Kommunene må snakke sammen

I integreringsdebatten når det gjelder våre nye landsmenn har det ofte endt opp i store verbale slagsmål som ikke løser noe som helst. Både venstresiden og høyresiden har vært mer opptatt av å krangle om hva som burde gjøres enn å faktisk komme med en rekke tiltak som fungerer. Man skal skulle tro at man trengte å lete lenge etter gode tiltak, men flere steder i kommune Norge ser det faktisk ut til å skje noe. Nå har byrådet komme med gode tiltak, men hvorfor ikke gjøre gode tiltak enda bedre, slik som MDG foreslo i bystyrebehandlingen?

I Fjell kommune har man drevet et tiltak for å få folk ut i arbeid der de har spesialisert seg på mennesker med høy utdannelse. Flere av de som har komme til Norge har god utdannelse og en kompetanse som kan være med å styrke landet vårt. Flyktningene får jobb i to år og forplikter seg til å gå på norskkurs på fritiden. For arbeidet de utfører, får de lønn i stedet for trygd. Stillingene finansieres med midlene flyktningene ville fått utbetalt på det tradisjonelle toårige introduksjonskurset i norsk og samfunnsfag. Prosjektet skal evalueres først neste år, men allerede nå viser seg at dette fungerer meget bra. Ikke bare gir dette folk jobb, men det skaper også inspirasjon og gode rollemodeller for andre.

I Levanger gjøres et liknende prosjekt, men her er de mer fokusert på innvandrerkvinner. Dette har ført til at kvinner som tidligere ble værende hjemme nå kommer seg ut og lærer norsk og får jobb i tillegg. Her har man et godt integreringstiltak og likestillingstiltak på en gang. Dette tiltaket har allerede dokumentert suksess, noe en rapport fra Sintef viser.

Bergen kommune gjør mye riktig, men hvorfor ikke lære noe av andre kommuner? Man har mye å lære hvis man kommuniserer riktig, men ikke minst hvis man har politikere som er godt opplyste og løsningsorienterte. Dette dreier seg ikke om hvor man står politisk eller hvorvidt man ønsker et viss antall kvoteflyktninger eller ikke. I debatten om integrering forsvinner nyansene og evnen til å finne løsninger sammen. Ingen av disse tiltakene jeg har her skissert burde være så provoserende at ikke alle partier fra rødt til FrP kan finne sammen. Det samme burde gjelde tiltak som hindrer at folk ikke blir innkalt på jobbintervju fordi de har et fremmed for eller etternavn.

Vi i MDG ønsker gjerne å se hva vi kan enes om framfor det som splitter oss. Gjerne å ta debatten om religion og antall kvoteflyktninger, men ikke la den stå i veien for at vi sammen kan innføre tiltak som faktisk fungerer. Vær heller ikke redd for å se til andre kommuner og steder for å lære hvordan vi kan bli enda bedre og skape et Bergen som ser inn i fremtiden.

 

Trond Wathne Tveiten

MDG politikker Bergen

Én kommentar

Legg igjen et svar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s