Lær deg folkeskikk Gjelsvik

Dette er et svar på Erling Gjelsvik sitt innlegg i BA den 13.02.2021

Når jeg var liten pleide min mor å si til meg når jeg var gretten at når jeg er sur er alle dumme. Det er dette jeg føler for Gjelsvik akkurat nå. Jeg har drevet med politikk i snart 27 år, og det finnes politiske motstandere jeg har et bra forhold til, og noen mindre bra. Jeg har ofte engasjerte debatter med folk fra både Rødt og Høyre. Temperaturen kan bli ganske høy, og noen ganger kan vi alle være litt usaklige mot hverandre. Men det er ikke verre enn at vi kan ta en øl eller en kopp kaffe sammen, gratulere hverandre med dagen, og være glade på hverandres vegne. Det kalles enkelt og greit å ha respekt for hverandre som mennesker og kollegaer. Det er ikke alltid enkelt, men jeg er faktisk glad for at jeg lever i et samfunn der det er mulig å ha en slik politisk kultur. Den felles respekten og omsorgen hele bredden av politikere hadde for hverandre etter 22 juli viste akkurat dette.

Opp gjennom årene har jeg blitt forbannet på enkelte ledere i avisene og hva enkelte journalister kan finne på å skrive, men dette er en del av den politiske hverdagen og det må vi tåle.  Selvfølgelig har journalister en annen oppgave enn oss politikere, og det respekterer jeg dem for.

Men så har vi et tilfelle som heter Erling Gjelsvik som tar sitt samfunnsoppdrag til et annet nivå. Samfunnsoppdrag kan man kanskje ikke kalle det, når en frustrert og sinna mann lar sitt sinne få fritt utløp.  Jeg kan forstå at man blir frustrert, men skulle ønske at han av og til kunne tenke seg litt om før han sender avgårde noe av mølet sitt. Av og til hjelper det faktisk å sove på det, og se på teksten en gang til før man trykker på send-knappen. Vi som driver med politikk har stort sett  lært oss å overse ham. Det er et råd både jeg og flere av mine kolleger i andre partier har gitt nye politikere som lyst å gjøre en innsats for samfunnet.  Det er fordi Gjelsvik ikke ønsker debatt, eller noen form for saklig meningsutveksling. Er man f.eks. for en annen ruspolitikk, da er man en naiv idiot. Måten han har beskrevet min tidligere kollega fra Venstre, Erlend Horn på er på et lavnivå som til og med Fox News ville vært flaue over.Istedenfor å moderere seg, så fortsetter Gjelsvik ufortrødent å spy ut sin edder og galle. Det å lytte til andres meninger og kanskje lære noe nytt er visst ikke mulig i Gjelsvik sin verden.

Som jeg sa tidligere har både undertegnede og de fleste kollegaene mine fra politikken stort sett ignorert Gjelsvik av samme grunn som at vi de senere år har måttet blokkere troll på sosiale medier. Det er ikke debatt, det er bare ren tortur å fortsette sånne meningsløse diskusjoner med folk som bare er ute etter å provosere.

Ungdomspolitikere på kryss og tvers av partiene minner meg om HitlerJugend, skriver Gjelsvik den 13 februar. Slikt oppgulp hadde jeg ikke vært overrasket over å finne i resett, document.no eller et annet kloakkrør på nettet, men når det kommer fra en kommentator i BA er det direkte pinlig. Jeg må bare spørre, hvor er redaktøren?

Jeg er ikke sur fordi Gjelsvik er imot MDG eller fordi han kritiserer oss. Men å trekke nazikortet fordi han ikke liker MDG sin miljøvennlige politikk, eller  sammenligne ungdomspolitikere med hitlerjugend fordi de ikke ser verden slik som han er gjør er å gå for langt. 

De siste 20 årene har den politiske debatten blitt mer og mer polarisert og hard. På landsmøtet til MDG på Fornebu for over 2 år siden måtte vi ha vektere pga trusler som hadde kommet mot våre politikere. Tidligere president Trump har også hatt en hatretorikk de siste årene som har ført til voldelige demonstrasjoner og et kupp-lignende angrep på kongressen. Man kan alltid gjemme seg bak at politikere må tåle både det ene og det andre, men du skal kunne slippe å føle deg hetset og truet. Det skal ikke være nødvendig å måtte ha vektere, voldsalarm og hemmelig nr fordi såkalte meningsbærere ikke forstår at nok er nok.

Jeg gidder ikke å avslutte dette med å be Gjelsvik om å be om unnskyldning eller moderere seg da det ser ut til at hans ego er på nivå med tidligere president Trump. Men jeg kan si en ting, og det er at BAs lesere og Bergen fortjener bedre.  

Trond Wathne Tveiten

Vara til Bystyre for MDG  

Legg igjen et svar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s