Innfør Green Card

 

Hele Norge har de siste ukene vært rystet av pågripelsen og den planlagte utsendelsen av den papirløse innvandreren Marie Amelie. En kvinne som kom til Norge som barn, som har blitt integrert inn i det norske samfunnet og som har hele sin identitet knyttet til Norge skal altså uten å få sin sak prøvd i alle innstanser kastes ut av landet. Hadde Fritijof Nansen visst at begynnelsen av Nansenåret skulle markeres med en slik krenkelse av alle hans prinsipper, hadde han rotert i graven.

 

Alle taper på utsendelsen av Amelie, både Amelie selv, men ikke minst også det norske samfunnet. Det er ressurssløsing uten like å sende en ressursterk samfunnstøtte som Armelie ut av landet. Armelie trenger Norge, men Norge trenger også i høyeste grad Armelie.

 

Denne saken viser at vi trenger flere innganger til Norge. Flyktninge- og asylinstituttet skal gi mennesker med behov for beskyttelse en trygg havn i Norge. Vi som er født i et land med en overflod av naturressurser og velstand har i solidaritetens navn en plikt til å hjelpe mennesker i nød. For å videreutvikle vår velferdsstat har vi forøvrig behov for å knytte til oss mennesker utenfra på flere områder. Vi har for lite arbeidskraft i Norge og vi trenger mennesker som vil komme til Norge for å bidra med sin kompetanse. Eldrebølgen er på vei, og alle burde forstå at hvis dette samfunnet skal gå rundt må vi hente inn kompetent arbeidskraft utenfra.

 

USA har en ordning med «green card» som gir også mennesker uten behov for beskyttelse en mulighet til å etablere seg i USA og bidra med sin utdannelse og kompetanse. Dette har vært en suksess i USA og gjort landet til et robust samfunn. En slik ordning burde også vært innført i Norge. Arbeidsinnvandringen til Norge må også kunne innbefatte mennesker fra land utenfor EU, dette vil lett kunne løses med en «green card» løsning.

 

Hadde vi hatt green card med en ærlig dør inn til Norge hadde sluppet denne meningsløse utsendelsen av Marie Amelie og mange andre papirløse innvandrere som innehar et engasjement og kompetanse landet trenger. Hvis vi ikke forstår at vi trenger menesker som vil slå seg ned i Norge og dele sin kunnskap og arbeidskraft med oss, så er vi i ferd med å kjøre landet i grøften.

 

Trond Wathne Tveiten

8.  plass på Venstres liste i Bergen 2011

 

Legg igjen et svar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s