Utrolig tøff dame

Photo by Pixabay on Pexels.com

Flere som kommer inn i Forsvaret sliter med å lære seg å skyte. Det var ikke før Hanne Elgåen stod midt oppe i det, at hun innså at hun aldri kan drepe et annet menneske.

Jeg har observert at mange kommentert denne saken og fremstiller personen som feig, men jeg har en mistanke også at en del som holder med henne som holder kjeft.

Jeg blant de som sier at Hanne Elgåen er en modig person som faktisk fortjener mye skryt. Man kan mene hva man vil om forsvaret og hva de driver med, men det er ikke komme bort i fra det faktum at de lærer folk er å ta liv.

Jeg er ikke pasifist og tror at militæret dessverre er nødvendig. Jeg blant de som mener det var et fullstendig feilsteg av vesten å ikke gripe inn i under folkemordet i Rwanda 1996 og folkemordet i Sebreniza i 1995. Jeg er blant de som syntes bombingen av Serbia i 1999 var riktig og nødvendig for å hindre etnisk rensning av befolkningen i Kosovo. Jeg sier som tidligere president og vinner av nobels fredspris Jimmy Carter: Krig er et onde, men av og til et nødvendig onde.

 Fremsteg fred og samhold mellom nasjonene verden er avhengige at flere som Elgåen tør å filosofere over dette og faktisk innrømme for seg selv og omverden at det å ta liv faktisk er ganske jævlig. Det å tørre stå imot flertallet som glorifiserer hæren og nærmest fremstiller som at bare man hare uniform og saken er rettferdig så gir det ingen alvorlige følelsesmessige konsekvenser. Si at man ikke passer inn i forsvaret har blitt fremstilt som feigt og at man er et snowflake. Jeg syntes det er mye mer heder å tørre å ta det valget og komme med den innrømmelsen Elgåen gjør.

Jeg skal ta en liten historie til slutt som kommer fra mitt egent liv. Jeg møtte en gang en norsk soldat som hadde vært i Afghanistan og fått varige mentale skader av det han hadde sett og måtte gjøre. Han sa til meg dette: Ingen forberede oss på dette og bryr seg om oss når vi kommer tilbake. Det er mange år siden, men jeg klarer aldri og glemmer denne mannen eller hans ord.

Å kjempe for fred og ønske et bedre samfunn er en klang presses som ikke går uten å måtte inngå en del smertefulle kompromisser på veien. Men jo flere personer Elgåen som tøs å si fra og stå frem så kanskje denne veien blir litt lettere.

Trond Wathne Tveiten

MDG Politiker

Legg igjen et svar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s