The passion of the christ

 

Hva man enn måte tro på, må man bare innrømme at Jesus var en virkelig så fin fyr. Hans gjerninger og filosofi står i sterk kontrast til det de fleste kristne står for i dag. Dere som dømmer skal selv bli dømt sa han, noe å tenke på det Envald Flåten, Jan Åge Torp og andre fromme gladgutter.
Det har vært mye snakk om denne filmen og ulike leire har oppstått, ikke bare mellom religiøse og ikke religiøse, men mellom religiøse selv. Enkelte kristne hyller den, men andre oppfatter den som en hån mot jødene. På en måte kan man forstå det med tanke på hvordan de Jødisk farriserene her blir fremstilt, men bibelsk korrekt er den da. Men uansett folk som blir antisemitter på grunnlag av å ha sett denne filmen må være virkelig skrudde i hodet sitt. Hvis man virkelig skulle straffe mennesker på et slikt grunnlag hadde det ikke vært mange folkeslag igjen i verden, men nok om det.

Mel Gibson er som kjent katolikk av den nye sorten og konservativ som få. Mel Gibson er en dyktig skuespiller, men jeg må tilstå at som regissør har han ikke imponert meg noe som helt. Verken mannen uten ansikt eller Braveheart er dårlige filmer, men mesterverk kan de knapt nok kalles. At sistnevnte fikk Oscar for beste film mener jeg er et direkte hån. Men så lenge man er pompøs nok og lager filmer rundt kjente å kjære folkehelter så går nok det rett hjem hos filmjuryer. Men nok om det, jeg vil allikevel gi vår kjære Mel Gibson en sjanse til å bevise hva han kan.

Handlingen i denne filmen skulle vel være kjent for det fleste, den handler nemlig om Jesus og hans siste døgn i livet. Arrestasjonen i Getsemane, avhørene, mishandlingen. Vandringen med korset til korsfestningen. Vi kjenner hele historien som har blitt fortalt så mange ganger og fantastisk er den. Mennesket som ofrer seg og lar seg pine for få redde menneskeheten fra undergangen har alltid latt folk begeistre og sette følelser i sving..

Først positivt: Filmen er fantastisk fotografert og jeg må da først og fremst åpningen med arrestasjonen i Getsemane som et fantastisk høydepunkt, her angrer jeg virkelig for at jeg ikke fikk sett dette på storskjermen. Skuespillerpresentasjonene er heller ikke noe å si på og det at de i tillegg har latt skuespillerne snakke språket man gjorde på Jesus tid er fantastiske bra. Hvor mange filmer har ikke akkurat dette irritert vettet av meg nå jeg må høre på Meksikanske skurker snakker dårlig engelsk enn å bare heller snakke Spansk eller tyske nazier med en latterlig tysk engelsk blanding. Her slipper man det og takk og pris for det. 

Sekvensene der man opplever spillet mellom Jesus og Satan er også fantastisk godt gjennomført, det er nærmest en fryd for øyet. At Gibson kunne slike regissør knep viste jeg jammen ikke, men her overrasker han positivt.
Tvilen hos de romerske sjefene er interessant, men kunne vært fremhevet langt bedre. Samtalene der føler jeg er unnlatt for å ta med andre ting. Det er selvfølgelig lov og smart noen ganger, men her i en fortelling som dette kunne man lat være.

Litt negativt. Jeg syntes faktisk ikke at Jesus siste døgn er det mest interessante alt i alt. Ikke missforstå meg det er dramatisk og viktig nok, men det er store mangler i denne filmen når man ønsker å snakke om Jesus som person og filosof.
Enkelte ganger vises det tilbakeblikk i filmen der han taler for sine disipler, men jeg mener allikevel dette ikke er nok.
Etter å ha fulgt med i den politiske debatten en del år forstår man fort hvordan slike filmer kan brukes og missbrukes. Enkelte kristne vil vel med denne filmen forsterke den argumentasjonen at de blir så forfulgt og at Islam kommer og tar oss, men forhåpentligvis blir de ikke så alt for mange.
Som siste del i en trilogi hadde denne filmen gjort seg bra, men alene der de legger hele fokuset på en bit er ufullstendig etter min mening.

Men nå er jeg vel grinete og kritisk i forhold til filmen. Filmen er god den og jeg deler ikke andre avsier sin mening som kaller den for en splatter Jesus film. Det er faktisk bibelsk korrekt selv om man liker det eller ikke.
God regi og godt skuespill er det, selv om jeg syntes at folk bør lese litt mer om Jesus en dette. 
Dette er faktisk noe av det bedre Mel Gibson har gjort uten at det sier noe stort.

Legg igjen et svar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s