Balzac og den lille kinesiske syersken

Enkelte filmer finner aldri vei opp hit i det kalde nord eller til vesten forøvrig. Hvorfor?? Fordi for det første at de ikke har engelsk som hovedspråk og for det andre fordi de ikke har rike og mektige studioer som kan bruke millioner av kroner reklamere for dem til gud og hvermann.
Dette ville nok vært en standard svar hvis en kulturkritikker i Norge skulle forklare den vestlige dominans på det norske kino og dvd markedet. Jeg mener dette er fullstendig feil. Fordi en god del film kommer faktisk frem, problemet ligger at alle ikke er like fylte av action og spenning. Ikke missforstå meg jeg er nemlig selv en stor fan av action sjangeren. Allikevel er det befriende å kunne se en asiatisk film som ikke handler onde ånder som hjemme seg i mobiltelefonen eller på vhs bånd i tillegg til storstilte eksplosjoner og halsbrekkende stunts. Denne filmen har ingen av delene, men det er et rolig vakkert drama om kjærlighet og vennskap mellom tre personer. Filmen jeg snakker om er Balzac og den lille kinesiske syersken.

Filmen er regissert av Dai Sijie som også har skrevet boken filmen er bygd på, noe som kan si er heller sjeldent i filmverden. Og når man i tillegg vet at dette er hans debutfilm kan man ikke annet å kalle det hele litt dumdristig, men han kommer ut av det med stort hell.
Litt om handlingen: Kulturrevolusjonen herjer i Kina og to tenåringer fra velstående akademiske familier blir sendt til en øde fjell landsby for å omprogrammeres, som kommunister så populært kaller det. Etter lange dager med gruvedrift og jordbruk bedriver guttene tiden med fiolinspill ekskursjonsturer til den lokale kinoen.
Her får de se Mao-romantiserende filmer som de gjenforteller til de lydhøre og nysjerige landsbybeboerne.
En dag treffer den lille kinesiske syersken, en vakker og egenrådig pike som de begge forelsker seg i.
Samtidig kommer de over en koffert fylt av klassisk europeisk litteratur, og de begynner farefulle nattelige opplesninger av Flaubert, Stendahl og Balzac for landsbyjenten.
Jeg kunne sikkert ha lagt om hvor vakker fotografert denne filmen var om masse trivielle fakta om de ulike skuespillerne og epoken dette foregår i, men det skal jeg la være med.
Filmen å fungere som en vakker liten historie om søken, kjærlighet og vennskap uten at vi blir lesset på med av klisjeer og overdramatiserte personligheter som på ingen måte virker troverdige.  Vi slipper langt unna de klassiske enorme strykeorkestre som får deg til å sette popkornet i halsen.
Filmen foregår i en dramatisk periode av kinesisk historie uten at dette blir en sterk politisk film av den grunn. Filmen er delvis bygd på livet til regissør Da Sijie, men han har dramatisert det litt som han sier i et intervju på dvd.

Det å få laget denne filmen i kina var ikke helt enkelt siden myndighetene ikke helt likte hvordan lokale kommunistledere ble fremstilt og man likte ikke fremstillingen av at folk tjuvleste vestlig kultur. Men med god overtaleseteknikk fikk han det til slutt til, noe vi alle burde være takknemlig for.
Som sagt dette er en dvd utgivelse som aldri kom på kino i Norge, noe jeg finner meget beklagelig. Filmen ble belønnet med en pris i Cannes i 2002 og ble til slutt brakt til landet her takket være Arthause.
Det finnes fortsatt masse film der ute som dessverre lider en skjebne som denne, så alle fimlsjefer rundt i dette landet: Ta ansvar.

Legg igjen et svar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s