile og fremgangsrike demokratier. Hvor stor makt presidenten har er også forskjellige fra land til land og noe USA din modell er det de færreste av republikanerne i dette landet er for.

Han skriver også at Norge hatt monarki i hundrevis av år, noe som på en måte er riktig. Det han ikke never er at i de fleste av de av de årene var vi vært underlagt Danske OG Svenske konger så noe egen kongen hadde vi ikke. De gamle Norske kongeslektene var død ut så når vi skulle skaffe oss en ny konge så måtte vi importere en fra Danmark.

Haugom snakker også om grunnloven fra 1814 som om den var ufeilbarlig og aldri har blitt endret på. Skulle man fulgt grunnloven slik den var i 1814 så hadde ikke store deler av norske folk hatt stemmerett og det er ikke sikkert at vi hadde hatt parlamentarisme. Vi hadde også måtte nekte jøder og jesuitter adgang til riket. Lover er ikke skrevet i stein for evig ettertid man tilpasser de samfunnet man lever i.  

Kongen er et symbol sier Haugom, men vi republikanere har faktisk lyst til å velge våre symboler og de som skal representere oss. Det skal ikke dikteres av verken arv eller menn som har vær død i noen hundre år. Vi lever i 2020, ikke 1814.

Trond Wathne Tveiten

MDG Politikker

Legg igjen et svar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s