The nightmare before christmas

Trodde du at du visste hvor alle høytidene kom fra? Vel, tenk om igjen, for påske, jul, allehelgensaften, St. Patricks day, valentinsdagen og thanksgiving kommer egentlig fra hemmelige verdener som ligger utenfor vår rekkevidde.

 

Dette er grunnlaget for Tim Burtons a Nightmare before Christmas. Her blir vi tatt med inn i Halloween Towns magiske og grøsselige verden, hvor alle monstrene lever og bor når de ikke er ute på skremmetokt i den virkelige verden den 31. oktober, også kjent som Halloween.

 

Her har vi alle klassikerne: spøkelser, hekser, vampyrer, morderiske klovner, mumier, monsteret under sengen din osv.

 

I Halloween finner vi også vår helt, skjelettmannen Jack Skellington, byens skremmemester, som hvert eneste år, bifalt med stor entusiasme og fryd fra byens andre innbyggere skaper uhygge og skremsel i den virkelige verden og i Halloween Town under Halloween. Det hans hengivne fans ikke vet er at vår man Jack dette året undergår en aldri så liten identitetskrise. Han er lei av Halloween Towns mørke og dystre verden og av å bare skremme folk år etter år. Han føler seg rett og slett tom, deprimert og syntes at livet er kjedelig og meningsløst. Han begynner fullstendig å miste troen på seg selv. Men en dag vandrer han hvileløst inn i skogen, hvor han finner de mystiske dørene som leder til de ulike høytidenes verdener, og han faller igjennom døren til julen og oppdager den lyse, fargerike, entusiastiske og koselige Christmas Town. Denne byen er det absolutt motsatte av hans egen mørke, gråsvarte hjemby og han kjenner at en merkelig, varm følelse sprer seg i hans spinkle kropp; han har funnet det han følte han manglet. Jack blir helt fascinert julens undere og når han har kommet vel tilbake i Halloweentown bestemmer han seg for å kapre denne høytiden. Med stor entusiasme prøver han febrilsk å forklare julens magi til innbyggerne i Halloween Town, men da disse og Jack selv aldri har opplevd noe annet enn Halloweens grøss og gru, må det jo gå som det går. De misforstår konseptet med julen fullstendig, og begynner å forberede denne nye høytiden. Resultatet blir en grotesk hybrid av julen og Halloween. De kidnapper blant annet julenissen for å erstatte ham med Jack og ta helt over høytiden.

 

Om du vil tro det eller ei, så er hensiktene til disse monstrene faktisk gode, men som en av personlighetene i Halloween Town forstår, vil det ende i katastrofe dersom disse totale motpolene av noen høytider kombineres. Den noe makabre, men akk så blek-vakre og oppvakte Sally, en filledukke som er skapt og vekket til live av den gale vitensskapsmannen Dr. Finkelstein, er fullstendig forelsket i Jack Skellington, men i sin iver etter å skape den perfekte jul, oppfatter han ikke hennes følelser og hører ikke hennes advarsler om at hans skrudde versjon av julen vil ende i ulykke.

 

Tim Burton har ikke regissert denne filmen, det har Henry Selick, men det var Burton selv som skapte hele konseptet om Jack Skellington og Halloween Town over ti år før filmen hadde sin debut. Dette gjorde han mens han fortsatt jobbet for Disney-konsernet, og det er derfor de har rettighetene til filmen. Men filmen er langt fra noe Disney-produkt i tradisjonell forstand– utrolig nok fikk Burton sitt team nesten fullstendig fritt spillerom med filmen. Dette inkluderer blant annet at filmen skulle spilles inn med animasjonsformen stop motion, noe som innebærer at figurene blir beveget litt, tatt bilde av, beveget litt til, tatt bilde av og sånn fortsetter det i det uendelige til man har fått nok bilder til å spille dem av så de former en bevegelse. Dette er en meget krevende og lang prosess og det er få kjente filmer som i ettertid har blitt laget i dette formatet i USA. En av disse er ?James and the Giant Peach?, som hadde premiere i 1996, også denne regissert av Henry Selick. Filmen er basert på Roald Dahls kjente barnebok, på norsk kalt ?Verdens største fersken?.

 

Den kjente filmkomponisten Danny Elfman har laget musikken i både James and the Giant Peach og i The Nightmare Before Christmas i tillegg til at han synger Jack Skellington sine sanger i sistnevnte film. Musikken til Elfman sammen med Burtons absurde univers passer som hånd i hanske, og kjennere av Burtons filmer forventer alltid at ?Soundtrack by Danny Elfman? skal stå i rulleteksten. Elfman har laget musikken til flere av Burton sine filmer, som blant annet Beetlejuice,   Batman, Edvard Saksehånd, Planet of the Apes osv. Soundtracket til The Nightmare Before Christmas ble belønnet med en Oscar i tillegg til at den vant Oscar for beste animasjon.

 

Filmen er en av mine definitive favorittfilmer. Jeg har sett den minst åtte ganger allerede og jeg vet at jeg kommer til på se den dusinvis av ganger til. Filmen inneholder en magi jeg ikke kan motstå og musikken er så aldeles vakker at jeg med hånden på hjertet kan si at det er et av de beste soundtrackene jeg har hørt.

 

Jeg vil også anbefale å skaffe DVD?en. Dette er en DVD fullpakket av dødsbra bonusmateriale. I tillegg til Behind the Scenes, storyboards, figurdesign og bortklippede scener, kan man se to av Burtons første kortfilmer, nemlig Frankenwiener og Vincent– merkelige, men sjarmerende i all sin naivitet og perfekt for sene mørke høstkvelder.

 

 

Legg igjen et svar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s