Art School Confidential

Er det noe jeg virkelig elsker på denne jord, så er det å sparke kunstnerspirer ned fra sin høye hest. La oss innrømme det, folkens– de fleste som driver med kunst har faktisk ingenting å fare med i det hele tatt. Det virker som at så lenge man har fått suksess innenfor kunstverdenen, så kan man fint ha begått et par drap, drevet og levd som en bohem eller en fyllik halvparten av tiden og ha minst tjue elskerinner, fordi folkene som maler eller forstår seg på de dype meningene med kunst er jo selvfølgelig missforståtte og plagede genier. Og det er ofte disse menneskene som får genistatus etter sin død. Og da helst ved at den samme type mennesker som har pisset på dem løper mann av huse for å fortelle hvor dype sine tidligere ofre egentlig er.

 

Max Minghella spiller Jerome Platz, en ung, idealistisk gutt som ikke akkurat er verdens midtpunkt. Alt skal selvfølgelig endre seg den dagen han får begynne på kunsthøyskolen, så hele verden kan få oppleve hans talent? men ting går ikke slik han hadde ventet seg. Han havner på rom med en frustrert homofil og en lettere forvirret filmstudent som oppfører seg som en brautende bamse. Hans eneste venn er Bardo, spilt av Joel David Moore, som egentlig kun er en evighetsstudent på jakt etter kvinner og fest. Ikke for å virke useriøs, men hans rollefigur virker på meg som den eneste sympatiske personen i hele filmen. Det sier jammen ikke lite, for her er det jammen nok å ta av. 

 På kjærlighetsfronten går det også dårlig for Jerome Platz, når hans utkårede Audrey Baumgarten, spilt av Sophia Myles, ser ut til å være mer interessert i en annen student som er undercover agent for FBI. Det viser seg nemlig at en seriemorder kveler unge kvinner i området, og at undercoveragenten som skal etterforske disse morderne ikke bare ender opp med å stikke av med hans kvinne, men også blir den mest hyllede kunstneren blant dem.

I tillegg til disse personene får vi møte Anjelica Houston og Steve Buscemi i små roller og en herlig ekkel John Malkovich som kunstprofessor. Sistnevnte skuespiller har også vært med å produsere denne filmen.

 

Det ryktes om at Daniel Clowes, som har skrevet manuset til denne filmen, selv hatet kunstskolen intenst. Det kan kanskje stemme, for i dette manuset sparer han på ikke på kruttet på noen som helst måte. Alle får gjennomgå? kunsterspirer, de såkalte alternative, de såkalte bohemer osv. Alle blir fremstilt på en herlig måte, men mens man sitter der og koser seg med filmen vet man ikke helt om man skal synes synd på disse menneskene eller om man skal hate dem. Uansett klarer denne samlingen av unge ukjente skuespillere å gjøre en meget habil jobb. Det faktumet at store kjendiser har mindre roller blender oss ikke for det faktum at det er de unge talentene som bærer hovedbjelkene i denne filmen.

 

Terry Zwigoff er en kar som ikke er helt ukjent med å jobbe med gode manus eller sære personer. Han lagde blant annet dokumentarfilmen om den heller sære tegneserieforfatteren Robert Crumb, og har også laget film basert på manus forfatteren Daniel Clowes sin tegneserie Ghost World. Også denne gangen gjør han enn særdeles strålende jobb, noe som resulterer i en meget god film, men som pussig nok ikke dukket opp på norske kinoer.

Terry Zwigoff er flink til å fremstille menneskers heller ubehagelige sider på en måte som gjør at man hater dem, elsker dem og ler av dem samtidig. Fem filmer på over tjue år er ikke stort ?å skryte av?, men hvilke filmer det har vært!  

Art School Confidentialhar alt som trengs og enda mer og bør stå i enhver DVD-samling med respekt for seg selv. For å være personlig så mener jeg at denne filmen har personligheter som minner meg sterkt om personer i min ungdomstid i Skien.

 Ha en meget god film fornøyelse.

 

Legg igjen et svar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s