Handlingsplan mot radikalisering, voldelig ekstremisme og hatkriminalitet 2021-2025

Photo by Brett Sayles on Pexels.com

I dag er bystyret atter en gang digitalt. Håper dette blir siste gangen da jeg savner det å møte kollegaer fra partiet og andre partier. Liker bedre å holde innlegg fra en talerstol enn en skjerm

Vi har i dag blant annet behandlet Handlingsplan mot radikalisering, voldelig ekstremisme og hatkriminalitet 2021-2025. Her er innlegget jeg holdt.

Dokumentene i saken finner du her

Takk ordfører

Denne planen er helt nødvendig og viktig, men dessverre kan en plan aldri bli god nok. En heller kan en plan noensinne gjøre alt. Jeg er glad for at det her legges frem en rekke konkrete tiltak for hvordan vi fremover kan møte og håndtere fenomener som ekstremisme og radikalisering og ikke minst sørge for forebygging, tilknyttet oppfølging av ofre for hatkriminalitet, tiltak rettet mot individer i fare for radikaliseringsprosesser, kompetanseheving i offentlige tjenester, og et sterkere samarbeid med politiet og RVTS. Vi kan aldri godta at ekstremistiske krefter får spre seg.

Jeg var en en av de optimistene som trodde at internett faktisk skulle bli et verktøy for åpen debatt der man til slutt kunne få bukt med den radikaliseringen og hatytringene som eksisterte, men jeg tok feil. 90 talls versjonen av meg ville nok opptrådt ganske annerledes hvis han så hva som var i ferd med å skje.

Det verste er ikke alltid det ekstreme på nett, men hvordan det ekstreme nærmest har blitt mainstream. Før skjulte man seg bak fargerike kallenavn, men nå er man åpen og ærlig rundt det.

Enakslete politikere bruker ord om alternative medier og politisk ukorrekte medier eller enda morsommere usensurerte nyheter. De fleste av disse såkalte alternative nyhetene er ikke annet en blogger da hvem som helst kan opprette en side på nettet for deretter kalle den en avis.

Det er viktig å ta debatten om hvordan enkelte miljøer har vært vanskelige å integrere og hvordan man skal takle enkelte ekstreme grupper tilknyttet religiøse minoriteter, men dessverre har denne debatten endt opp med trakassering og stempling av mennesker fra ekstreme miljøer. Vi trenger flere som Abid Raja og Sabana Rehman og mindre resett og document.no

Jeg vil trekke frem noen av de viktigste midlene i planen mot radikalisering:

  • Bergen kommune og Vest politidistrikt vil jobbe for å øke egen kompetanse om hatkriminalitet  og voldelig ekstremisme på internett, og vil samarbeide med Kripos, PST og andre aktører.
  • I Skyfritt finner vi åtte ulike strategier som skal redusere mobbing og krenking og motvirke utenforskap
  • Kompetanseheving og opplæring av lærere
  • Hatytringer, hatkriminalitet og ekstremisme vil bli straffeforfulgt

Denne planen inneholder mye bra, men en plan må aldri bli en sovepute. En ting er fagre ord, en annen er konkret handling. Her er det flere byrådsavdelinger i sving, men det handler også om holdningsendringer i befolkningen, inkludering og felleskapsfølelsen.I Bergen har vi hjerterom og alle mennesker skal føle seg trygge. Denne planen skal sørge for at alle bergensere får den hjelpen og oppfølgingen de trenger, og passe på at alle har det bra og kjenner seg trygge i byen vår.

Trond Wathne Tveiten

Bystyrerepresentant for MDG i Bergen

Legg igjen et svar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s