Blood diamond

Enkelte ganger kommer jeg ut av kinoen med den følelsen at jeg har lyst til å redde hele verden, melde meg inn i Amnesty, røde kors, leger uten grenser osv. Ikke fordi jeg plutselig har blitt opplyst om en situasjon jeg ikke viste noe om, men at det jeg så på lerret ga meg en følesemessig ekstase. Nå er det også det som er poenget med den filmen jeg skal anmelde her, nemlig Blood Diamond.

Det er ikke grenser for mye Hollywood skal redde verden for tiden. Filmer som Good night an good luck, Syirana, en ubehagelig sannhet osv viser at engasjementet tid ikke er død. Om dette kommer på grunn av den sittende presidenten skal man ikke si for sikkerhet, men bra er det etter at det i lang periode har rådde n slag samfunnsmessig likegyldighet både på lerret, skjermen og samfunnet forøvrig.

Denne gangen handler det verken om olje, terror eller miljø, men et tema som det ikke så ofte lages filmer om, nemlig diamanter.
Vi får innblikk i tre personer som liv krysses i det t krigsherjete landet Sierra Leone. Leonardo DiCaprio spiller Danny Archer, en leiesoldat fra  Zimbabwe som takket være slutten på den kalde krigen nå i tillegg livnærer seg som diamantsmugler. Djimon Hounsou spiller Solomon Vandy, en far som blir tvunget til å jobbe i en sump der de graver etter diamanter når hans sønn blir kidnappet av gerillasjen og hans familie ender som flyktninger.
Jennifer Connelly spiller Maddy Bowen som er en idealist journalist på jakt etter å redde verden. Deres liv krysses da Archer finner ut at Vandy har gjemt unna en mest verdifull diamant, mens Vandy er mer interessert i å finne sin familie og redde sin sønn fra geriljaens klør. En gerilja som bevist kidnapper barn for å bruke dem til soldater i kampen mot regjeringen. Maddy blir med som idealisten som vil hjelpe Vandy, men også fordi hun vil ha den perfekte og mest avslørende historien om diamanthandelen. En avslørende historie bare Archer og Vandy kan gi henne.
I tillegg kan man å plusse på med slemme multinasjonale kyniske selskaper og vestens sin naivisme når det gjelder Afrika og dens konflikter så har du store deler av handlingen.
Store spørsmål blir stilt her som er alltid rikdom nøkkelen til alt?? Spørsmålet blir stilt av en eldre afrikaner i filmen når forstår det faktumet at funnet av gull og diamanter kun har ført til krig og utnyttelse. Gud å forby hvis man skulle finne olje der også sier han tankefullt. 

Skuespillet i denne filmen er bra og da mener jeg alle de tre hovedpersonene. Leonardi De Capiro viser atter en gang at han har vokst utrolig som skuespiller og man kan trygt si at også denne gangen har han en strålende dag på jobben. Håper Leonardo tar flere sjanser i fremtiden for det er mye å gå på her, spør bare Martin Scorsese.
Djimon Hounsou som spiller Salomon Vandy er en spennende skuespiller som har holdt på en stund. Håper at han med denne filmen kan få noe mer å bryne seg på. Jennifer Connelly gjør det hun kan best, ikke enestående, men heller ikke dårlig.

Hele er pakket sammen av Edwar Zwick som også har regisserte den forferdelige filmen den siste samurai med Tom Cruise. Her gjør han en helt grei jobb, uten at han nødvendigvis imponerer stort.

Alt i alt er dette en grei underholdningsfilmn, med et viktig budskap om rettferdighet i en hard og vanskelig verden. Godt laget med godt skuespill, men allikevel er det to ting jeg vil utsette på den. Det ene er det faktum at den kan bli litt vel glatt og svulstig i perioder, men dette er Hollywood og skal man gjøre noe dere r det bare å finne frem strykerne og den dramatiske og fullstendig urealistiske dialogen.
Dette kunne kanskje ha vært endret hadde man tord å ta flere sjanser, men på grunn av en streng aldersgrense i USA så er det få som tør å tape penger på noe slikt. En liten ting helt på tampen og det kan også være et råd til alle som føler behov for å lage en film der de vil forandre verden. Presenter bare den harde og kalde fakta, tro meg det er effektivt nok det.
Nei nå er jeg kynisk. Gå og se denne filmen den er absolutt verd billetten, men bli ikke overasket hvis du ser den igjen på tv 3 om og om igjen i årene som kommer.

Legg igjen et svar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s