Control room

Hva kom først, media eller demokrati?? Hva gjør vi når medias sin virkelighetsoppfattning ikke helt stemmer med den hellige saken vi kjemper for?

 

For en stund tilbake tok jeg får meg  filmen The fog of War som selv om den hadde vunnet Oscar  hadde druknet i hysteriet rundt Michael Moore og hans Fahrenheit 9/11, denne gangen skal jeg ta for meg en annen minst like bra film nemlig den Arabisk/Amerikanske Control Room.

 

Når amerikaneren Ted Turner kom opp med ideen til Cnn trodde flere at han var gal, men det viste seg fort at han trakk de siste strået. Siden den gangen har Sky News, BBC og den konservative propaganda kanalen Fox News startet opp der konseptet er 24 timer nyheter og helst direkte fra katastrofeområdene. Selv om de fleste lider av et korttidsminne kan man trygt si at direkte sendingen av bombingen av Bagdad  i Golfkrigen del 1 gjorde store inntrykk. Verden har siden den gangen endret seg og nå er det ikke bare oss i vesten som har monopol på nyhetsdekningen lenger.

 

Control Room gir oss et innblikk i den arabiske versjonen av CNN, den mye omtalte kanalen All Jazera. Kanalen er unik i den arabiske verden og har blitt utsatt for kraftig skyts fra flere hold. Donald Rumsfeldt kritiserer kanalen for løgn og propaganda så fort han får mulighet til det. Bildene som viser amerikanske soldater på oppdrag og døde soldater i gater og hus passer ikke helt inn i Pentagon sin strategi. Men det er ikke bare Rumsfeldt som lar kanalen gjennomgå, også har kanalen sine kritikere i den arabiske verden og det sies at Arafat var rasende for det kanalen satte han under et kritisk lys.

 

Uansett om man er journalist eller ikke kan man lett la seg rive med av følelser og man trenger ikke å være araber for å miste sin objektivitet, noe vi får se i filmen flere ganger. Den ene gangen da en av kanalens produsenter skjeller ut en av intervjulederne sine for han har skaffet dem et intervjuobjekt som ikke har noe annet en enn mengde ytterliggående propaganda å komme med. Filmen tar også for seg en rekke av de påstandene som i vestlig media ble tatt som god fisk som blant annet den heltemodige innsatsen til en kvinnelig amerikansk soldat som jeg i skrivende stund ikke husker navnet på, den berømte nedrivingen av Saddam Hussein  statuen i Bagdad.

 

Enda en film mot amerikanere vil enkelte si og håpe dette er, da må jeg si at dere kommer til å bli meget skuffet. Filmen gir et balansert syn på USA og tar opp en del av de vanskelighetene der mellom arabere og amerikanere når det gjelder deres forhold til virkeligheten og hvordan disse virkeligheten kan møtes. En amerikansk offiser som blir intervjuet her og filmet i samtale med Arabiske journalister er utrolig inntresant og fremstil meget bra.

 

Filmen er i motsetting til the fog of War en langt mer neddempet afærre der bilder ikke klippes hurtig og lyden av bomber og granater puttes inn for at det hele skal lyde mer dramatisk ut. Den er neddempet og gir personene som har noe å fortelle hele den tiden det tar å fortelle uten at det blir kjedelig av den grunnen.

 

Controol Room er reggisert av reggisøren Jihane Nouijaim som også står bak andre dokumenterer som startup.com og only the strong survive. Filmen fikk en pris på filmfestivalen i Sydney i 2004, men har dessverre blitt helt glemt bort av alt for mange, noe en forsvarsminister i USA og Norge er meget glade for

Uansett den er på import dvd på alle anstendige dvd butikker, så løp og kjøp.

 

Legg igjen et svar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s