Alexander

Alexander den store er en legende i historien. Hans erobringer overgikk alt annet verden noen gang hadde sett og hans militære evner som strateg overgikk alle andre. Han erobret riker som egentlig skulle være langt sterkere enn han, men med hans geniale strategier vant han. Han hersket på det meste over et rike som strak seg fra Hellas til Asia eller nærmest over store deler av en kjente verden. Men alle gode ting kommer selvfølgelig til en slutt, og han endte sine dager i meget unge dager av forgifting. Sjalusi og krigstrøtthet var antageligvis grunnen, men uansett er hans legende enestående i verdenshistorien og litteraturen.

I denne filmversjonen får vi fortalt historien gjennom en gammel historiker og følger Alexanders barndom til hans tidlige død. Man kan ikke annet enn å være fascinert av denne fantastiske personen.

Så hva skjer når mesteren av store filmer som Doors, Platoon, Born On The Fourth of Julyog Talk Radiofor å nevne noen tar tak i denne fascinerende historien? Jada, det blir som man kan tenke seg? stort og grandiøst med en masse effekter og en mengde kjente skuespillere. Det siste er kanskje ikke så veldig rart siden det er vanskelig å si nei takk til Stone med tanke på det enorme rullebladet han har?men er det nok?

Collin Farrell, Anthony Hopkins, Angelina Jolie, Val Kilmer og Christopher Plummer gjør en helt grei dag på jobben. Så rutinerte og dyktige skuespillere som dette gjør sjelden grove feil selv om filmene de spiller i ikke alltid holder helt mål.

Denne filmen har mye av alt og enda mer? den har faktisk så mye at jeg blir en smule lei etter en stund. Klisjeene står selvfølgelig i kø med gigantiske kampscener som jeg føler at jeg har sett mer en gang og dialogen er så svulmen at jeg føler at jeg nærmest har tatt to liter med sirup med ekstra sukker på styrten. I tillegg er det en ting som alltid irriterer meg og det er kampscener i sakte film mens de pøser på med symfoniorkester musikk. En ting til som irriterer meg er meg er at Hollywood nå har bestemt seg for at de endelig kan få lov til å lov til å fremstille homofili. Fint er det og det var jammen på tide, men her blir det bare irriterende fordi nei, det er ikke moro å se lange kjedelige sekvenser av søtsupperomantikk enten det er mellom homoseksuelle eller heterofile. Jada, vi som har studert et minimum av historie vet at homoseksuelle forhold ikke var ansett som noe stygt i gamle Hellas, tvert der imot, men her skal det fortelles og fremstilles til det kjedelige og patetiske.

Men filmen har sine lyspunkter også. Oliver Stone er en dyktig regissør og klarer å gjennomføre slike prosjekter. Koreografien og evnen til å regissere så enorme menneskemengder kan ta pusten fra de fleste. Filmen er også vakkert fotografert og jeg har tidligere nevnt at skuespillet ikke er altfor gærent.

Men alt i alt holder ikke dette. Jeg syntes det er synd, for Oliver Stone har gitt meg en mengde fine og minnerike kinoøyeblikk gjennom årene, men det gjør han ikke denne gangen. Nå tror jeg at Oliver Stone har flere fine øyeblikk på lager, men denne filmen var langt ifra noe slikt.

Legg igjen et svar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s