Good night and Good Luck

 

Godeste George Cloony trodde jeg kun skulle ende opp som en kjekkas uten å noen gang få en nevneverdig skuespillerkarriere. Like lite trodde jeg noen gang at fyren skulle få en betyning som en dyktig og viktig regissør. Begge antagelsene viste det seg at jeg kom til å ta grådig feil på. Allerede i filmen trhree king viste det seg at han kunne spille bra og viktige filmer, pluss at som regissør bak filmen confessions off a dangerous mind viste at han absolutt hadde mye å gå på.
Filmen fikk kritikk sånn midt på treet og selv om den ikke nådde opp blant de store mener jeg at filmen absolutt har sin store kvaliteter. Jeg skal ta for meg den filmen i en annen bloggpost , men denne gangen skal jeg ta for meg hans film nr 2 nemlig den ikke så gamle Good night an Good Luck.

På 50 tallet satt den konservative senatoren Joseph McCarthy igang en heksejakt mot såkalte kommunister. Det endte med at alt fra fredsforkjempere skuespillere, forfatterne og andre som ikke der mannen heller snevre syn på virkeligheten ble forfulgt og fikk livene sine ødelagt. Få torde å stille opp mot fyren i frykt for represalier, men en person torde faktisk å gjøre det. En mann som har blitt et forbilde for mange i ettertid og det var ikke uten grunn at den tidlige  60 minnuts journalisten Mich Wallas refererte til ham når han gikk av men pensjon. Mannen jeg snakker om het Edward R. Murrow.

Murrow begynner å stille spørsmål rundt avhøringsmetodene, bevisførsel til McCarthy i sitt ukentlige tv program og det skjer ikke uten trøbbel.
Filmen er en skremmende visning av en mørk del av høyresiden, men den er ikke helt uten relevans i fag heller. Journalister i dagens USA blir nærmest forfulgt og stemplet som landsvikere hvis de stiller kritiske spørsmål rundt Bush sin politikk. Nå har det bedret seg litt med Bush sin synkende popularitet, men en lang periode etter 9/11 fikk både journalister, skuespillere og akademikere ved amerikanske universiteter gjennomgå. I tillegg fortsetter kanalen Fox news som er er styrt av det ytterste sitt høyre i USA korstog mot alle dem som er anderledestenkende.

Manuset og regien sitter som støpt og Cloony viser at han virkelig har vokst som regissør siden film, nr 1. I tillegg til dette blir filmen båret opp av flere meget gode skuespillere som blant annet Jeff Daniels, Robert Downey Jr., Rose Abdoo osv . Men personen som virkelig beviser her er David Strathairn i rollen som Edward R. Murrow.

Denne filmen bør man se ikke bare fordi denne er et viktig historisk dokument, men fordi den absolutt gjør seg gjeldene i dagens samfunn.
Som en liten ting helt til slutt er det er verdt å nevne et spørsmål som ble spurt av publikum i USA og det var, hvem er det som spiller Josef McCarthy  så dyktig og så gal. Sannheten er at de brukte arkivbilder av mannen.

Legg igjen et svar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s