Vi trenger ikke flere arbeidsdager

Photo by Kampus Production on Pexels.com

Det er utvilsomt at Kåre Willoch endret Norge påp en rekke måter, men der stopper også min enighet Sondre Hillestad lederen for Hordaland unge høyre sitt innlegg i BT den 30 desember 2021.

Jeg opp på 80 tallet og var en del av et middelklassehjem. Begge mine foreldre jobbet i helsevesenet noe som gjorde at det ikke alltid var lett å sjonglere og å få tid til alt, men vi klarte oss. Det er ingen tvil om at middelklassehjem åpningstidene ble utvidet var en fordel i et hjem der helligdager og helger også kunne være arbeidsdager, men mye har endret seg siden den tiden. Det å fremstille samfunnet som lite fleksibelt når det gjelder muligheten til å handle var en virkelighet i 1982, ikke 2022    

På 80 tallet kunne ikke bestille mat levert hjem på samme måten som man kan i dag i dag. Man kunne heller handle 24 timer i døgnet fra alle slag mulige butikker ved hjelp av telefonen og få levert varene på døren dagen etterpå.  

Som en person som selv jobber som servicearbeider syntes det er komisk med den såkalte kjærligheten unge høyre har til oss. Hvis Høyre virkelig hadde ment alvor når det gjaldt servicearbeidere så kunne de kuttet ut å liberalisere arbeidsmiljøloven og støttet opp om bedre arbeidsvilkår og bedre lønnsbetingelser for de lavtlønnede i bransjen. Når vekterens for en stund siden streiket fikk vi stor sympati i samfunnet og blant flere partier, men høyre var ikke blant de partiene. Vekterne en av de gruppene i servicebransjen som står på alle dager i året og til alle døgnets tider. Hvor ble det av kjærligheten Hillestad?

I dag er mange butikker oppe 6 dager i uken, mange av dem fra seks syv om morgenen til midnatt. I tillegg finnes det flere døgnåpne kiosker og bensinstasjoner hvis det skulle være noen nød. Her på melkeplassen har jeg 3 slike butikker i gangavstand. Man kan i tillegg få matvarene levert direkte på døren store deler av dagen. Man har egne selskaper om leverer egne matkasser der ingressene nærmest er ferdig klare med oppskrifter. Men ifølge unge høyre lederen er det at ikke alle butikker kan være åpne på søndagene en rest av tiden før reformen på 80 tallet og en gave til oss med tiden helse og natturnuser? Jeg jobber natt, kveld, dag pluss helger og andre ganger helligdager. Jeg eier ikke bil, men klarer veldig godt å planlegge alle innkjøp innfor de utrolig vide åpningstidene som er i dag. Hvis Hillestad ønsker en reform som skal være nyttig grupper som har ugunstige arbeidstider så bør han kanskje snakke med disse gruppene. De eneste som etterspør dette i dag er enkelte på høyresiden.   

Hillestad snakker bruker søndagsåpne butikker før jul som et eksempel, noe som egent er selvmotsigende. Dette viser jo at fagbevegelsen og partiet til venstre for Høyre faktisk viser den fleksibiliteten de selv etterlyser.

Det er helt riktig som Hillestad sier at MDG ikke vil ha søndagshandelen, men han har ikke fått med seg hele argumentasjonen. Det faktisk gi en del av servicearbeiderne en pust i bakken er en god ting. Det har seg ikke slik at man i servicearbeideryrke ansetter kun eget folk til søndagsarbeid, denne kvoten fordeles på alle de som faktisk jobber. Så Hillestad kommer med såkalte solidariske løsninger så hadde det kanskje vært en fordel å snakke med oss som jobbet i bransjen.

Erna Solberg har utallet av vi bør bli flere nordmenn noe som innebærer at vi bør få flere barn. Skal det skje så må nordmenn ikke jobbe enda mer en før for tro det eller ei. Skal man ha barn så krevet det faktisk at man har tid til dem. Det at flest mulig har fri en felles dag i uken skaper en forutsigbarhet der man kan planlegge for familien. Dette er viktig for både høyre og resten av det politiske Norge kommer aldri til å gjøre skoledagen til barn og unge mer fleksibel og valgfri.   

Trond Wathne Tveiten

Bystyrerepresentant for MDG

Legg igjen et svar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s