V for Vandetta

Politiske filmer er i skuddet som aldri før noe jeg syntes er en sann glede. Alt fra kyniske medisinprodusenter i Afrika til maktkåte sosialdemokrater i Norge. Uansett har bredden vært meget bra, men enda mer er selvfølgelig hjertelig velkommen. Det finnes faktisk en rekke personer jeg skulle ønske kunne blitt laget film om her i Norge også, der i blant annet Håkon Lie. Men antageligvis hadde nok den filmen blitt klippet og sensurert såpass at det eneste som hadde vært igjen var tittelen på filmen.
Kritisk blikk på norsk politikk og samfunnsliv gjort grundig og skikkelig er et savn i en verden der lavmælte debatter som holmgang og aviser som VG får dominere.

For noen uker var jeg og så filmen V for Vandetta, en film som var akkurat i min gate.

 

I en verden litt inn i fremtiden har det Amerikanske samfunnet falt sammen og deler av verden er i anarki.. I England har folket sverget til en fascistisk diktator som styrer landet med jernhånd. Ingen tør å motsette seg makten utenom en person som kaller seg V. Iført Guy Fawkes maske truer han med å sprenge parlamentet og oppfordrer folket til opprør. Alt dette delvis sett gjennom øyene til . Evey Hammond
Det refereres her til regimer av ulike art og parallellene både til de moderne amerikanske fangeleirene på Cuba, de sovjetiske gullag og de enda mer berømte Tyske konsentrasjonsleirene.  I denne filmen er faktisk den berømte doktoren Mengele framstilt som en kvinne. Jeg kunne sikkert ha referert til en mengde historiske fakta, men jeg skal stoppe her. Uansett er det en liten ting jeg ønsker å ta med og det er at tegneserien denne filmen er bygd på ble laget under Thatcher regimet. Å med det og litt dypdykking i historien kan du nok finne ut resten selv.

 

Hvis vi ikke verner om friheten og faller for lettvinte løsninger kan verden fort falle sammen. Å ofre friheten for den behagelige følelsen for å slippe å være redd kan føre til en frykt som gjør at man ikke lenger tør å dyrke friheten.

Hvorfor filmen kom filmen når den kom skal jeg ikke spekulere i, men jeg syntes den absolutt kom meget beleilig. I en tid da terrorlover og svekking av rettssikkerheten blir gjennomført og nærmest jublet gjennom av politikernes. I en tid da det nærmest er å være upatriotisk eller landsviker å stille seg kritiske makthaverne og i en tid da ekstreme religiøse og politiske grupper til høyre og venstre for sette dagsorden er det på høy tid at folk tar seg tid til å se en slik film.

 

Det er interesant hvordan enkelt mennesker klarer å tolke denne filmen. For noen uker siden kom jeg over en mega blogg for glade liberalister der en hadde kommentert denne filmen. Selvfølgelig var vedkommende meget kritisk til denne filmen siden den nærmest tok og hyllet personen Guy Fawkes. Et av hovedargumentene var at på Guy Fawkes sin tid var England de frieste samfunnene i verden. Det var i det samfunnet flest hadde stemmerett selv om det kun var en liten andel av befolkningen. Fra et liberalistisk synspunkt syntes jeg det argumentet er meget interesant siden jeg trodde at liberalister mente at kun ytringsfrihet og stemmerett til alle var godt nok. Hvis man kan kalle det samfunnet fritt kan man kalle apartheid regimet det samme på grunna av ti prosent av den hvite befolkningen hadde i hvert fall stemmerett. Men nå kan jeg godt forstå vedkommende person på en måte, det er ikke alltid like lett å kunne sette seg inn i folks situasjon som faktisk må ofre noe for å få rettigheter som vi finner som de mest naturlige i verden.

 

Guy Fawkes feieres faktisk en del steder i verden i dag og jeg vurderer faktisk om jeg skal feire ham selv den 5. november. Ikke fordi jeg ønsker å sprenge Stortinget eller cappitol hill men for den symbolikken det utgjør. Hva gjør vi hvis folk skitner til og ødelegger våre institusjoner under et dekke av å ønske å beskytte oss og bevare en såkalt frihet??
Uansett dette ble vel mye politikk og lite film etter hvert, men etter en slik opplevelse ble jeg faktisk meget tent. Filmen er briljant utført og har både en god stødig regi som skuespill og det virker som om valget av den ikke så kjente James McTeigue var et smart valg som regissør. Filmatisering fra tegneserie kan fort bli alt mulig, vi husker kanskje Dare Devil og Catwoman som skrekkelige eksempler. Men så har vi jo hatt gode tider og som overraskende Sin City og Batman Begins. Når denne filmen topper laget med skuespillere som Natalie Portman, Hugo Weaving, Spehen Fry, John Hurt og ende mer så får du et stjernelag av en meget høy klasse.

 

Legg igjen et svar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s