Bryr vi oss

I 1994 var Norge preget av den største mest aktive politiske debattene noensinne, nemlig debatten om norsk medlemskap i EU. I februar gikk tusenvis av mennesker ut i gatene over det ganske land for å demonstrere mot krigen Irak. Førstnevnte debatt var mer en enn norsk intern sak enn den var viktig for noen som helst andre. Sistnevnte var verdensomspennende. Allikevel var de meget viktige. Sjeldent skjer det at det er politiske debatter med stor betydning som tar hele folket slik med storm. Mest interessante er sistnevnte siden den overhodet ikke hadde noen påvirkning på oss så overhodet. Det eneste som kunne skje med oss i verste fall var at det rullet flere milliarder inn i statskassen på grunn av økte oljepriser. Om hundre år er alt glemt er det et ordtak som sier. Men her tok det ikke mange månedene før alt hadde gått i glemmeboken. Debatten om harry handel, politikere som gir hverandre en på trynet ser mer ut til å ta vår tid. Av de to ovennevnte debattene tok det nesten 9 år før et engasjement i en intresant størrelsesorden igjen ble synlig. At organisasjoner som blant annet changemaker har en kampanje som er ganske bra der fokuserer på gjelden en del tidligere diktarregimer har til Verdensbanken eller at norsk folkehjelp sin store innsats på Gaza og vestbredden pluss deres arbeid med å rydde minner i tidligere krigsrammede Bosnia ser ikke ut til å vekke den samme massive interesse. Avisne leter heller etter annet lettfattelig tabloid stoff. Terrorangrepene på World trade center engasjerte alle. Forstålig nok. Og førte til massive av lite gjennomtenkte lover og regler på internasjonalt plan. Men at det i Rwanda det siste tiåret har blitt slaktet ned hundre tusenvis får så vidt en notis. Og hadde det blitt en politisk debatt om å bidra med hjelp hadde vi nok igjen hørt syttekoret av frpere som heller vil ha billigere bacon og alkehol. Nedslaktingen av nærmere 7000 muslimske menn i Sebrenitca så heller ikke ut til å fange den store interessen. Selv ikke når det viste seg at den nederlandske regjeringen måtte gå av. Det på grunn av at deres soldater i likhet med FN sine hadde stått og sett på det hele uten og løftet en eneste finger. Det er da endelig bra st Joguslavias tidligere president sitter tiltalt ved den internasjonale krigsforbryterdomstolen i Haag. Han kommer nesten hundre prosent sikkert til å bli dømt, men de avgåtte regjeringsmedlemmene i Nederland pluss andre politikere rundt i Europa kan sove trygt uten å måtte slite stort med å tenke etter å finne seg en ny jobb. Kanskje de etter ti år også får utlevert en eller annen orden for lang og trofast tjeneste for sitt samfunn. Er det pressen eller er det oss selv som har skylden i dette. Hva er forskjellen på amerikanske liv og afrikanske hva er forskjellen på diktatoren som utfører de grufulle handlingene og samfunnet som sitter og ser på uten å løfte en eneste finger. Etter 2 verdenskrig kom det kritikk hvordan det tyske folket ikke la merke til eller brydde seg om hva som skjedde med jødene. En del vil nok tolke det slik hen at det tyske folk var såpass hjernevasket av nazistene og at sensuren var såpass sterk at alt ble dekket over. Det er en påstand jeg tviler sterkt på. Jeg tror det er direkte menneskelig og at det finnes overalt. Til og med i kommunikasjonssamfunnet vi har i dag der informasjonen fyker over grensene fortere enn rekker på blunke. Man sier at engasjementet rundt politiske saker og samfunnet generelt de siste tiårene. Det stemmer ikke. Det har alltid stått stille og engasjementet har alltid vært like tabloid og motene på hva vi skal bry oss om har ofte skiftet fortere enn vi har rukket å skifte sokker. I morgen er det sikkert en ny krig på gang. Det er bare så utrolig synd at nyhetene alltid krasjer med et kult tv program

Legg igjen et svar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s