Hva er definisjonen av ?norsk??

Jeg har den senere tid diskutert innvandring og integrering på Origo. Dette har vært meget interessant, men det ser ut til at jeg har stilt et spørsmål som tilsynelatende irriterte enkelte og som de fleste unngikk å svare på. Temaet for diskusjonen var hvordan man skulle beskytte norsk kultur og norske tradisjoner mot fremmedkulturelle innflytelser, men ingen ville svare på spørsmålet mitt. Og hva var så spørsmålet? Jo, hva innebærer det å være norsk? Eller rettere sagt: Kan du gi meg definisjon på det typiske norske?

Her sitter en gjeng nettdebattanter og er store i kjeften om islam og andre fremmedkulturelle ting, mens de jamrer om hvordan Norge nærmest blir kulturelt utradert og at vi må verne om det norske? og så klarer de ikke engang å gi meg en eneste klar definisjon på hva det typiske norske egentlig er. En av dem ble så provosert at han sa at hvis jeg ikke visste dette selv så burde jeg ikke stille opp som kandidat for et parti. Etter uttallige forsøk ga jeg opp og trakk meg fra debatten, da folk heller var mer interessert i å overgå hverandre når det gjaldt å beskrive hvor fæle muslimer er.

Så hva er grunnen til dette? Jeg satte meg ned og tenkte over dette på min svenske IKEA-sofa (produsert i Polen) mens jeg spiste min Tex-Mex middag og hørte på italiensk opera. ?Kanskje jeg er for politisk korrekt,? tenkte jeg, men likevel, hva er egentlig det typisk norske? Hvordan kan en gjeng mennesker utnevne seg til Norges forsvarere og beskyttere av vår kultur når de ikke evner å definere hva den er? Hvordan kan de snakke om å bevare en kultur, mens de er konsumenter av en mengde kulturuttrykk fra verden over, som spill, musikk, film og mat pluss en rekke annet? Man gifter seg med utenlandske kvinner og menn og får barn som tar etter begge foreldrene, men som definerer seg som norske. Kan man med troverdighet sluke alle verdens kulturinntrykk, gifte seg med en person utenfra Europa, ha Spania som sitt andre hjemland og snakke om å beskytte noe særnorsk som de ikke aner hva er for noe?

Bare å begynne å stille de spørsmålene er nok til at man blir stemplet som politisk korrekt, men vet dere hva? Hvis politisk korrekt er det samme som ikke å stemple alle muslimer som terrorister, å snakke imot det jeg oppfatter som hat og å forsvare det flerkulturelle samfunnet vi har, så tar jeg gjerne på meg uttrykket ?politisk korrekt? som en æresmedalje. Jeg ønsker ikke å være den politikeren som bare følger strømmen fordi jeg er redd for å ødelegge min politiske karriere. Hvis det å stå inne for de holdningene jeg har kommer til å gjøre at jeg taper, så taper jeg heller med verdighet enn å være en feiging som går på akkord med menneskeverdet.
128 kommentarer

 1. Der traff du spikeren på hodet.
  Bunadene du viser øverst er et godt eksempel. Festbunadene (de pene, ikke det grå hverdagsantrekket) var inspirert av moter på kontinentet – så spesielt norske er de ikke, man behøver dessuten ikke reise langt forå oppdage at slikt finnes overalt og grunnleggende sett nokså like de norske (Sveits, Bulgaria og Lativa har drakter som ligner). Forøvrig var det Hulda Garborgs påfunn for ca 100 år siden å formalisere bunadene, med en stil for hvert distrikt.

  Liker

 2. Joda, du har et poeng. men da burde man vel også hevde det samme overfor innvandrende mennesker av ulik etnisitet: At de IKKE har krav på å få bevare hijaben, omskjære gutter, halalslakte dyr… fordi det er kulturen deres (som på død og liv må bevares.) Eller er det bare norsk kultur som skal og må påvirkes av kulturstrømninger?

  Liker

 3. Marianne:Saken er at innvandere blir påvirket av norsk kultur per i dag. Følger du med rundt deg så ser du at det foregår en fornorsking av Islam flere steder. Nå har det seg slik at omskjæring ikke bare er en muslimsk tradisjon og at det flere etniske nordmenn som gjør det samme.
  Litt av poenget mitt med innlegget er at det i århunderer har foregått en påvirkning av norsk kultur. Mye av det vi anser som norsk i dag er det ikke så overhodet.

  Liker

 4. Jeg tror at Khalib fra tv3 programmet Fristet er en god representant av hva det vil er å være muslim. Han drikker ikke, har ikke tilfeldig sex, respekterer foreldrene sine og er en god venn.
  Disse stereotyper som mange kommer med, higjab, svin, be 5 ganger om dagen er så utdatert. Disse menneskene vet virkelig ikke hvordan muslimene er.

  Liker

 5. Seooi: Er det opp til deg å bestemme hva som er en god muslim? Vet du hva begrepet muslim betyr? En person som fornekter 5 ganger daglig bønn kan ikke kalles for muslim. Dette lærte vi på Ungdomsskolen!!! Fem søyler i Islam! 1. trosbekjennelse, 2. Faste, 3. Pilgrimsreise, 4 Almisse og 5. BØNN, 5 ganger daglig!
  Å kalle folk som praktiserer sin religion for «stereotyper», kan kun komme fra en som ikke vet hva Islam er og hva det står for.

  Liker

 6. hva er norsk ?
  av og til når man står i norge er det vannskelig og se seg selv i speilet.
  norge er en av di få stedene i verden hvor du faktisk er «fri», det er virkelig norsk kultur, frihet. frihet til og være den du vil være, frihet til og ytre dine ord får dine medmennesker. det har vi altid vært igjenom historien. og vi har vist dette om og om igjen som få andre land noen gang kan måle seg me.
  og være norsk skinner igjenom hoss dem som er norsk. dem setter mer en ofte andres velvære fårran en seg selv. tenker altid på nestemann istede får og være førstemann.
  våres kultur er av og vite hvordan det er og leve et hardt liv, vel før ivertfall, og enda i fjellene og langs havet og viddene er det enda hardt og leve. så vi vet og ta vare på hverandre. vi lever ve skogen og mer en mindre i harmoni me naturen.
  norsk kultur er så mye du kan ikke bare peke og si «der har du norge».
  vi er ikke bundet av kristendom eller relgion, vi er frie menn og kvinner i relgiøs sammenheng. vi bryr oss om mennesket ikke skriften menneske har skrevet. vi er frie og vet hva dette betyr. våres forfedre har altid hatt lange kamper om og forbli en kultur av frihet innen så mye. og enda i dag sloss vi når vi ser noen grupper blir fengslet inne.
  klær og dans er bare noe ifra denne friheten, får vi velger selv hva vi synnes er fint og bruke på forskjellige tider og feiringer. og ingen dømmes ved og ha spragglende kjoler på seg eller når noen hopper og sparker etter en hatt, vi bruker den friheten til og kose oss og vise latter og hygge til dem som danser.
  dette er norsk kultur, et land hvor vi respekterer andres liv mere en våres eget.
  Frihet, respekt. vi tror ikke vi er bedre en andre, vi viser hvor gode andre kan være.

  Liker

 7. Kan ikke den debatten, hvis man strekker den langt nok bli ganske relativistisk. Dersom man graver dypt nok, i hvilken som helst kultur, vil man finne en ytre kulturell påvirkning som smelter inn i den «opprinnelige» kulturen. Slik at man kanskje ikke kan bruke utrykk som «ren» eller «egen» kultur?

  Liker

 8. Jeg har ikke en definisjon av norsk, men det er mye som dukker opp i hodet mitt når jeg tenker på hva som er typisk norsk. Blant annet stikkord innenfor matveien (brunost, niste, lam i fårikål osv), nasjonale feiringer, monarki, norrøn mytologi, fjell, vinter, ute-aktiviteter, janteloven, kardemommeloven, demokrati, kristendommen, familiesamhold, gårdsbruk, bærplukking, jakt, fiske, grusvei, musikk, dans, klær (karakteristiske ullklær, bunader, sko osv.). Ja, det er enda mer som dukker opp når jeg tenker på hva som er typisk norsk. Noe av dette har vært i den norske kulturen en stund, noe ikke og noe er muligens glemt. Men det har seg slikt at samfunnet utvikler seg stadig vekk og det har det gjort en ganske god stund nå. I det senere tid når samfunnet har gått igjennom industrialismen, postmodernismen, modernismen (er sannlig ikke sikker på hvor vi er i dag egentlig) har det skjedd mye kulturelt sett ikke bare i Norge, men også i store deler av verden. Det som kanskje karakteriserer mest den norske og vestlige kulturen er at kjønnsmakten er ikke like gjeldende i dag som før i tiden. Det er likestilling og individualismen som gjelder nå i det senere tid, for å ta et eksempel. Likeledes, med denne teknologi- og samfunnsutviklingen har kulturen våres blitt mer internasjonal og globalisert. Enkelte reiser, studerer og jobber i utlandet. Enkelte har, som du sier, mat, musikk, møbler og teknologi som stammer fra utlandet. Vi har muligens en far, mor, kusine, fetter, nabo, kollega, medstudent osv som kommer opprinnelig fra utlandet som snakker et annet språk og har muligens en annen kultur medbrakt.
  Man kan kanskje si at det er slik det er i dag, det er slik samfunnet våres har utviklet seg. Et flerkulturelt og globalisert samfunn. Likeledes, som det har utviklet seg med teknologien (som kunne være litt skummel) fra 1800-tallet. Det som forekommer i samfunnet våres til enhver tid kan påvirke vår kultur. Og det er opptil enhver individ å bestemme om han/hun vil identifisere seg med det. Jeg liker å gå tur i fjellet, fiske og plukke bær, samt kose meg med kakao og smørbrød med brunost på. Samtidig, liker jeg å danse salsa, spise thai-mat, reise og har lyst til å lære meg arabisk av ren interesse. Er dette norskkultur? Eller er dette kanskje den norske kulturen som er gjeldene for min generasjon (er i tjueårene) eller mitt miljø? Kanskje man kan si at det flerkulturelle og globaliserte norske samfunnet har flere subkulturer som enkelte liker å identifisere seg med, og derfor blir det vanskelig å definere hva norsk kultur er? En ting er sikkert, og det er at vi er et samfunn med flere kulturer, det være seg by-, bygde-, asiatisk-, afrikansk-, ungdoms- eller organisasjonskultur for å nevne et vidt spekter.
  Dette ble en veldig lang kommentar, men jeg likte blogginnlegget ditt og ble revet med.

  Liker

 9. En kultur kan ikke eksistere som et avgrenset fenomen, uten at andre utenforliggende faktorer, definerer den som en kultur. Kan anbefale boka Hodne, Bjarne (2002) Norsk nasjonalkultur : en kulturpolitisk oversikt. Det går også an å skjekke ut folkekunst-studiene på HiT Rauland, der denne problematikken er sentral i studiet.

  Liker

 10. Hei Trond. Hva er det egentlig du ønsker å fortelle oss? At nordmenn og norsk kultur ikke fins? At denne nasjonbyggingen vi har drevet med her i landet siden Napoleonskrigene egentlig er noe tull og at nasjonalstaten Norge ble gravlagt en gang på 70-tallet da pakistanske menn fant på å reise til Norge? At det er et feilsteg at kristen tenkning har preget europeisk kultur i langt over tusen år og at dette nå skal byttes ut med et fremskritt som kalles islam? (Når begynte vi å kalle religionen for islam, og hvorfor?) For noen år tilbake møtte jeg noen fra et bygdeungdomslag som var svært kry over at en neger fra Afrika hadde bært fanen deres på 17. mai. Jeg har alltid lurt på hvorfor det var stort. (Jeg ser at du har bilde av en neger i bunad. Hva vil du fortelle oss med det?) Men nå vil sikker du Trond fortelle oss forstandsløse som ennå ikke har sett lyset hvorfor vi tar feil.

  Liker

 11. Hva innebærer det å være norsk? Å være norsk innebærer at man har et norsk statsborgerskap. Da kan man kalle seg norskpakistaner, norsk osv. Men å være nordmann er ikke nødvendigvis det samme som å være norsk. En nordmann er en person som som genetisk sett ligner mest på majoriteten av befolkningen som stammer fra de første germanerene som innvandret til Norge etter isen forsvant for ca 12 000 år siden. Å være typisk norsk er at man kjenner seg igjen i den måten majoriteten av befolkningen oppfører eller utfolder seg på. Typisk norsk kan være alt fra trangen til å vandre i naturen i all slags vær, gå på ski, være litt vanskelig å komme i kontakt med, snakke om vær og vind når man først snakker, være sutrete uansett hvor bra man har det, være eventyrlystne, og nesten bli rørt til tårer når man endelig får smake kjøttkaer i brun saus etter å ha vært på utenlandsferie.
  Typiske norske ting kan være så mye. Jeg mener mye av den kultur og tradisjon som fra vikingtiden og opp til den ekspolsive globaliseringens tidsalder danner grunnlaget for den ekte norske kultur. Jeg som selv bor på bygda ser selv at den eldre kulturen som man ofte tenker på som nasjonalromantisk, står mye mye sterkere på bygdene enn det den gjør i de norske byene som mer bærer mer preg av kulturkaos. Dette er selvsagt naturlig da en monokultur i ei grisgrent bygd vil stå lengre upåvirket mot endringer enn det den ville gjort i et mer globalisert område.
  Jeg ser ikke bare svart på at vi har flere kulturer i Norge i dag enn tidligere. Selv om byer som Oslo er blitt en slags «melting pot», så opplever man i mange bygder på grunn av kulturmiksingen i byene, at man ønsker å styrke de lokale gamle norske kulturer og på den måten sørge for at den bringes videre til nye generasjoner i en uforandret form. Og det har faktisk vært en renesansse når det gjelder gamle norske tradisjoner blant unge på bygda de siste tiårene, noe jeg ser på som kjempepositivt. Folk fra bygda opplever ofte en Osloborger som mer kulturfattig når det kommer til norsk kultur og tradisjon.
  Den norske kulturen med sine tradisjoner har et stort innhold når det gjelder både dans, musikk, klesdrakter, lokale matretter osv. Og jeg er ikke enig i at bunaden ikke er så veldig norsk. Jeg har sett mange folkedrakter i verden, men den norske bunaden henter utrolig mye av sine mønstre og inspirasjon fra den norske kulturen, og selv om bunaden utviklet seg ut i fra den europeiske nasjonalromantikken, tilførte alle disse landene sine lands preg inn i folkedraktene sine. Man ser tydelig forskjell på en bunad og en en svensk folkedrakt. Norge skiller seg ut i forhold til andre europeiske land ved at den nasjonalromantiske interessen for folkedrakter, historiserende drakter og «bondekultur» fikk et mer varig gjennomslag enn ellers i Europa, der slike sysler for det meste gikk av moten langt tidligere. Så interessen for folkedrakter i Norge er ganske særegen i europeisk sammenheng.
  Det jeg her definerer som norsk kultur vil bestå også i fremtiden så sant det er denne kulturen som vil stå sterkest i tiden som kommer. Om vi nordmenn en dag er i mindretall vil nok dette påvirke og svekke omfanget av norsk kultur. Vår norske kultur er like sårbar som kulturer vi finner i andre deler av verden. Det er rart man snakker om at det er så galt at vesten påvirker kulturene til f.eks indianerene i Amazonas, samtidig med at det skal være så positivt å blande kulturer her hjemme.
  Men det finnes utallige eksempler på hva det innebærer å være norsk. Nesten rart at noen spør. Jeg kunne snakket om det typisk norske hele natten, vi har mye som er særegent for vårt land.

  Liker

 12. Går vi langt nok tilbake i tid er selvsagt ingenting norsk. De første menneskene som kom hit og bosatte seg her, kom jo ikke fra «ingenmannsland». De kom fra andre land. Det blir helt feil å gå inn for at vi skal ta inn rubbel og bit av andre kulturer og la disse påvirke vår kultur, fordi vi selv en gang i tiden fikk vår kultur annetsteds fra. Akkurat som om vår kultur skulle være mindre verdt enn alle andre! Men det er det som skjer nå som det kreves at alle andre kulturer skal respekteres, men ikke den norske. Det er å rakke ned på vår felles arv og alle våre forfedre som kjempet for at Norge skulle være et eget, selvstendig og fritt land med et eget språk og egne lover! Jeg har selv opplevd å få krav mot meg i jobbsammenheng om å tilrettelegge for muslimer, fordi deres regler bl.a. sier at kvinner ikke kan være i samme rom som en mann de ikke er i slekt med. Dette er noe forbanna tull som overhodet ikke fortjener respekt eller tilretteleggelse. Jeg nekter plent å tilrettelegge noe som helst for muslimer! Når de bor i Norge får de finne seg i at det er våre lover og skikker som gjelder, ikke deres. Derfor bør de heller ikke få bønnerom på arbeidsplassene eller studiestedene, slik de dessverre har fått enkelte steder allerede. islam gjelder ikke her. islams regler kan de holde seg til i den private sfære. De kan be hjemme akkurat slik andre grupper gjør. Og når jeg snakker om muslimer, så er det fordi det er denne gruppen innvandrere vi har aller størst problemer med. Vi har ikke de samme problemene med f.eks. hinduer, buddhister, jøder, katolikker osv.

  Liker

 13. Jørgen Hattemaker:Det har jeg ikke sagt, men mye av det vi dag fremstiller som norskt er enten kopiert eller laget en egen versjon av noe annet. Tror du bunaden, verdiene i grunnloven og mange av folkeeventyrene er urnorske?
  Vi har i dag spisevaner som veldig stor grad består av andre nasjoners retter som vi laget egne versjoner av men endog. det ønsker med innlegget er si at det fines mange måter å være norsk på. En muslim, budhist, ateist osv osv kan være gode nordmenn selv om ikke alle opptrer helt likt i det daglige liv.
  Kan det være at han afrikaneren du møtte var stolt av og bo i Norge? Kanskje han til og med følte seg norsk, tenkt på det.

  Liker

 14. met:En ting merker jeg meg og det er at personer som skriver som deg nesten alltid ikke skriver under med fullt navn, lurer på hvorfor.
  Nå var ikke dette et innlegg om muslimer eller å åpne grensene for fullt, men jeg hadde regnet med at slike innlegg ville komme. Det jeg har sagt i dette innlegget er at det finnes flere ulike måter å være norsk på og mye av det vi ser som typisk norskt finnes i mange ulike kulturer. Andre kulturer i norge også lar seg påvirke derfor kan man ofte snakke om fornorsking av det igjen. En av hovedgrunnene til at jeg skrev dette er at jeg stadig vekk opplever at venner some r barnebarn av innvandere ikke respekteres som borgere i dette samfunnet grunnet hudfarge og religion.
  Man skal ikke bøye seg for noen religisøe særregler, men det var heller aldri det dette innlegget handlet om.

  Liker

 15. @Met, du ser visst ut til å ha problemer med oss muslimer når det gjelder bønn. Det lager verken støy og bråk, så hvorfor gnåle slikt :S?

  Liker

 16. Til Trond Wathne Tveiten:
  Venstre er jo det eldste partiet i Noreg. Eg veit ikkje om eg kan seia at det er det eldste NORSKE partiet ? rett nok, for eg er so usikker på kva som er norsk. Norskdomsrørsla var jo i stor grad ei Venstre-rørsle. Så Venstre veit alt om det at bunaden berre er eit politiskt produkt ? ein mode som kan bytast ut ved neste politiske jappebylgja.
  Men det er jo typiskt norskt å vera god ? so dersom Venstre er eit godt parti, so er det nok eit norskt parti.
  Ein veldig fæl måte å vera norsk på er den der Framstegsparti-måten. Som Sponheim sa då han gjekk på tur i fjelled med Stoltenberg: Han ville vera norsk og ikkje sleppa til FrP. Sponheim, det er norsken sin det!
  Visse måtar å vera norske på må me vera i mot! Og, klårt: Dersom nokon seier at det finst noko som er norskt, so spør eg ? slik som du Tron Wathne – tilbake: urnorskt? Du trur vel ikkje at du er urnorsk fordi om du tek på deg ei drakt som Venstre og norskdoms-rørsla fekk på moden? Ærleg talat!

  Liker

 17. LEI? SII: At du velger å ikke skrive under fullt navn forstår jeg godt når jeg leser hva du skriver. Alltid artig med sinte mennesker som liker å slenge med kjeften. Selvfølgelig kun på internett og helst anonymt, men jeg skal være snill å svare deg allikevel.
  Når det gjelder første avsnitt. Ikke bruk rusmilder og forsøk å være morsom på samme tid. det funker heller meget dårlig i ditt tilfelle.

  Liker

 18. Seooi:
  En muslim er en som underkaster seg gud, på alle mulig måter, på alle områder i livet. Noe av det du sier er riktig, men en muslim er mye mer en det. Du snakker om å være en god person. Religionen dere ser og hører om, er ikke Islam. Det er ikke den religionen jeg ble født og oppvokst med og jeg kjenner meg ikke igjen i det hele tatt. Den er angrepet og misforstått. Men det handler om å kunne leve med seg seg. Islam kan tolkes og forståes ulikt fra person til person og alle velger hvordan de vil tolke den. Om noen ikke tolker den som deg betyr ikke det at det er feil.
  Bra skrevet forresten:)
  Alle vil jo beholde sin kultur, alle må jo skjønne det. Innvandrere må ikke legge lokk på NOrge og overdrive helt. Men det at folk flytter til Norge, gjør dem ikke norsk og innvandrere vil også beholde sin kultur, det må alle skjønne. Om du drar fra ditt land, kan ingen forvente seg at du skal bare legge av deg din egen kultur, samtidig må må du jo integreres. Men integrering er ikke å legge av deg din kultur, din religion, din hijab hvis du spør meg. Det handler om å ta del i samfunnet, jobbe og oppføre deg.

  Liker

 19. «Temaet for diskusjonen var hvordan man skulle beskytte norsk kultur og norske tradisjoner mot fremmedkulturelle innflytelser, men ingen ville svare på spørsmålet mitt. Og hva var så spørsmålet? Jo, hva innebærer det å være norsk? Eller rettere sagt: Kan du gi meg definisjon på det typiske norske?»
  Spørsmålet er feil stilt. Hva du stiller er ikke et reelt spørsmålt fordi svaret er så utflytende (alle påvirker alt og alle så ingenting er norsk osv.) at det ikke gir mening.
  Hva debatten egentlig handler om er hvilke verdier vi skal ha i Norge? Er det slik at de som mener at «ingenting er norsk» også mener steining av kvinner og dreping av homofile, kristne og jøder er greit? Selv en blind mann forstår at dette ikke handler om multikultur, men bikultur, og kampen står mellom Vestlige verdier, de verdier Vestens levesett er tuftet på og islams mer arkaiske verdier med sitt kvinnesyn og oppfatning av annerledes tenkende.
  Det multikulturelle eller bikulturelle prosjekt handler ikke om berikende utveksling av spennende krydre, matretter, litteratur, vitenskap, kunst osv. det handler om verdier. En svensk doktorgrad påviste nettopp sammenhengen mellom demokrati og økonomisk utvikling og nærliggende å anta synes å være at verdier demokratier bygger på er bedre både for økonomien og enkeltmennesket enn feks islamske verdier bygget på hierarki og totalitære ideer basert på frykt snarere enn gjensidig respekt.
  Så, blogger: mener du det er er greit å steine homofile bare man ikke kaster så store steiner? Dersom du ikke mener det er greit, forstår du likevel hva norske verdier og norsk kultur er, og ser ut til å problematisere dette helt uten grunn. Hva som er norsk er intuitivt selvom ikke alle til enhver tid kan sette ord på det. Man bare vet det.

  Liker

 20. Oh, Herre Gud.
  Jeg tror du fikk mange svar på «Hva er Norsk»? du bare hørte ikke etter. Hva er Norsk? Ta frem penn og papir. Skulle du ha noen dekonstruerende oppfølging spørsmål (f.eks: Er haringfele Norsk? Den har sitt opphav fra blablabla for 900 år siden?) så gidder jeg ikke å svare på det.
  Ting som er Norsk: Natur og elsk til Natur, traurighet, ikke voldlig protest (det som skjedde i Oslo på grunn av Gaza protest er IKKE Norsk), bonderomantik, Ibsen, Peer Gynt, Grieg, Hardingfele, selvutslettende toleranse, naiv tro på stat og kommune, klaging, skepsis til fremmede/kald, ærlig, Kristendom (i 2030 har Kristendom 1000 jubileum på tide å annerkjenne det Norsk), Troll, Askeladden, folke eventyr,Flagget, Ja, vi elsker, 17 mai, Nasjonal følelse (gjelder ikke deg, men de fleste som ikke har lest seg dum har det), fjorder, kjedlig (f.eks hurtigruten minutt for minutt), selvmord og rus problemer, kjendis/politiker nepotisme (man arver mange stillinger i Norge), dialekt bevisthet, likhet, ikke konkuranse dyktig, sosial-demokrati (til og med høyre er for det), en til jeg ikke klarte å skrive men som vi alle vet er Norsk.
  Tror det holder.

  Liker

 21. Filosofen:Fordi du ikke liker spørsmålet så er det fortsatt like aktuelt. Du kan ikke bare omgjøre spørsmålet fordi det ikke glir inn i din retorikk. men jeg ser at hver eneste gang man stiller et slikt spørsmål får man plutselig en lekse om hvordan ytterliggående krefter innenfor Isam vil ødelegge alt det vestlige. Dette minner meg litt om hvordan frpere pleier å argumentere, får vi ikke det spørsmålet vi liker så skrik ut Islam eller at media er venstrevridd.
  Det er ikke et multikulturelt prosjekt på gang så overhodet. Inntrykkene som gjør seg gjeldene som staadig vekk blir mer og mer vanlig for nordmenn kommer i møte med andre kulturrer og gjennom Internett, tve, radio osv. Sperre dette ute blir litt som Nord-Korea har forøkt og vi vet jo hvor stor suksess det landet er.
  Spørsmålet var enkelt, hva innebærer det å være norsk? Kan ikke en muslim eller andre med en annen hudfarge og religion kalle seg norsk? Hva med barn av nordmenn og innvandere, er ikke de norske? Greit spørsmål, men proveserende nok ser det ut til. Dette er noe man burde kunne diskutere uten å komme med anti Isamistiske konspirasjonsteorier.

  Liker

 22. AndyAce83:Kristendommen er en normade religion fra midtøsten og Grieg var faktisk sterk innspirert av de store europeiske komponister. Jeg kunne sikkert ha holdt på sånn i evighet, men jeg tror du tar poenget.
  Selv klarer jeg ikke så listen din som så særnorsk at det gjør noe, men ærlig talt. Leste du hele innlegget før du kommenterte?

  Liker

 23. Ro deg ned Met. Høres ut som muslimer er kriminelle i følge deg. Og hvem sier muslimske kvinner ikke kan være i samme rom som andre menn?slutt å dikt opp tull. Du lurer ingen andre enn deg selv. Se på deg selv først, før du dømmer andre. Islam er ikke et problem, det er alle andre mennesker som ødelegger den som er problemet. Jeg er en muslimsk jente, jeg bor i Norge og ingen klager på meg og det finnes ingen problemer for meg her. Fordi du har problemer med dem og du mener de ikke engang skal få respekt pga sin tro, gjør det deg ikke noe bedre. det gjør deg verre. Få det inn i hodet ditt. Om du ikke gir meg og muslimer respekt er ikke mitt problem, det er noe du avgjør selv Men jeg vil respektere alle, til og med deg. Få det inn i hodet ditt. Jeg respektere deg 🙂

  Liker

 24. Ja og nei, jeg leste ikke hele innlegget ditt. Jeg prøvde flere ganger også etter at jeg kommenterte men jeg klarer ikke å lese det lalle-lulle greine der. Men ja, jeg leste litt så himmle med øynene så presset jeg vidre. Tror jeg klare 75%. Fikk med meg at erklærte PK noe heltemodig. «Hvis det er feigt å stikke hode ned i sanden så greit kall meg en struts» argumentet ditt falt ikke i god jord hos meg. Men jeg har lest Thomas Hylland og du har sikkert ikke funnet opp hjulet på nytt.
  Jeg lovet meg selv at jeg ikke skulle svare på din dekonstruering med ok la meg kaste perler for svin.
  «Kristendommen er en normade religion fra midtøsten» og har vært i Norge i 1000 år!!! Biblen er oversatt til Norsk, alle gudstjenster er på Norsk, Jesus blir malt som hvit hippie om og om igjen. Spørsmålet jeg må stille deg er hvis alt kommer utenlands fra, hvor lenge og hvor mye konvertering skal til før det er Norsk. Det NORSKE FLAGG ER ET KORS! Jeg kan ikke forklarere det lettere. Du lider av dekonstrusime. Du skal skrelle løk til alle andres anomiske tårer. Alt solid skal løses opp i luften for din egen «agenda» (hva nå det enn er).
  «Grieg var faktisk sterk innspirert av de store europeiske komponister.» og norske landsby spillere! Mennesker som mine forfedre som laget feler og små og store Slått for hverandre. Dette er Norsk. Du må gjerne hevde anderledes, men du tar FEIL. Dessuten synes jeg synd på deg også som ikke har noe forståelse for dine egne røtter. Det at du ikke fant noe særnorsk i mine laaaange liste viser også hvor urimlig du er i den saken du selv tok opp. Du er en kverolant hvis du ikke fant noe Norsk der.

  Liker

 25. AndyAce83:Jaså så du klarte ikke å lese det, det sier jo det aller meste. Men å kommentere i vei det er du i stand til. Men det er ikke første gang jeg har opplevd noe slikt i et viktig tema som dette.
  Vel fordi bibelen er oversatt til norsk så blir det ikke en norsk religion. det er samme som å si at Shakpespeare er en er norsk fordi noen har oversatt bøkene hans til språket. Resten av avsnittet viser bare at du er sinne og er mer glad i å komme med utsagn om meg en å diskutere.
  Siste avsnitt demonsterer atter en gang at du heller har lyst å lage din egen debatt der du skjeller meg ut enn å diskueter. Jo jeg kjenner mine røtter gjør du? Det har heller aldri vært debattens tema. De jeg forsøkte i dette innlegget å vise til at dobbelmoralen i dette samfunnet og at enkelte borgere har en tendens til å erklære seg som forsvarere av norske verdier mens de selv tar på seg covboyhatten og går på countryfestival som om det skulle være en kulturfestival.
  Kom gjerne med mer beskyldninger. Det er det alle tøffe personer som gjemmer seg bak nick internett stort sett gjør, du er ikke noe unntak.

  Liker

 26. Jeg er utlending selv og det jeg opplever hva som er typisk norsk er :
  Brunost, Bergens jakke, Regn, snø, natur, jogging i skogen, ski, blondt hår, bunad og 17 mai. Jeg er en person som ikke generaliserer eller setter mennesker i boks fordi de er født i et annet land og har anneledes livsstil enn meg selv. Jeg velger ut det beste fra hvert religion/livsstil. Hvem er jeg til å dømme om det er riktig eller feil? Alle mennesker er frie og de kan leve akkurat som de vil og tro på hva de vil. Og jeg ser veldig mye positivt i islam, og har plukket opp et par regler fra koranen og bibelen. Je respekterer muslimer og forstår hvorfor religion er en så stor del av livene deres. Og jeg synes at det er slemt av nordmenn som kritiserer dem hele tiden. Hvis nordmenn vil kritisere utlendiner da kommer utlendingene aldri til å bli venner med nordmmenn.. Og jeg synes at det er dobbeltmoralsk hvordan nordmenn er så udmyke for amerikanere f.eks og så kritiske og slemme mot muslimer.

  Liker

 27. Dessverre er det de mest ignorante og uvitende som styrer nettdebattene fordi de slenger rundt seg store ord de oftest ikke forstår og uansett hvordan du prøver å vinkle andre meninger, så er det feil og de har rett. Det er trist. Det er et veldig bra innlegg du har skrevet, og du treffer akkurat der det stikker.
  Har selv vanskeligheter for å kunne definere hva som er typisk norsk og hva som er den norske kulturen vi over alt må verne om for «muslimsk innblanding». Og en del av det som dukker opp i hodet mitt er semi negative ting, og hvorfor vil vi verne det? Jeg liker det flerkulturelle samfunnet vårt jeg, og så lenge alle bidrar med noe for å gjøre samfunnet bedre, så er jeg fornøyd 🙂

  Liker

 28. Trond, sånn som du holder på kan vi gå tilbake 10 000 år i tid og si; «ingenting er norsk!! Uansett kom menneskene opprinnelig fra Afrika, og vi er alle nedstammet fra Apene! Det er ingenting som er «norsk», eller «engelsk» kultur: alt er menneskers kultur.»
  Det er en haug med ting som er typisk norsk og som skiller oss fra andre nasjoner. Naturlig nok har vi mer til felles med Europeere og da spesielt de germanske landene. Og i tillegg er ikke Norge den største kulturmakten i verden. Men det er en haug av ting som er norsk og som gjør oss norske.
  Det du egentlig sier, er at alt er relativt. Og du prøver å tolke det norske som noe som er absolutt, som om det har ett riktig svar, som i matematikken. Da kommer du aldri til å finne noe norskt.

  Liker

 29. Vegard:Nå har du kanskje tatt litt for mye møllers traen. jeg har aldri sagt at det ikke finnes noe norskt, det var heller aldri poenget med innlegget mitt. Har du oppfattet det slikt så har du ikke lest det godt nok.

  Liker

 30. Du ønsker svar på spørsmålet ditt, «Kan du gi meg definisjon på det typiske norske?».
  Det finnes ikke kun én definisjon på spørsmålet ditt. Svaret vill variere fra person til person. Noen syns det er norskt å gå i budnad og spise forrikål, andre tar med familien i kirka når det er høytider. Jeg tror hovedsaklig vi kan si : tradisjoner.

  Liker

 31. Andre: vel fint nå ser du til å å ha fortstått noe det jeg ville frem til, men ikke helt. Hva med folk med annen hudfarge, hva med de vaner vi kopierer, hva med de som har en annen religion men har bodd hele sitt liv i dette landet og som i dag blir behandlet som annenrangs borgere?

  Liker

 32. Hvis du ikke evner å se hva som er typisk norsk, som friluftsliv i fjell og skog, bunader, et fritt og liberalt samfunn, særegne trekk som f.eks. odelsretten osv., så er det vel deg det er noe feil med. Det at det ikke finnes noe typisk norsk, så da kan vi like godt importere hundretusenvis av muslimer med en religion og kultur som mange nordmenn ikke vil ha her, henger bare ikke på greip.

  Liker

 33. «Jaså så du klarte ikke å lese det, det sier jo det aller meste. Men å kommentere i vei det er du i stand til. Men det er ikke første gang jeg har opplevd noe slikt i et viktig tema som dette.»
  Jeg var ærlig. Ikke bruk det for mer enn det er verdt. Poenget mitt var at etter å ha lest 75% var jeg mettet på dekonstruisme, post-strukturalisme, relativisme og ambivalens
  «Vel fordi bibelen er oversatt til norsk så blir det ikke en norsk religion. det er samme som å si at Shakpespeare er en er norsk fordi noen har oversatt bøkene hans til språket. Resten av avsnittet viser bare at du er sinne og er mer glad i å komme med utsagn om meg en å diskutere.»
  Jeg er ikke sinna, jeg er lidenskaplig. Eller kanskje en blanding. Frustrert? Ekko kammer er sterkt på begge sider av den politiske aksen og her hører jeg mye «Hylland, Hylland, Hylland. Alt er relativt, relativt, relativt» osv.
  Når det er sagt har du helt (bevist) missforståt hva jeg skrev. At biblen er oversatt til Norsk var EN DEL av for fornorskingen (må jeg minne deg om at mye i kirken var på latinsk, hokus-pokus osv?) sammen med at Jesus blir malt som etnisk Norsk (fornorsking), Kors i flagget (kan det bli Norskere), 2 vers av nasjonal sangen («Takk du Store Gud»), Slaget på Stikklestad var kanskje den største slaget i Norge og det var for å kristne Norge. Norsk er kristent, men du kan dekonstruere og relativsere hele vår 1000 årige historie du 😉
  «Siste avsnitt demonsterer atter en gang at du heller har lyst å lage din egen debatt der du skjeller meg ut enn å diskueter. Jo jeg kjenner mine røtter gjør du? Det har heller aldri vært debattens tema. De jeg forsøkte i dette innlegget å vise til at dobbelmoralen i dette samfunnet og at enkelte borgere har en tendens til å erklære seg som forsvarere av norske verdier mens de selv tar på seg covboyhatten og går på countryfestival som om det skulle være en kulturfestival.»
  Diskutere? Du mener vel belære. Du har jo rett og jeg har feil. Det er din plikt og undervise meg i hvor jeg tar feil. Problemet er at du har en rampete elev som faktisk hevder at DU tar FEIL. Lek med ord og definisjoner forandrer ingenting. Og selv om man skal ha respekt og frykt for partier og grupper med definisjons kraft så må man bare minne seg på at deres siste omdefinering forandrer ingenting hvis vi ikke lar det (f.eks nekte for at ordet «neger» er rasistisk. Hvis vi fortsetter med å protestere mot det kan vi «vinne» det PK slaget).
  Kan hende jeg demoniserer deg litt. Men du er en farlig mann vet du. Ikke du alene selvfølgelig men du sammen med mange andre. Så man må bruke sterke ord i håp om å dempe dette tullballet. Jeg ser jo at det er fåfengt.
  Så man kan ikke forsvare Norske verdier å like contry? Fantastisk. Det er enten eller argumentasjon her. Poenget til folk som ønsker å verne Norske verdier er at det er prosenten som er problemet. Hvor dominerende er slike festivaler i det Norske kulturbilde? Jeg kan spise kebab uten å være muslim. Jeg kan like rap uten og like gangstere, drive by og halliker. Man kan like et uttrykk uten å ønske at det uttrykket skal være det dominerende.
  Så spør du meg om jeg vet mine egne røtter. Ja, jeg gav deg en lang liste av mine røtter. Det var du som skulle ha det til at det ikke var noe Norsk. Jeg tror jeg har motbevist deg ganske bra.
  «Kom gjerne med mer beskyldninger. Det er det alle tøffe personer som gjemmer seg bak nick internett stort sett gjør, du er ikke noe unntak.»
  Det har jeg. Har erklært deg en farlig man. Når skal folk forstå at de som skriver anonymt har sine grunner for det. Jeg føler meg friere ved at du ikke kan banke på døren min imorgen med balltre eller at noen ikke vill gi meg en jobb fordi jeg hadde «uønskede meninger». Det at du skriver med fullt navn er at du ikke har noen «farlige» meninger.
  Jeg vil avslutte med at selv om min retorikk har vært hard (for sånt ad nauseam tullball som «hva er norsk?» , «hvem er «oss» og «dem» ? » driver meg til vandvidd. Alle vet hva som er Norsk og hvem «Oss» og «dem» er hvis de ikke er autister (en «dem» btw) ) så har jeg bare vært klar i min avstand fra hva du skriver. Det er provoserende, lite konstruktivt tullball fra engjeng med post-moderinister og annet «vi leker med ord og definisjoner» folk.
  Jeg har sagt ifra! Hvis du ønsket jatt og ekko kunne du sent en intern mail i venstre.

  Liker

 34. Bjarnar: Av og til lurer jeg på om enkelte leser innlegget mitt og faktisk forstår hva jeg skriver. Nå er vel ikke friluftsliv, et åpent liberalt samfunn særegne norske trekk. Å hvordan klarer du å dra dette til å bli en debatt om å importere muslimer? Greit å være gretten, men det finnes grenser.

  Liker

 35. @Fatima: Greit med muslimers bønn så lenge vi slipper moskeer med jallarop fra minareten og så lenge dere holder det privat. Jeg reagerer derimot på at muslimer skal kunne forlange å få fordeler andre ikke får, som f.eks. bønnerom på universiteter og arbeidsplasser. Ille er det også når muslimers krav til ditt og datt går utover nordmenn, f.eks. krav om halalmat og en slik tilrettelegging som jeg selv opplevde å få krav om fra muslimer. Jeg har også problemer med hvordan mange av de muslimske mannfolka deres ser på norske jenter som horer og mindreverdige. At den type menneskefiendtlig kultur som det islam representerer skal få fotfeste i Norge og at muslimer attpåtil forlanger respekt for det, aksepterer jeg overhodet ikke. Jeg respekterer ingen kultur eller religion som går fullstendig på tvers av alle norske lover og skikker slik islam gjør.

  Liker

 36. AndyAce83:
  Ikke sinna sier du? Vel jeg vil ihvertfall kalle deg lidenskapelig sinna og du ser ihvertfall ut til å misslike Hylland Eriksen meget sterkt, selv om jeg ikke har nevnt ham en eneste gang i innlegget mitt.
  Kors i flagget kan det bli norskere? Ja kors i det svenske flagget kan det bli svenskere eller kors i det danske flagget kan det bli danskere osv. Kristendommen er ikke opprinnelig en norsk religion selv om vi nevner gud i nasjonalsangen.
  Belære? Er det slik du snakke rom mennesker som ikke har sett lyset som deg eller ikke er enig med din virkelighetsoppfatning? Greit nok for meg kall meg det du måtte ønske.
  Jeg har ikke sagt at man ikke kan være glad i Norge og like country, men du vill missforstå så gjerne for meg. Greit å være lidenskapelig, men da krever du at du også lytter og forsøker å forstå hva motparten egentlig mener og ikke bare lirer av det ene og det andre.
  Jeg vil fortsatt beskylde deg for å gjemme deg bak nick. Mitt navn står i denne bloggen og jeg
  gjemmer meg aldri bak tastaturet.
  Å ja folk vil sikker møte opp på døren din fordi du er så ukorrekt i meningene dine. Jeg tror heller du syntes det er litt tøft å leke offer. Det gjør deg plutselig litt mer viktig, mens sannheten er egentlig at du er feig.
  Avsluttingen din imponerer meg like lite som resten av det du skrev. Men tåler du ikke en debatt om det norske så bare si ifra. Du er ihvertfall lidenskapelig opptatt av at slike spørsmål ikke skal diskuteres på voksen måte. Lykke til videre.

  Liker

 37. Interessant lesning, Trond! Dette temaet har jeg sett gå igjen flere steder, men det skader ikke å gjenta det fordi det er åpenbart mange som ikke tenker så langt.
  Jeg syns det er litt søtt når naive forkjempere av norsk kultur skriver om hvor stor trussel «utlendinger» er mot bevaringen av norsk kultur. Jeg er selv en stor tilhenger av norsk kultur, og jeg er en av de såkalte «2.-generasjons innvandrerne» (hvilket egentlig er feil, fordi jeg anser meg selv som norsk).
  Til dem som ikke kjenner noen «utlendinger», så gir jeg her et innblikk i mitt liv som «utlending»:
  Jeg valgte nynorsk på ungdomsskolen, selv om jeg kunne velge det bort fordi jeg er «utlending». Jeg kunne ikke skjønne hvordan dette var noen grunn til å slippe unna i mitt tilfelle. Det endte med at jeg fikk den beste avgangskarakteren i nynorsk på hele trinnet.
  Men innerst inne ønsket jeg å lære samisk. Flere år senere kom jeg over et samiskkurs og lærte meg å snakke språket. Jeg er overbevist om at det er en viktig del av det å bevare Norges kulturarv. Jeg er en av de ytterst få ikke-samer som har lært seg nordsamisk. De fleste nordmenn jeg har møtt aner ikke engang at det finnes flere samiske språk (12 gjenlevende).
  Jeg lytter til norsk folkemusikk (hardingfele, trekkspill), kan danse halling, og spiller slåtter for meg sjøl. Jeg er glad i Kongefamilien, og jeg får gåsehud hver ENESTE gang jeg hører «Ja, vi elsker».
  Jeg digger å gå tur i skogen. Mange ganger prøver jeg å få med meg mine (norske) venner ut på overnatting, men de finner unnskyldninger for å bli hjemme. Så jeg stikker ut alene og finner meg en fjelltopp eller øy helt for meg sjøl.
  Går det an å bli mer norsk?
  Tygg litt på den…

  Liker

 38. @Amal: Har jeg sagt at muslimer er kriminelle? I tilfelle, hvor? Det er muslimske kvinner selv som sier at muslimske menn ikke kan være i samme rom som dem! Kravet kom fra mine muslimske kvinnelige kunder, og kravet var begrunnet med islam og dens regler, så kom ikke her og påstå at jeg tuller!
  Nettopp islam ER problemet, fordi den er inkompatibel med vestlige verdier.
  Og når muslimers tro fører til krav om at JEG skal måtte tilrettelegge og jobbe for at muslimer skal få holde på med tullet sitt, så går det utover meg og det er jeg IKKE interessert i! Norge er ikke noe muslimsk land og hva nå muslimer tror på, får de holde for seg selv og ikke bry andre med.

  Liker

 39. Ratman: Du er så absolutt norsk. Jeg synets ofte at begrepene 2 og 3 generasjons innvandrer er noe tull. Det er ikke hudfargen eller ditt religiøse ståsted som definerer deg som en god nordmann. det var også deler av poenget mitt med innlegget.

  Liker

 40. Hva er norsk kultur? Er det så veldig vanskelig å forstå? Språket vårt er vår sterkeste kulturskatt. Alle de dialekter som finnes rundt om i Norge tilhører hele det norske folks kultur. Ja, til å med samisk er norsk kultur.
  Norsk kultur blir en del av det menneske når du har blitt oppfostret i dette landet. Kultur er ikke noe man tar i bruk, men en følelse som tilhører deg. Norsk kultur er noe du arver ? du eier dette personlig. Det er en del av dine verdier i ditt liv, og er så sterke at man går i krig for å forsvare grensene til denne kulturen. Norsk kultur opplever du hver bidige morgen når du våkner. Når du våkner i et annet land så vil du snart føle at du ikke våkner til norsk kultur. Danmark, Sverige, Finland eller Island som vi nesten regner oss som brødrefolk til har veldig forskjellig kultur.
  Vi kan ikke definere en kultur i detaljer. Et lands kultur inneholder tusenvis av små nyanser av forskjellige ting. Ikke bare en bunad, mat, hverdagsklær eller naturen rundt. Man kan ikke sitte å definere en kultur. Et lands kultur er man født inn i, og kan aldeles ikke integreres inn i av voksne innvandrere til dette landet. Dette må gjøres gjennom generasjoner, hvor mange generasjoner det tar avhengig av hvor villig innvandrer selv er til å gi avkall på sine forfedres kultur.
  Man finner ikke et normalt voksent menneske i denne verden som gir slipp på eller kan gi slipp på sin egen kultur om de flytter til et annet land, så de vil selvfølgelig ta sin kultur med seg inn i det nye landet. Det samme gjør vi norske også når vi lever og bor i et fremmed land. Man kan ikke skifte kultur, men man kan følge en kultur delvis hvis man vil.
  Bor du i Norge, ta deg en tur ut på trappen en kveld, se mot himmelen og kjenn den herlige høstlufta. Er du etnisk norsk, eller en annen eller tredje generasjon innvandrer, ja… da vil du føle at du bor i Norge ? på lukten ( for å sette det litt på spissen). Kulturen er grunnsteinen til alles tilværelse, derfor er det også viktig å hjelpe og ta vare på innvandrere som kommer til landet. De vil aldri føle eller lukte deres kultur en kald høstkveld. De vil aldri bli i stand til å påvirke den norske kulturen heller om noen så gjerne ønsker dette. De vil måtte nøye seg med å stå der på trappa og lengte etter sin opprinnelige kultur, og lengsel etter sin barndoms dager. Disse følelsene er veldig vanskelige for spesielt flyktninger som er dømt til å leve borte fra deres fedreland … et land de elsker høyere enn å være norsk. Men de nye generasjonene av innvandrere som kommer til vil blir slukt av den norske grunnleggende kulturen. Ingen vil være i stand til å leve normalt i et land med en nedarvet grunnleggende kultur, og samtidig dyrke eller holde i hevd sine forfedres kultur i et annen land. De vil heller aldri få tilbake sin kultur ved å prøve å inkludere sine forfedres kultur med den norske.
  Jeg har bodd i flere land, og jeg lengter alltid hjem til drittværet i Norge. Jeg har stått ute om kvelden i et fremmed land, sett opp mot stjernene og latt mine tanker ta meg tilbake til Norge. Jeg føler mange ganger sorg og lengsel inne i meg. Men jeg kan reise hjem til Norge når jeg vil, og jeg vet at jeg er velkommen hjem av både Kongen, regjeringen og det norske folk.
  Lukten av den norske kultur finnes ikke ute på trappen i et land utenfor norske grenser, men kun helt og holden lukten av en kultur som eies av de menneskene som har sine forfedre begravet i sitt eget land. Dette er kultur, og dette er også den største delen av livet.

  Liker

 41. «Det typisk norske» er noe mange av oss nordmenn ofte prøver og ønsker å trekke fram. Vi er en ung nasjon, en stolt nasjon – og det med god grunn! Nasjonsbygginga her til lands var en lang og krevende prosess. Våre kjære forfedre startet med så å si tomme hender på midten av 1800-tallet, og se hvor langt det har ført oss. Mange nordmenn viser stor interesse for å definere det typisk norske, og kanskje er det nettopp denne nysgjerrigheten rundt akkurat dét, som er typisk for oss. Det er typisk norsk å diskutere og definere hva som er typisk norsk.

  Liker

 42. jeg må innrømme at jeg synes det er litt arrogant å komme med slike svar som du gav til bla Jørgen Hattemaker:»Det har jeg ikke sagt, men mye av det vi dag fremstiller som norskt er enten kopiert eller laget en egen versjon av noe annet. Tror du bunaden, verdiene i grunnloven og mange av folkeeventyrene er urnorske?»
  hvor spør du om det urnorske i ditt innlegg? for å sitere deg » Og hva var så spørsmålet? Jo, hva innebærer det å være norsk? Eller rettere sagt: Kan du gi meg definisjon på det typiske norske?»
  hvem er du til å si at de eventyr som har blitt båret på folkemunne i dette landet, formet av nordmenn i flere generasjoner, IKKE er norske? hvem er du til å si at bunaden som har vært inspirert fra folkedraktene som bondefolket brukte på 17-1800 tallet ikke er norske? og ble grunnloven laget MOT nordmenn sin vilje? høres nesten slik ut etter hva du sier! om du ikke vil ha svar så må du ikke spørre!
  jeg får inntrykk av at du har sittet på forum og spurt dine spørsmål, men ikke godtatt de svarene du har fått. bare for å irritere? bare enda en av disse kverulantene som sitter og gjør alt du kan for å irritere folk (bevisst eller ikke) og så sitter du og gjør narr av dem etterpå… hmm… enda en SLIK politiker ‘hurra’ (å nei unnskyld, ble du støtt nå?)
  bare her inne så har du fått haugevis av svar på hva typisk norsk er!!!
  og du kommer slengende med »Vi har i dag spisevaner som veldig stor grad består av andre nasjoners retter som vi laget egne versjoner av men endog. det ønsker med innlegget er si at det fines mange måter å være norsk på. En muslim, budhist, ateist osv osv kan være gode nordmenn selv om ikke alle opptrer helt likt i det daglige liv.»
  VEL, vi har utrolig mange utenlandske retter i Norge, slik som de fleste andre land har (bortsett fra i de land hvor de lever med stengte grenser, og stengte sinn), men vi FORNORSKER dem, tror du at du får santa maria taco i mexico? eller grandiosa i italia? sorry å si det, men om det er det du tror så kanskje du burde reise litt mer!
  og har ikke vi masse av typisk norsk mat? hva med potetbal, hvordan du spiser den og hva tilbehør du har kan avsløre fra hvor i landet du kommer fra. fårikål har jeg aldri sett i noen andre land, lefse svele, rømmegrøt, all slags grøt faktisk osv osv osv. der er så mye mat som de ikke har andre steder. og kanskje enda viktigere;for hundre år siden var det også matretter fra utlandet som kom hit, og de ble lite spist så de forsvann…
  og bare for å ha sagt det; mye av den utenlandske maten er overhodet ikke virkelig utenlandsk! som kebab… huff den kebaben vi får i norge er ikke i nærheten av den kebaben jeg fikk smake i midtøsten. DET ER TO VIDT FORSKJELLIGE MATRETTER!!!! så den kebaben du spiser i Oslo er ikke annet enn fornorsket kebab, du blir ikke mer utlending av å spise den… samme med hummus, uspiselig på alle de stedene jeg har smakt det her i Norge (hvorfor vet jeg egentlig ikke) men nok om det
  og så sier du til ‘met’
  Trond Wathne Tveiten
  17.okt.2011 kl.19:25
  met:En ting merker jeg meg og det er at personer som skriver som deg nesten alltid ikke skriver under med fullt navn, lurer på hvorfor.
  hvorfor lurer du på hvorfor? jeg var dum èn gang å kommentere med fullt navn at jeg ikke liker det når jeg ser små jenter i muslimske hodeplagg. jeg ble oppringt på natten av muslimer som slengte dritt, jeg var norsk hore, jeg fortjente visst å dø også fordi jeg kunne si noe slikt. facebook profilen min var plutselig full av beskjeder fra både mohammeder og fatimaer som sa jeg var syk i hodet osv. jeg har nå hemmelig tlf nr, og en fb profil som ikke kommer opp om noen søker på mitt navn…
  dessuten; hvorfor er det så mye annerledes å kalle seg met, sara, johan, fatima e.l.? de er alle bare fornavn, og med mindre du har et sjeldent navn, så er det vanskelig å finne ut noe om dem!

  Liker

 43. Du verken forstått hva ordet kultur eller muslim betyr. du skriver det du akkurat har hørt noen dårlige fordømmer rundt deg. tror ikke engang du forstår hva ordet kristendom betyr .

  Liker

 44. Hva om jeg foreslår å bosette millioner av mennesker fra hele verden i alle afrikanske land, og bare afrikanske land? Hva om jeg foreslår at alle disse ikke-afrikanerne blir assimilert inn i de afrikanske samfunnene og at de kaller seg afrikanske? Hva om jeg foreslår at vi i alle afrikanske land, og bare afrikanske land begynner å stille spørsmålstegn ved om man faktisk har en egen kultur som kan kalles afrikansk, og om det i det hele tatt er meningsfullt å bruke betegnelsen afrikansk? Hva om jeg foreslår at alle som sier seg uenig med mine forslag bør kalles rasister?
  Hva om en afrikaner endelig reiser seg og sier at det jeg egentlig foreslår er et folkemord på afrikanere?

  Liker

 45. Alt som befinner seg i Norge til en gitt tid, er per definisjon like norsk som noe annet! Vi må huske på at alle våre forfedre var innvandrere en gang i de tiden de også. Vi kan derfor konkludere med at Fatima, Ali, kebab, hijab og islam er like norske ting som Kari og Ola, flatbrød, bunad og kristendom.

  Liker

Legg igjen et svar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s