Vi trenger en ny sidemåls politikk

Jeg vil gratulere Mållaget med alle de nye medlemmene, og takke FpU for deres desperate forsøk på å være morsomme. Jeg liker nynorsk litteratur, og har tidligere vurdert å melde meg inn i Mållaget, men noe har holdt meg tilbake. Hvis sidemålsfolket vil at folk skal omfavne saken deres, så mener jeg at de bør jobbe for at man skal begynne med nynorsk allerede på barneskolen.

Jeg har skrivevansker, og derfor sliter jeg mer med nynorsk enn mange andre. Utfordringene ble ikke mindre da jeg i tillegg måtte lære meg nynorsk da jeg kom på ungdomsskolen, og vi dessuten ble karaktervurdert allerede fra det første året vi begynte å lære nynorsk. Disse karakterene ble en del av grunnlaget for å søke seg inn på videregående skole, noe som skapte vansker for meg resten av skoletiden min. Derfor mener jeg at man bør begynne å lære nynorsk på barneskolen, slik at man kan få et par år til å utvikle både ferdigheter i og interesse for sidemålet før karakterer i det hele tatt kommer inn i bildet. Da kan man muligens unngå at så mange ser på nynorsk i skolen som noe unødvendig som kun trekker ned karaktersnittet.

Dette kunne kanskje ha gjort at flere barn og unge ville ha oppsøkt nynorske forfattere og kunstnere, eller gjort dem mer interessert i norsk historie. Som nevnt liker jeg faktisk nynorsk litteratur, men denne interessen fikk jeg utelukkende fordi min far var opptatt av poesi— altså fant jeg dessverre den nynorske litteraturen til tross av mine opplevelser med nynorsk i skolen, og ikke på grunn av dem. Hvis man ikke klarer å vekke mer interesse i nynorsk kunst og litteratur hos folk, så kan man i det minste kanskje sikre at folks skriftlige kompetanse i nynorsk blir hevet.

Legg igjen et svar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s