The last temptation of christ

 

Det tok mange år før Martin Scorsese vant en Oscar. Mye heder og ære har mannen fått, og skuespillerne har alltid stått i kø for å spille i filmene hans. Allikevel har han aldri vunnet en Oscar. Det ser ut til at han har blitt vant med det, for når han var nominert for filmen The Aviator for noen år siden, satt han og flirte for seg selv når han navn atter en gang ikke ble lest opp som vinner. Nå fortjente ikke The Aviator prisen, og de siste filmene hans har ikke vært i toppklasse som tidligere. Men får en merittliste mannen har! Taxi Driver, Raging Bull, Casino, Alice Doesn’t Live Here Anymore og mange andre. Han har til og med regissert musikkvideoen Bad til Michael Jackson, noe som forteller om allsidigheten mannen har.

I 1988 klarte Scorsese virkelig å slå på stortrommen og laget filmen The Last Temptation of Christ, med Willem Defoe som Jesus. Dette gikk ikke ubemerket hen, og filmen ble bannlyst av kristenkonservative verden over. Han ble beskyldt for blasfemi og det som verre var, noe jeg syntes er meget urettferdig,

Så var hva var det med handlingen i denne filmen som gjorde den så kontroversiell?Det var det faktum at den handlet om hva som ville ha skjedd om Jesus hadde gjort et annet valg,. Hva hvis han ikke hadde død på korset, og heller levd et vanlig familieliv med kone og barn? Hvordan ville kristendommen utviklet seg, og hvordan ville verden generelt utviklet seg?

Det faktum at Jesus i tillegg ble fremstilt som langt mer usikker i sin sak , nok ikke saken noe bedre.

Å fremstille Jesus om en mann med tvil som valgte familie fremfor å dø for menneskeheten var tung å svelge for mange, men blasfemisk er jeg ikke enig at filmen var. Skuespillerprestasjonene står det heller ikke tilbake på. William Defoe gjør en strålende rolle som Jesus, men Harvey Keitel kunne gjerne ha latt være å spille Judas. En litt brautete Judas med litt vel drøy amerikansk aksent kunne vi vært spart for.

MartinScorsese har stort sett blitt oversett når det kommer til oscar statuetter. Han har heller valgt å beholde sin integritet enn å smiske med Oscar juryen. Den holdningen står langt over det noe denne oppskrytte filmprisen egentlig representerer.

Uansett er denne filmen en strålende film, men misforstått film. De kristenkonservative har ingen rett til å stemple denne filmen så overhodet.

Legg igjen et svar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s