Alt var bedre før eller?

                                         Alt var bedre før eller?

Nostalgi kan av og til være koselig. Hyllene mine er fulle av filmer, bøker og musikk fra tidligere tiår og århundre. Jeg elsker musikk dokumenterer og kulturprogrammer på radio og tv som forteller og lærer oss noe om vår kulturarv. Nostalgi kan være koselig og skaper en form for trygghet i en verden som stadig vekk utvikler seg. For mange av dem som ikke liker at verden utvikler i en annen retning har nostalgi blitt en måte å begrunne og legitimere sine fordommer på¨.

Klima og miljøkrisen vi ovenfor kan påvirke oss på måter vi ikke kan forestille oss, men for enkelte eldre mennesker er dette vanskelig å ta innover seg.  Da er det lettere å sitte å se på at dette skjer uten å gjøre noe, mens man drømmer tilbake til en tid da det var nesten ingen fokus eller kunnskap om dette spørsmålet. Det å drømme om fortiden og tenke på en tid da livet var mindre komplisert hjelper ingen ting og er dårlige argumenter i møte med vitenskapen.

Nostalgien som Terje Haugom presenterer i Ba søndag den 28 mars er av den skadelige sorten som aldri bringer oss fremover eller løser noe som helst, tvert derimot. For det første var ikke alt så vakker på 60 tallet som Haugom tydeligvis mener, men det hadde blitt et alt for langt innlegg så jeg holder meg til hovedsaken her, nemlig Haugoms evige sutring over hvor fælt bilister har det.

MDG og yngre miljøverner hater ikke biler på noen som helst måte. Jeg selv vokst opp i Telemark og jeg forstår hvor behagelig og praktisk bil er, men i dagens samfunn der byene blir større og tettere så kan man ikke gå tilbake i tiden når man lager samferdselspolitikk. Bergen på 60 tallet var sikkert en vakker og hyggelig by, men den hadde også langt færre mennesker en i dag. Reguleringer på biltrafikk har kommet fordi faktisk for mange biler og for mye forurensing har blitt et problem både plassmessig og miljømessig. Dette har ikke noe med hat eller et ønske om å forfølge bilister å gjøre, men med ren matematikk og vitenskap.

Du kan gjerne vær uenig og misfornøyde med dagens unge og miljøvernene, men å skylde på noen at de bygger poltikken sin på hat er komisk når du selv innlegg etter innlegg forteller hvor mye du hater MDGere og andre miljøvernere.

Jeg forstår hvor enkelt det er å elske fortiden og ønske at verden var den som jeg var når en var ung. Jeg skulle av og til ønske meg tilbake til 1993 da jeg en gang var ung og håpefull å ikke hadde voksenlivets ansvar, men er det en ting som er sikkert så er det at vi blir eldre. Det finnes eldre mennesker i det samfunnet som er i stand til å ta seg nye ideer og tanker. Tidligere statsminister Kåre Willoch er et strålende eksempel på akkurat det.

Trond Wathne Tveiten

Vara til bystyret i Bergen MDG

Legg igjen et svar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s