The hills have eyes ( 1977)

Hører jeg ordet skrekkfilm er det alltid et navn som dukker opp i mitt hode, nemlig Wes Craven. Få regissører har en så variert karriere som han, her har det vært alt fra det geniale til det mest platte og banale. Geniale i filmer som Scream 1,2 og 3 og a nightmare on elm street, til forferdelig dårlig i filmer som en vampyr i Brooklyn. Hva som fikk herr Craven til å tro at Eddie Murphy ville være et naturlig valg i en film om en ond vampyr vet jeg ikke, men optimisme er jo som kjent for å ta overhånd hos de beste av oss.

Uansett den klassikeren jeg nå skal ta for meg var en av de mest berømte lavbudsjett rullene hans fra den tiden det ikke eksisterte Internett eller enda verre det eksisterte ikke vhs eller beta en gang. Filmen som blir regnet for å være en klassiker blant horror fansen er ingen ringere en 1977 klassikeren the hills have eys.
Man kan spørre seg selv hvor ble disse filmene vist?? På 70 tallet og i en god stund fremover var ikke akkurat denne sjangeren akkurat godtatt av det bredde lag av befolkningen. Jeg husker selv så vidt åttitallet da rasende pedagoger og annet venstrevridde gutter og jenter hadde blitt voksne og ansvarlige og skulle ta rotta på alt det som fantes av moro i samfunnet. Kabel tv var den store synden som måtte vekk, men vi vet jo alle hvordan det gikk. Men takket være inntoget av videomaskinen pluss amrikanerene sin sans for drive in kinoer fant denne sjangeren sitt store publikum.  Populariteten økte i tillegg gjorde aksepten for denne typen filmer.
 

Nå for tiden er jo flere av disse filmene genierklært og personer som George Romero og Wes Graven er blitt skikkelig hotte. Dette har faktisk vært mer med å ødelegge sjangeren og mange av de horror og slacsher filmene som blir laget er mer en presentasjon i kule effekter med kjente fjes en faktisk grøss og gru. Et grufullt eksempel på dette er når de lar Paris Hilton spille i The house og wax, spør du meg er det helt andre filmer hun gjør seg langt bedre i. Men dette var en stor avsporing, nå skal jeg fortelle litt om filmen og dens handling. Selve plottet i denne filmen er ikke på noen som helst måte, en familie reiser ut i ødemarken  der bilen deres selvfølgelig får motorstopp. Ute i ørkenen bor det en heller særdeles makaber familie som har en fetisj for å spise mennesker. Selvfølgelig får man ikke inn noen radiosignaler så de får ringt etter hjelp og alt ser grusomt ut etter de en etter enn legger inn tøflene. Men redningen er selvfølgelig den ene av familiens hunder som begynner å ta opp kampen og deretter går det som det går. Denne historien har både før og etter denne filmen blitt gjentatt i det uendelige, så hva er det som gjør denne filmen så spesiell forhold til alle de andre. Det er den helt spesielle formen for råskap den presenterer. man kan klart se at filmen er lavbudsjett og det er ikke som i disse dager at man kan få kjente skuespillere og lucas art til å få fart på kasseapparatene. Hele filmens råskap gjør direkte vondt i sjelen og det hele virker så fullstendig apatisk. Til og med de såkalte heltene i historien går heller ikke av veien for å bruke groteske virkemidler for å vinne og deres hevnlyst er minst like grusom. Man kan sikkert le av denne filmen som latterlig, men selve ærligheten og direkteheten med den gjør at jeg syntes at den skal gå under definisjonen er den ærlighet. Dette er ikke en historie om de heltene som kjemper mot den slemme motstander, men en historie som måte forteller hvordan vi alle egentlig kan utvikle oss fort til å bli og kopiere metodene til de som truer oss.
NÅ ble jeg sikkert veldig patetisk i følge noen så får å roe det hele ned helt til slutt kan jeg bare si: Den egner seg perfekt til en skikkelig videoaften med gutta eller jentene for den saks skyld. Kanskje mest for oss som elsker denne sjangeren, men kan hende for dere andre også. Hvem vet.

Legg igjen et svar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s