The yes men

Hvor mye vet vi egentlig om WTO og hva de driver med? I årevis har det vært to steilharde fronter? de som er for og de som er imot globalisering, eller kommunister mot liberalister, som egentlig er noe merkelig. Uansett hvordan man vil se på det, så er kunnskapsnivået om denne organisasjonen meget lavt, selv om den både styrer i dag og i fremtiden vil styre enda mer av vår hverdag. Men det mest interessante spørsmålet er hvor langt folk vil være villige til å gå og hvor lite de evner å stille spørsmål ved det WTO gjør, uansett hvor grotesk det blir fremtillit.
Mike Bonanno og Andy Bichlbaum gjorde for noen år siden et lite menneskelig eksperiment på hvor langt de kunne drive en spøk på dette feltet uten at noen oppdaget hva de gjorde? og skremmende nok klarte de å ta den ganske langt.

De starter opp en alternativ side om WTO og det tar jammen ikke lang tid før de får respons og blir invitert på kongresser som foredragsholdere. Først ute er Finland, hvor de holder et foredrag der de demonstrerer hvordan man kan kontrollere alle arbeiderne med en dress med en gigantisk penis lignende fjernkontroll. Her snakker de pent om slaveri og hvordan man lett kan avstraffe arbeidere uansett hvor man oppholder seg i verden. Tror du dette skaper noen helst form for reaksjoner? Tror du at noen av de meget høytstående herrer og damer stiller noen spørsmål eller ler det hele bort som den spøken den er? Nei, tvert imot? de klapper meget høflig, og om kvelden blir foredragsholderne selvfølgelig invitert på en bankett der de får sitte og spise kirsebær med de store.

I USA holder The Yes Men et foredrag for en sal full av universitets studenter der de snakker om resirkulering av mat. De beskriver hvordan man kan resirkulere det folk driter ut til ny mat som man kan servere på Fast Food-kjeder i U-land. Nummeret på menyene er det samme som antall ganger den har gått gjennom systemet til menneskene. Reaksjonen lar ikke vente på seg, og en rasende student spør rett ut om de virkelig har sett noen fattige sultne mennesker: Ja, svarer de, på bilder. Reaksjonene til de sinte studentene er fullstendig vantro? The Yes Men fikk akkurat det de var ute etter, nemlig folkets engasjement.

Tror du de ble avslørte? Nei.

Selv etter en mengde presseoppslag overalt i verden fikk de fritt holde på som de ville. Da de sendte ut en pressemelding der de sa at WTO skulle nedlegges fordi den ikke fungerte i nåværende form så lot heller ikke reaksjonene vente på seg. Det mest imponerende her var at flere politikere sa seg enig og dette jammen var på tide? nei, jeg tuller ikke, det var nøyaktig det som skjedde.
Mye mer enn dette skjer også i filmen, men jeg skal ikke avsløre mer her. Det mest imponerende er at ingen reagerer. Etter denne anmeldelsen så vil vel enkelte kalle meg sosialist, men er det ikke en del spørsmål som alle? uavhengig av politisk ståsted? bør spørre seg selv?

Hvem er det som styrer oss?

Hva gjør de?

Hvordan kan vi påvirke vår politiske hverdag?

Hva gjør vi når våre egne folkevalgte ikke lenger har oversikt over de kreftene som rår eller hvilke krefter som rår over dem?

Hvis det er galt å stille slike spørsmål, så er jeg vel en sosialist. Uansett anbefaler jeg dere alle å se denne filmen, men ikke bare for å få dere en god latter, men fordi den med sitt humoristiske preg også setter fingeren på en god del viktige spørsmål som alle bør diskutere

 

Les mer om The Yes men her

Legg igjen et svar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s