Apt pupil

Tenk deg at du oppdager at naboen din ikke er den hyggelige gamle mannen alle tror, men at han egentlig er en krigsforbryter . Tenk deg at den snille hyggelige naboen din sin opprinnelige fortid bestod av å slakte mennesker i konsentrasjonleirer under den andre verdenskrig.

De fleste ville nok ha sladret til myndighetene, men ikke Todd som på langt nær er en alminnelig gutt. Smart og intelligent er han og vil derfor i sin dype interesse for nazismen heller gå til bunns i hva det var som fikk det hele til å skje. Todd vil at at naboen skal fortelle alt om hva som foregikk med han egne ord. Sakte, men sikker blir Todd mer og mer trekt inn i det syke sinnet til sin gamle nabo og er på grensen til å bryte riktig sammen.

 

Filmen er ikke rå eller spekulativ, men enkelte scener for det til å gå kaldt nedover ryggen. Et eksempel er dusjscenen der Todd ser for seg de radmagre ofrene fra konsentrasjonleiren.

I samfunnet og menneskers jakt på mer og mer spekulativt hvor langt er vi faktisk villige til å gå? I likhet med flere av Nazistene om begikk disse forbrytelsene er ikke Todd en vanskeligstilt ungdom, tvert der imot. Han har gode foreldre, kjæreste og er ellers en populær ung mann. Så hva får ham til å gjøre dette? Filmen stiller fler spørsmål enn den gir svar, noe jeg oppfatter som hele meningen. Har vi blitt så kalde i vår sjel at vi helt har glemt vår menneskelighet og kun er ute etter å bli sjokkert og stimulert? Disse og flere spørsmål gjør at dette er en film som absolutt burde bli sett av flere og diskutert nøye.

 

Brian Singer som i Norge er mest kjent for X-men, X-men 2 og den elendige filmen Superman returns har regissert denne perlen. Apt Pupil kom tre år etter hans gjennombrudd med filmen The Usual Suspects, men fikk dessverre ikke like stor oppmerksomhet. I ihvertfall ikke her i landet, noe jeg mener er en stor skam. Skuespiller presentasjonene her er strålende og da tenker jeg spesielt på Ian McKellen i rollen som den tidligere SS offiseren Kurt Dussander. Brad Renfro gjør heller ikke en så verst rolle som den nysjerigge studenten Todd Bowden. Bare synd at han ikke har klart å følge opp dette med bedre roller i ettertid.

Filmen er en kald affære som gir stort rom for ettertanke. Når jeg ser den kom jeg til å tenke på et sitat fra Olaf Bull:

Dumskap irriterer meg

Ondskap fascinerer meg

Egentlig burde det vært motsatt.

 

Legg igjen et svar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s