En liten presentasjon av Mel Brooks 1

  

Jeg vil si at det fins to måter å la seg inspirere av en filmskaper. Den ene er å utvikle sjangeren videre eller rettere sagt videreføre noe av den ånden filmskaperen hadde i tankene. Den andre er å gå så til de grader på trynet i å prøve å gjenskape sin store helt. Sistnevnte blir uheldigvis gjort i komediesjangeren så alt for ofte, og en av dem som ofte blir utsatt for dette er den amerikanske filmskaperen Mel Brooks.

 

Scary movies filmene er bare noen groteske eksempler på hvor dårlig dette kan gjøres. Men det er ikke bare Mel Brooks som har blitt utsatt for dette. Jeg kunne nevnt utallige eksempler, men jeg skal la være å gjøre det her, for dette skal nemlig være min lille private hyllest til en mann som har moret både meg og uttalelige andre i årevis. Uansett om man elsker eller hater denne mannen, kan man i hvert fall være enig om at denne mannen har satt farge på filmindustrien.


Mel Brooks eller Melvin Kaminsky som han opprinnelig heter født 28. juni 1926, og han vokste opp i en Russisk-jødisk familie i Brooklyn New York. Han begynte sin karriere allerede da han tjenestegjorde i det amerikanske militæret under den andre verdenskrig, hvor han drev med imitasjoner og fleipet med tysk propaganda. Etter endt tjeneste begynte han som stand up komiker, og det var da han endret navnet sitt fra Melvin Kaminskytil Mel Brooks. Dette gjorde han for å unngå å bli forvekslet med musikeren Max Kaminsky. Showene til Mel Brooks var kjent for å være rimelig sprø og litt utradisjonelle, og ikke alle var like begeistret da han fleipet med sine medarbeidere, eller når han utsatte publikum for sin mer ville humor.

Etter flere år som stand up komiker, ønsket Brooks å ta steget inn i tv bransjen, hvor han ble medskribent til showet til komikeren Sid Caesar. Her ble han fort en storhet og det endte med hans første utmerkelse, en Emmy for hans skriveegenskaper. Etter hvert fikk han jobbet med amerikanske storheter som Neil Simon, Woody Allen og Carl Reiner.

 

På midten av femtitallet endte Brooks sitt samarbeid med Caesar, og fra andre halvdelen av femtitallet til begynnelsen av sekstitallet var han med å produsere tre stykker for scenen. – New Faces of 1952 (1952), Shinbone Alley (1957), and All-American (1962). På 1960’s samarbeidet Brooks med Carl Reiner og de skapte tv showet the 2000 year man som gjorde at han endte opp med hele tre grammy priser. Etter dette skapte han sammen Buck Henry den satiriske spionserien Get Smart som gikk fra 1965 til 1970.

 

Men Brooks syntes det etter hvert var på tide å ta det store steget inn i filmbransjen. Hans første film The Critic, vant en Oscar. Også på privatfronten gikk det bra, og han giftet seg med den meget suksefulle og fantastiske skuespillerinnen Ann Banccroft. I 1968 kom filmen som virkelig skulle sette han på kartet, nemlig den legendariske filmen The Produsers. Denne filmen handler om to mislykkede teaterprodusenter som vil sette opp et stykke som de vet garantert vil bli en fullstendig fiasko. Dermed vil ingen av investorene vedkjenne at de støttet stykket. For å gjøre dette finner de en gammel nazist som har skrevet en fanatisk hyllest til Adolf Hitler, og fyller stykket full av dansenumre og sanger som skal hylle føreren. Hvordan det hele ender skal jeg ikke si her, dere får heller leie eller kjøpe filmen. Men det var nok av de folkene som syntes Brooks gikk litt over kanten, og det er inntresant med tanke på at han selv er jøde. I denne filmen ble publikum også presentert for en enda en komiker som skulle bli kjent for en rekke komedier i årene som kom. I filmer som Mel Brooks hadde regien for, men også i kompis filmene med en annen stor komiker Richard Preyer. Nemlig ingen ringere enn Gene Wilder.

 

Legg igjen et svar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s