Hva nå KRF?

Diskuterer man politikk i Ap er det snakk om høyt under taket, har man to helt motstridende fløyer i Krf er det snakk om åpenhet og toleranse, men hvis man har en diskusjon i Venstre så er det stort sett snakk om vingling. Det er utrolig hvordan journalister fortsetter gamle trender uten å helt vite hva det lenger betyr. Man kaller Venstre et vingleparti utelukkende basert på tradisjon og ikke hva de faktiske forhold egentlig er. Hvorfor nevner jeg dette? Jo, fordi den siste tiden meget interessante kampen internt i KRF.

Jeg var nok ikke den eneste i verken Krf eller Norge generelt som satt kaffen i halsen da jeg fikk lese KrF sin nestleder Inge Lise Hansen kom med sine radikale utspill om hvordan man skulle få folk tilbake til partiet. Her skulle man få lov til å kritisere Israel (rettere sagt behandle Israel som alle andre land som bryter menneskerettighetene), tillate homofile å få gifte seg, vinmonopol i hver kommune osv.

Det er ganske fascinerende hvordan saker som egentlig ikke er utrolig viktige klarer å bli så kontroversielle og viktige for grunnfjellet deres. La meg ta for noen av de punktene som har fått enkelte til å miste nattesøvnen.

 • Den ensidige Israel-støtten må endres

  Svar: Hva er egentlig så provoserende med dette? Skal man støtte en stat uansett hva de gjør? Skal ikke normale spilleregler verdsettes av alle uansett hvilke land det er snakk om? Israel er i likhet med USA et land som alle andre land. Saken er ikke at disse landene har blitt utsatt for mer kritikk enn andre, men at de har en fanatisk fan klubb som hyler og skriker om hat og antisemitisme hver eneste gang folk tar opp alvorlige problemer. Det at man kaller seg USA- og Israelvenn og kler seg ut i Davidstjerne og USA-flagg provoserer meg ikke, men det at oppegående, utdannede folk bruker floskler som at dette er guds vilje og at USA hjalp oss under krigen som et argument finner jeg skremmende.

 • Tillitsvalgte trenger ikke lenger å være bekjennende kristne

  Svar: Det er litt merkelig at et parti som kaller seg Israelvenn faktisk har en paragraf som nekter Jøder tillitsverv i partiet. Kan ikke ikke en del kristne snart innse at de kan kalle seg Israelvenner så mye de vil, men Jødene kommer fortsatt ikke til å bli frelst slik de ønsker det. De kristne forsøkte med den harde neve i flere århundreder, men siden 1945 endret de strategien til ukritisk hyllest. Ingen av delene funker og det bør de snart forstå.

 • Ja til homofilt ekteskap gjennom borgerlig vigsel.

  Svar: At enkelte kristne ikke ønsker at de skal få gifte seg i kirken kan jeg ha en viss forståelse for. Ingen livssyn skal tvinges til å gifte mennesker hvis de føler det så utrolig provoserende. Men at det kan være så vanskelig å akseptere at to mennesker av samme kjønn skal få lov å gifte seg generelt sett fortår jeg ikke. Hvis kjærligheten mellom to mennesker av samme kjønn er det man legger hovedvekten sin på, så tar jeg dem ikke seriøst som politikere. At dette er en sak som kan få en til å skifte parti, så værsågod. Fikk du med deg den, Nina Karin Monsen?

Vinmonopol i hver kommune.

Svar: At det skal være veldig provoserende at voksne mennesker i bygd og by skal få kjøpe en vare som er helt tillatt i forhold til norsk lov forstår jeg heller ikke. Burde ikke lovlig tilgang være bedre enn smugling? Høye avgifter kan jeg forstå, men hvis man ønsker moderat forbruk, burde ikke dette da være en grei sak?

Inger Lise Hansen sier at man må endre seg for å ikke havne i samme skjebne som Venstre. Det er sikkert ikke så dumt med tanke på hvordan valget gikk for Venstre, men sakene som hun her tar for seg er Venstre allerede på bølgelengde med. Burde ikke Inger Lise Hansen da heller melde seg inn i Venstre i likhet med hennes støttespillere i partiet?

Jeg skal være raus at jeg ønsker KrF lykke til videre. Å igjennom slike prosesser og oppvask i full offentlighet kan være rimelig demoraliserende og destruktivt. Inger Lise Hansen er en flott politiker og er det dette som skal til for å ødelegge hennes politiske karriere så mener jeg at den delen i Krf bør ta et oppgjør med seg selv og spørre om de egentlig er så opptatte av verdier som de selv hevder. Eller om de såkalte verdiene de har er helt i tråd med dagens samfunn.

4 kommentarer

 1. Joda, kløktig strategi, åpne for kritikk av Israel og ikke krav om kristen bekjennelse, da har Krf et marked blant konservative muslimer. Tjobing!
  Men homsegreiene kan V ha for seg selv…

  Liker

 2. Et parti bør stå for noe. kanskje derfor Venstre har utspilt sin rolle i norsk politikk? Ikke fordi de ikke får nok stemmer, men fordi de ikke står for noe lenger??
  Problemet med KrF er at den eneste fellesnevneren til disse politikerne er den kristne troen de deler…

  Liker

Legg igjen et svar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s