Hva er definisjonen av ?norsk??

Jeg har den senere tid diskutert innvandring og integrering på Origo. Dette har vært meget interessant, men det ser ut til at jeg har stilt et spørsmål som tilsynelatende irriterte enkelte og som de fleste unngikk å svare på. Temaet for diskusjonen var hvordan man skulle beskytte norsk kultur og norske tradisjoner mot fremmedkulturelle innflytelser, men ingen ville svare på spørsmålet mitt. Og hva var så spørsmålet? Jo, hva innebærer det å være norsk? Eller rettere sagt: Kan du gi meg definisjon på det typiske norske?

Her sitter en gjeng nettdebattanter og er store i kjeften om islam og andre fremmedkulturelle ting, mens de jamrer om hvordan Norge nærmest blir kulturelt utradert og at vi må verne om det norske? og så klarer de ikke engang å gi meg en eneste klar definisjon på hva det typiske norske egentlig er. En av dem ble så provosert at han sa at hvis jeg ikke visste dette selv så burde jeg ikke stille opp som kandidat for et parti. Etter uttallige forsøk ga jeg opp og trakk meg fra debatten, da folk heller var mer interessert i å overgå hverandre når det gjaldt å beskrive hvor fæle muslimer er.

Så hva er grunnen til dette? Jeg satte meg ned og tenkte over dette på min svenske IKEA-sofa (produsert i Polen) mens jeg spiste min Tex-Mex middag og hørte på italiensk opera. ?Kanskje jeg er for politisk korrekt,? tenkte jeg, men likevel, hva er egentlig det typisk norske? Hvordan kan en gjeng mennesker utnevne seg til Norges forsvarere og beskyttere av vår kultur når de ikke evner å definere hva den er? Hvordan kan de snakke om å bevare en kultur, mens de er konsumenter av en mengde kulturuttrykk fra verden over, som spill, musikk, film og mat pluss en rekke annet? Man gifter seg med utenlandske kvinner og menn og får barn som tar etter begge foreldrene, men som definerer seg som norske. Kan man med troverdighet sluke alle verdens kulturinntrykk, gifte seg med en person utenfra Europa, ha Spania som sitt andre hjemland og snakke om å beskytte noe særnorsk som de ikke aner hva er for noe?

Bare å begynne å stille de spørsmålene er nok til at man blir stemplet som politisk korrekt, men vet dere hva? Hvis politisk korrekt er det samme som ikke å stemple alle muslimer som terrorister, å snakke imot det jeg oppfatter som hat og å forsvare det flerkulturelle samfunnet vi har, så tar jeg gjerne på meg uttrykket ?politisk korrekt? som en æresmedalje. Jeg ønsker ikke å være den politikeren som bare følger strømmen fordi jeg er redd for å ødelegge min politiske karriere. Hvis det å stå inne for de holdningene jeg har kommer til å gjøre at jeg taper, så taper jeg heller med verdighet enn å være en feiging som går på akkord med menneskeverdet.
128 kommentarer

 1. @met
  Det er UTEN tvil at du har null peiling på hva Islam dreier seg om. og jeg ser FORTSATT ikke noe problem i at vi muslimer kan få bønnerom i universiteter og Høgskoler. Vi kom ABSOLUTT ikke her for «å ta over» det norske kulturen, det er bare noe du påstår!
  Bare gnål sier jeg -_-

  Liker

 2. Jeg synes haringfelemusikken er et godt eksempel. Det er da som alt annet inspirert av ting utover landegrenser men det finnes en klar norsk tradisjon. Denne tradisjonen «beskyttes» av at folk som gidder å spille den faktisk spiller den. Personer som ikke gjør noe for å ivareta tradisjoner har ikke noe å klage over. Tradisjoner som ingen gidder å gjøre noe for å ivareta vil selvsagt forsvinne.

  Liker

 3. Cecilie Linn:Det jeg begynner å bli lei av er folk som ikke tåler litt uenighet og som kommer drassende emd Islam i nærmest hver eneste debatt. Jeg svarte bare persoenen og de like rikke svarene, noe jeg ser du ikke heller gjør.
  Jeg er ohgså lei av de som hele tiden herjer rundt på nettet og sutrer over at de må gjøre det anonymt fordi de får så mange trusler. Buhu. De fleste av dem bruker så grove ord og de verken tør eller ønsker å delta i debatter på en skikkelig måte. Jeg mener det jeg mener.. Hvorvidt du liker det eller ikke driter jeg i, jeg står ihvertfall for den jeg er.
  Men det som irriterer meg mest er folk som ikke leser innleget og ikke gidder å lytte når jeg faktisk sier hva som er meningen med det.

  Liker

 4. den norske kultur har forandret seg opp igjennom alle år. bare se hvordan det var i vikingetiden, (dog ikke typisk norsk, men nordisk) der vi hadde vår egen trosretning med den norrøne mytologien. helt til kristendommen til slutt ble påtvunget «oss» med tvang. konverter eller bli drept var valget man fikk. der dette førte til at den urnorske kulturen forsvant og en annen kultur blomstret opp. så på en måte kan man si at den kulturen man rekner som norsk i dag er falsk eller kopiert fra andre land. det som man i dag kan definere som å være norsk , er nok det at vi er mer «gammeldagse» og opphengt i hvordan ting har vært og at det ikke bør komme for store forandringer. dette vil jo da føre til konflikter pga. disse invandrerne som kommer til landet, noen med gode gjerninger og andre me kanskje ikke fullt så gode, vil blande inn deres kultur i det norske samfunn. på min tidligere arbeidplass var det mer normalt med plakater på polsk og andre språk fordi det skulle «tilrettelegges» for innvandrere/utlendinger.
  så slik sett kan man vel nesten si at det ikke er så lenge før det typisk norske er glemt og erstattet med en annen levemåte som er adoptert fra utlandet.
  akkurat nå vil jeg nesten si at vi er på vei over til en amerikansk levemåte, der det viktigste er å ha det siste nye og religioner og folkeslag blir blandet om en annen. har jo allerede begynt å blande flere og flere amerikanske ord inn i dagligtalen vår.
  off hvor skal det gå med det NORSKE folk. er vel ikke lenge før vi sitter med en utenlandsk mørk statsminister, og sier at han er definisjonen på å være norsk.

  Liker

 5. En ting som slår meg om en «ekte» nordmann er at han er:
  ærlig, trassig, stolt, fornuftig, ærekjær og respektfull.
  Det er typisk norsk for meg.
  Jeg har reist en del rundt om i verden og bor idag i USA.
  Og jeg kan med hånden på hjertet si at det er ikke kvaliteter som er vanlige mange andre steder.
  Faren jeg ser med all innvandringen er at nordmenn mister disse kvalitene,
  og man mister samtidig mye av samhørigheten med dette.
  Jeg tror i praksis dette vil føre til en svekking av Norge som helhet,
  og er kanskje også lite repektfullt til dem som kjempet hardt mot både svensker og dansker i årevis for å skape det Norge vi kjenner idag.
  For mye innflytelse av fremmede kulturer er ikke nødvendigvis av det gode, noe er sikkert bra, men det er vel idag ca 10% innvandrere i Norge, og mange har samlet seg i små lokaliserte grupper som mange ganger bruker mye tid å energi på å bevare «kulturen» sin.
  Den samme «kulturen» som var en direkte årsak til at plassen de kom ifra var et forferdelig dårlig samfunn å bo i.

  Liker

 6. Veldig bra skrevet!
  Hva som er definasjonen av norsk, er vanskelig å svare på… Man må gå langt tilbake i tid for å finne det »urnorske». Men i mine øyne, er det natur, 17.mai, samhold, kjøttkaker, potet, respekt, hardingfele, vintersporter, bunad ++ som definerer det »typisk» norske.
  (Og se, jeg kommenterer med fullt navn! :p)
  -Lisa

  Liker

 7. @Cecilie Linn: Enig. Om jeg hadde kalt meg Per Hansen eller A. Nilsen hadde han ikke kunnet kontrollere om det er riktig. Merkelig at slike folk alltid kommer med slikt tøv når det gjelder en meningsmotstander. Mens deres egne meningsfeller får kalle seg hva de vil uten at de reagerer. Hver gang slike folk tyr til den type personangrep, viser det bare at de har gått tomme for saklige argumenter.
  Og hvordan kan vi vite at blogginnehaveren er den han utgir seg for å være? Det kan vi ikke.
  @Fatima: Jeg vet faktisk mye mer om islam enn hva dere muslimer liker at ikke-muslimer vet. At du som muslim ikke ser problemet i at andre trosretninger og livssyn diskrimineres når bare muslimer får egne bønnerom, tviler jeg ikke på. Men muslimer skriker vel høyest der også.
  Og hvor har jeg påstått at muslimer er her for å ta over? Du får vise meg hvor jeg har skrevet det, for jeg har ikke skrevet noe slikt. Jeg tipper at den «konklusjonen» din heller er et resultat av dine fordommer og feilslutninger.

  Liker

 8. De sier der er et RASE-problem. De sier dette RASE-problemet vil bli løst når tredje verden flommer inn i ALLE hvite land og BARE inn i hvite land.
  Nederland og Belgia er like overfylt som Japan og Taiwan, men det er ingen som sier at Japan og Taiwan skal løse dette RASE-problemet ved å flomme inn millioner fra tredje verden, og sitat assimilere sitat slutt, med dem. Alle sier den endelige løsning på dette RASE-problemet, , er at ALLE hvite land og BARE hvite land, skal ?assimiliere? dvs blande seg med alle de ikke-hvite.
  Hva om jeg sa at der var dette RASE-problemet, og dette RASE-problemet, ville bli løst bare om hundreder av millioner av ikke-svarte ble sluppet inn i ALLE svarte land og BARE inn i svarte land?
  Hvor lang tid vil det ta noen å innse jeg ikke snakker om et RASE-problem, men om den endelige løsning på det SVARTE problemet?
  Og hvor lang tid ville det ta for enhver åndsfrisk svart man å forstå dette, og hvilken psyko av en svart mann ville ikke protestere mot dette.
  Men hvis jeg forteller denne åpenbare sannheten om det pågående folkemordsprogrammet mot min rase, den hvite rase, vil liberale og respektable konservative være enige om at jeg er en nazisomvildrepeseksmillionerjøder. De sier de er anti-rasister. Hva de er, er anti-hvite

  Liker

 9. Interessant debatt, jeg liker problematisering rundt etnisitet. Hva er norsk? Tja, skal ikke prøve meg på noen definisjon her, men vil kommentere det «Kjell» skrev lengre opp i tråden: «En nordmann er en person som som genetisk sett ligner mest på majoriteten av befolkningen som stammer fra de første germanerene som innvandret til Norge etter isen forsvant for ca 12 000 år siden.» Om dette er et utklipp fra Wikipedia eller noe vet jeg ikke, men det er ihvertfall en svært feil framstilling. Ja, det kom mennesker hit for 12000 år siden, minst, men å kalle de for germanere er svært skummelt, å jeg blir litt redd. Dette ligner argumentene til nazistenes sjefsarkeolog Gustaf Kossina. Det kom mennesker fra både sør og øst inn i det vi idag kaller «Norge». Å definere disse menneskene som germanere, nordmenn eller samer er fullstendig umulig, og ikke minst feil. det er snakk om 12 000, ja TOLV TUSEN år. Ta en titt på Eksponentialfunksjonen å legg dette til grunn før du farger kulturelle definisjoner på mennesker som levde i steinalderen.

  Liker

 10. Det vil være subjektivt hva som oppleves som norsk. Og det vil endre seg over tid. «Urnorske» ting som poteter er knappe 250 år gammelt. Bunaden er enda yngre, og stammer fra nasjonalromantikken. Så i praksis er norskhet tull å bevare, for det er ikke noe bevart vi bevarer, men noe dynamisk. Så dynamikken er viktigere å bevare.
  Om vi snakker ekte bevaring, så er det i hovedsak historie vi ønsker å bevare. Det essensielle er fra vikingtid, og fra den beksvarte kristenperioden etter det, og fra industrialiseringen som reddes oss fra kristendom. Siste århundre har en historie som er mere til felles med andre land enn som noe nasjonalt (selv om det er siste århundre som paradoksalt er eneste århundre som eget land…)
  Politisk sett så er det generelle verdier som er verdt å bevare. I norsk perspektiv så er det viktigste kulturpolitisk sett å stå imot press fra katolske land og islam. De står for den største trusselen mot våre verdier. Verdier er altså her de sekulære, humane verdier som verdsetter kvinnefrihet og frihet fra prester i alle varianter. Det har vi jobbet lenge for å få tilbake her i Norge, helt fra slaget på Stiklestad.
  Norge før kristendom var ikke et eget land. Så vi vil kanskje gå bort fra de nasjonalistiske livssynene som har fordervet oss de siste 1000 år, og være mere åpen for inntrykk. Vi vil da se på annen kultur som spennende, ikke som en trussel. Men det er viktig å verne oss mot de imperialistiske, fordervende kulturer. Dvs. kristendom, jødedom og islam. Det er kultuser fra midtøsten som ikke hører hjemme noe annet sted, (og helst burde de selv også kvitte seg med faenskapet om de ønsker frihet, men det er deres problem).
  Subkulturer får mere å si enn de store felleskulturer som var viktig for nasjonsbygging. De er på vei bort fra moderne, internasjonalistiske samfunn. Jeg har mere til felles med en ghaneser som dyrker felles interesser enn en danseband-interessert etnisk nordmann. Er null interessert i danseband, men har andre interesser som jeg deler med mange med forskjellig bakgrunn. Så mye av det man kaller «norsk» er allerede dødt.

  Liker

 11. Tja,kven som er størst i munnen her trur eg er vondt å vite. Men du Trond bør nok vera noko meir audmjuk enn du gjev inntrykk av her. I høve kva som er norsk er vel det som vanleg auge som ser. Men ein ting kan du ta til banken,mine besteforeldre so båe var Venstrefolk og gjorde ein stor innsats for landet under krigen-dei ville nok undra seg over meiningane dine-mest truleg ville du vorten sett på som ein bråkjekk jypling med kleint vit. Dette får du tåle å høyre-du er den som mest her er meiningstyrann. Du skal vere glad over at det har vore folk før deg som har kjempa fram retten til å ytre seg-mange av dei som no dreg nytte av det vil nok helst inkje sleppe andre til. Og til denne Maria som tykkjer mange av nettdebattantane er ignorante,kanhende er det du som er uvitande. Mange trur at kva ein sjølv likar og sin eigen avgrensa kunnskap er sanninga. Det kan gjerne vera du. Det som uroar meg når eg les desse innlegga er mangelen på vilje til å skjøne når eit sjølvstende er truga . Men i eit land som fostra Rinnan og Quisling vil me nok finne svikarar av fedrelandet av so ymse kaliber.

  Liker

 12. Kjempe bra skrevet! Er så enig:)
  Skumleste gjennom alle kommentarene…ser at noen her ikke kan holde kjeften sin igjen… Her stilles det spørsmål om hva definisjonen av NORSK er…også kommer noen å slenger dritt og tøv om Islam og Muslimer. Hva f…? Skaff dere et liv…og hold igjen nebbet hvis dere ikke kan svare på det som egentlig blir spurt.

  Liker

 13. Hei Trond,
  Kanskje man må definere hva som er kultur først før man diskuterer om hva som er norsk? Hvis du spurte noen om hva som er norsk matkultur, f.eks., ville en fra nord som meg trekke inn ‘kokfesk,’ allt som lages med torsk, og svineribbe til jul. En person fra Bergen hadde da kanskje byttet ut ribba med pinnekjøtt. Det du kommer fram til er at de som bor i Hammerfest kan definere ting som de har felles. Samtidig kan du være finnmarking, nordlending og norsk når du ekspanderer det vi har felles. Så kultur blir da ‘det vi har felles,’ ‘vi’ er den gruppa vi definerer ut fra. Da er norsk kultur det de fleste av oss forbinder med Norge landet/geografien/folket. Mennesker fra USA vil ha andre referansepunkter og definere sin egen kultur som da er amerikansk.
  Hva den norske kulturen er, forandrer seg jo over tide, noe de fleste aksepterer. For oss som vokste opp på 70/80-tallet er f.eks. tippekampen en del av ‘lørdagskulturen.’ Noe som var ukjent for nordmenn før 1969. Og tenk på alle nye ord som vi har begynt å bruke siden 80-tallet, som ‘video,’ ‘pc,’ ‘gaming,’ tacos,’ – ingen med rot i Norge eller norsk språk, men det er jo helt naturlig og OK.
  Kultur er verdiene mine, språket, vaner, historie, familie, altså noe jeg styrer mye selv og som på den måten er ‘ufarlig,’ ikke sant?

  Liker

 14. Det virker som at poenget med slike diskusjoner er hvem som skriker høyest. Altfor mye hat og idioti her. Vil ikke kommentere mer

  Liker

 15. Hva er typisk norsk? Du finner aldri hva som er typisk norsk før man møter en annen gruppe personer som er forskjellig fra deg selv. Slik dannes grupper, og «vi» og «dem» problematikken.
  På samme måte kan man ikke definere en ting som norsk, det er heller kombinasjonen av mange forskjellige variabler som gjør at man faller inn under «typisk norsk». Det finnes jo heller ingen som er «typisk norsk» på alle måter fordi vi er alle individer. Tankeeksperimentet er at man definerer la oss si 20 faktorer med 10 forskjellige styrker fra 1-10, totalen av disse faktorene vil si at man er innenfor hva som er «typisk (velg etnisitet/nasjonalitet). om man samler inn nok statistisk grunnlag kan man si at «typisk norsk» er de som er innenfor en satt verdi, mens de som er utenfor er ikke «typisk norsk».
  Variabel 1 (2,7-3,1 nordmann)
  Variabel 2 (7,2-7,4 nordmann)
  Variabel 20 (1,1-1,5 nordmann)
  Selvfølgelig er en kultur noe dynamisk som vil forandre seg over tid (som flere her har nevnt), grunnet forskjellige påvirkninger. En kultur vil jeg definere som felles tankegods som farger verden rundt deg.
  En nordmann er en som ikke snakker nedsettende om Norge og nordmenn til utlendinger, men klager innad i kulturen om alt som de mener er galt. En nordmann liker å se seg selv som sportslig anlagt, selv om de ikke nødvendigvis er det. En nordmann foretrekker å gjøre ting enn å sitte å planlegge (for vi vet alle at planer alltid blir forandret). En nordmenn synes det er festlig å slå broderfolket i sporter vi er god i, og ignorerer sporter vi er mindre gode i (helt til vi vinner og gnir det inn). En nordmann er glad i naturen, men den er best på TV. Nå føler jeg at jeg har gnålet nok om dette men en typisk nordmann.
  Vi definerer oss selv ikke ut i fra oss selv, derfor finner vi ikke noe typisk norsk. Det er i møtet med andre vi definerer oss selv, hva som er typisk norsk er å IKKE være (sett inn et hvilket som helst ord du mener passer).

  Liker

 16. Hvorfor spør du etter hva som er norsk kultur? Burde du ikke snarere spørre «hva er kultur»? Man kan dekonstruere alle lands, nasjoners, eller gruppers idenitet på den måten, som du har gjort med den norske – mener du da at det ikke finnes kultur overhode? Og om det ikke finnes noen norsk kultur, kan det da nødvendigvis heller ikke finnes noen annen kultur. Og om kultur ikke finnes, hvordan kan vi da ha et «flerkulturelt fellesskap» som tverrpolitisk mål?

  Liker

 17. Hei Trond.
  Beklager å måtte meddele deg det, men du er langt ute på viddene fordi du glemmer en vesentlig sak! En nasjon står ikke stille uten utvikling. Det vil den ikke om den har samkvem med omverdenen!
  I de nasjoner der folk er for fattige til å reise og der de bare opplever religiøs påvirkning fra Imamer , der står verden stille ! Joda de har biler og mobiltelefoner, ikke som allemannseie, men det finnes! Likevel er de er livredde for å komme i unåde med sin Allah! og sin mer enn 1400 årige stillestående religion! Det finnes utbrytere , men de trues ofte med døden og en del blir drept i Allahs navn !
  Derfor er det som er typisk Norsk i konstant utvikling, men ikke så mye at vi skal utradere at nasjonen har gjennomgått en historisk utvikling! Jeg foreslår at du leser historien vår for nasjonen. Det finnes enorme mengder informasjon på biblioteket for dette vil du neppe kjøpe. Det vil koste noen titusner av kroner og består av mange bind!
  Du later til å mene at bunader og folkedrakter ikke er Norske ? Da er du historieløs! At de utvikles og tilpasses til nye innbyggere som har med seg sine varianter er da helt greit! I en rekke tilfelle vil det og bli akseptert som det typiske Norske! Det som er av gamle og opprinnelige drakter fra 1800 tallet vi kunne betrakte som typisk Norske!
  Norge er idag befolket av mennesker som i stor utstrekning har reist og tilegnet seg mye fra andre nasjoner innen mat kunst og delvis kultur. Det er ikke det samme som at vi ikke lenger er Norske! Du rabulerer over at endel ikke kan fremsi hva som er Norsk!?
  Hva er det som ikke er Norsk i Norge ? Joda utlendinger på besøk og islamister som ikke vil integrere seg. Innvandrere som vil forandre Norge til en kopi av deres hjemland! De er ikke typisk Norske for vi er normalt langt mer «runde» i både vår tilnærming og aksept av det som er fremmed! Den største protesten mot Islam er tilhørigheten til Sharia, men det er en helt annen debatt !
  Norske statsborgere som er hovedandelen av folket og er typisk Norske selv om de opprinnelig kommer fra utlandet! Fiskeriene våre er da typisk Norske! Hurtigruta er det norskeste du får av transport i landet! Elendig infrastruktur utenfor Oslogryta er typisk Norsk! En Jernbane som er rundt 100 år med like dårlig nett de siste 60 år er typisk Norsk ? Janteloven er typisk Norsk! Å gå i fjellet i Norge er typisk Norsk. Seterdrift i fjellet er typisk Norsk. Rakfisk (uhu) er typisk Norsk. Røykelaks er typisk Norsk . Smalahaue bokna i øl er typisk norsk. Den Norske tørrfisken er blant verdens ypperste ! Fårikål, kjøttkaker og pinnekjøtt er typisk norsk ……. Slik kunne fortsette i flere timer men nå ser du kanskje tegningen!
  At du kjøper sofa fra Ikea i stedet for hvilestol fra Hjellegjerde hr trolig med økonomi å gjøre. At vi spiser mat på kinesiske , vietnamesiske, indiske kafeer og restauranter har med smak og nysgjerrighet å gjøre. Noen har lært det i utlandet og andre har bare møtt det her hjemme1 Jeg har kone fra Filippinene og hun synes både får i kål og pinnekjøtt er godt, men hun må ha ris ved siden av. Hun er Norsk Statsborger og føler seg Norsk etter 6 år i Norge!
  Dermed blir hele debatten din ørkesløs og intetsigende fordi man her snakker om hva man mener, tror , har av erfaring og hva ser på med subjektivt syn. En fasit på dette trenger vi ikke for dette vet vi instinktivt.
  Så har vi da en blogger som deg, som åpenbart vil prøve å si at det ikke finnes noe som er Norsk !? Hvor kommer det i så fall fra ? Det kan ikke være Europa for der er statene for forskjellige. Heller ikke fra Østen ! Ikke fra Australia for der er det europeiske innvandrere i hovedsak. Ikke fra USA heller og i Canada var det Indianerne som styrte opp til ca 1700 .
  Sør Amerkia, eller Afrika kan det heller ikke være !? Skandinavia da ? ender vi til slutt opp med . det er klart siden vi har vert i union både med Danmark og Sverige, men til tross for likehetene er det mer som skiller enn som forender. Dermed står vi igjen med ……. Helt rett! det Norske.
  så fikk du kanskje litt klare svar likevel ?

  Liker

 18. Jeg spør hva er typisk norsk, men jeg hopper ikke over verktøy for å definere hva en kultur er. Det blir litt som 2+2 =5. Jeg kom med en liten forklaring hvordan man kan definere en kultur. Hvis du mener at en kultur ikke kan defineres på denne måten er det din mening.
  Jeg mener det finnes en norsk kultur, og at du kan definere alle verdens kulturer på denne måten, slik du påpeker. Min definisjon på Kultur er som jeg sier tankegodset som alle individer i en kultur har til felles. Dette kan defineres i variabler, men brunost, binders, bunad og ostehøvel som definering av hva som er norsk er avlegs. Vikingtiden kan definere den skandinaviske kulturen, men er bare en del av den norske (og den svenske/danske) kulturen.
  Kansje jeg burde la være å bruke akademia for å belyse noe, og heller bare si at det å være norsk er å like melk?

  Liker

 19. Hva er typisk Norsk?
  Noen av de typiske norske trekkene er at:
  1)Nordmenn er uhøflige og frekke. Vi er dus med alle og legger om til å bruke fornavn lenge før det som er folkeskikk i andre land.
  2)Nordmenn forventer særbehandling. Samtidig som vi gjør litt narr av nyrike russere som ikke oppfører seg helt etter våre forventninger.
  3)Feite typer som må trilles rundt i trillebår, gjerne av 2 Polakker.
  4)Nordmannen tror han bor i Kardemommeby og at samfunnet skal tilrettelegges som en fornøyelsespark for barn.
  5)Nordmenn kan være moraliserende for alle som ikke innser at de lever i illusjonen av kardemommeby
  6) Nordmenn mener Janteloven også gjelder overfor andre når vi er turister i andre land. – De skal ikke tro de er like gode som oss.
  7) Nordmenn er veldig liberale overfor andres meninger så lenge meningene passer inn i KRF / kardemommeby-moralen.
  8) Til tross for at vi har en av verdens dårligste sluttspillstatistikker, er vi best i Fotball, vi bare mangler gode spillere…..

  Liker

 20. Hva er kultur? Skal vi begynne å rive kulturen i småbiter for å finne ut hva kultur er, så er det ingen ekte kulturer ute i verden. Det vi kaller for amerikansk kultur er en sammenblanding av det europeiske utvandrerere tok med seg og blandet med afrikansk og asiatisk, og så gjort det om til at det har fått merkelapp amerikansk. Slik er det med de fleste kulturer. Til og med kinesisk er blandet sammen av mange folkeslag som har vært der i tusener av år. Slik er det med den norske kulturen også. Tusenårig influens uten i fra er spesialisert og gjort det slik at det passer vår folkelynne og væremåte.
  Hvor finnes det rotekte kulturer? Mayakulturen og lignende kulturer.
  Så hvorfor snakke så mye om andre kulturer og gleden av å oppleve dem på reiser når ens egen kultur skal radbrekkes og analyseres for å få merkelapp «ikke-norsk kultur»?
  Det kommer av mindreverdighetskompleks og historieløshet og ingen kunnskap om hva kultur er og hvordan det skapes.
  Alle eksemplene ssm nevnes av de andre hører ikke noen lands kultur om vi begynner å radbrekke kulturen på samme måte som Norge hatere og de som ikke vet hva kultur er gjør.

  Liker

 21. Bardolux: Jeg kan faktisk være enig i din analyse, problemet er at alle er slik, dermed er det ikke typisk norsk. Prøv igjen.

  Liker

 22. Det jeg føler enkelte her forsøker er å dra det ekstremt til den ene eller den andre siden. Enten at en kultur er veldig lett å finne og beskrive, eller motsatte… at den er så kompleks og over vår fatteevne at man bare kan glemme å analysere den.
  Kultur er vanskelig når mange har forskjellige ideer om hva en kultur er, og definisjonen av en kultur.

  Liker

 23. Kan stille det samme spørsmålet om hva er ekte fransk? Hva er ekte engelsk? Hva er ekte tysk? Hva er ekte svensk? Hva er ekte pakistansk?
  Det jeg mener å si er at vi kan ikke radbrekke en kultur for så å svelle de andre hele. Pakistanks er blanding av indisk, britisk, og alle de folkeslag som har vært i de områdene og naboområdene i tusener av år. Slik er det med alle kulturer. Det som gjør kulturer unike er at de blir gjort om til et lands spesialitet etter det landets folk, lynne, natur, motgang og medgang de har hatt osv. Dette foregår over lang tid og formes om til det som blir typisk for det landet.
  Jeg merker meg at de med politisk agneda hele tiden har en tendens til å radbrekke og gjennomanalyserer det norske for på den måten heise andre kulturer til topps, uten å radbrekke og gjennomanalysere dem. Det kommer enten av kunnskapsløshet, politisk agenda el. de to tingene til sammen med mindreverdighetskomleks.
  Norge som har vært bebodd i tusener av år har selvsagt noe som ere spesielt som er for folket her på samme måte som alle andre land har det.

  Liker

 24. Malene: Jeg tror vi er ganske enige, men det som er er jo at kulturer har blitt radbrekket allerede. Det er en nederlender som har analysert mange kulturer og funnet 5 faktorer de er analysert etter. Han heter Hofstede, og disse analysene er gjordt over flere tiår.
  Det definerer ikke hva som er typisk, men det gir en sterk pekepinne på at bl.a. land som har hatt klasseskille, da spesielt føydal lignende system, er mindre egalitære enn samfunn som ikke har hatt et slik skille. Man kan se forskjeller innen europa, men de er størst mellom verdensdelene.
  Dette er bare en faktor, men dette er et god analyseverktøy for finne umaterielle kulturelle faktorerer.

  Liker

 25. Gunnar:Er selvstedigheten truet? Hvordan da? Å sammenligner du meg med Rinnan og Quisling? Uansett at dette innlegget skulle skape så bye baluba fra folk som er mer intresert i å skyte fra hoften enn å forstå essensen i det hadde jeg ikke ventet. men det virker at jeg har truffet et rett punkt, så dette blir nok ikke mitt siste innlegg.

  Liker

 26. Jeg er utlending og norsk. Er både født og oppvokst i Norge, og skjønner godt hva innlegget ditt handler om. Jeg bruker hijab og praktiserer Islam utifra slik jeg (med mine «norske verdier») tolker religionen. Jeg er inneforstått med at min klesstil og arabiske trekk bidrar til at forventningene til min væremåte skal være annerledes enn nordmenn flest, derfor blir nordmenn som tør å bli kjent med meg overrasket da de oppdager at jeg på flere punkter er «mer norsk» enn de selv. Jeg setter pris på norsk natur, og tilbringer ofte mine fridager i skog, ute med fiskebåt, eller på fjellet med ransel og kakao. Jeg nærmest elsker norsk litteratur, og kunne ikke ropt høyere for at nynorsk skal bli MER relevant både i skolen og media. Jeg legger stor vekt på norsk historie, og interesserer meg spesielt for lokale bygdehistorier. Jeg føler en sterk nasjonalfølelse, og blir rørt til tårer av nasjonalsangen. Norge er virkelig et land jeg elsker. Med dette er det rart å bli sett på som en fremmed. Hodeplagget jeg bærer blir latterliggjort, men for min (biologisk norske) oldemor var det en selvfølge at kvinner skulle bære skaut. Kjønnsrollene som mange muslimer (og andre) velger å opprettholde blir i dagens Norge sett på som undertrykkelse, men for bare noen titalls år tilbake var nettopp denne måten å fordele arbeid på den mest naturlige her til lands. Lista over slike dobbeltmoraler er lang. For meg virker det ikke som det er «det typisk norske» som skal ivaretas, men «det moderniserte norske», for jeg har aldri vært en trussel mot noe av det som, i seriøstitet, har blitt definert som «typisk norsk». Det har flere ganger blitt nevnt at det er typisk norsk å være fri. Om det er så, ser jeg ikke poenget med diskusjonen i det hele tatt, gi innvandrere, og andre- og tredjegenerasjons innvandrere frihet til å være norsk på den måten de oppfatter å være norsk. Så lenge etniske nordmenn selv hater å gå på ski, ikke ser poenget i å lære nynorsk og at på til er imot Grunnloven (for eksempel ved å nekte en medborger å utøve sin religion) blir det for dumt å sitte og taste inn sinte kommentarer om hvordan «svartingene» utvanner «det norske».
  Jeg koker søren meg brunosten min sjøl, gjør du?

  Liker

 27. Trond Wathne Tveiten: Ser ikke på noe som ubehagelig, men ser tydelig at du og noen annen forsøker så godt dere kan å underkjenne den norske følelsen som nordmenn har like stor rett til å kjenne, føle og se som folk fra andre land og kulturer.
  Selv er jeg multikulturell på mange måter, men ikke muslim. Jeg ser tydelig at mange nordmenn som sier at likestilling og menneskeverd står øverst og bruker det som argument når de er i mot og kjempet mot religion (kristendommen og jødedommen) er totalt ukritiske når det gjelder islam.
  Da jeg er flerkulturell så vet jeg at de kulturer jeg har med meg som min fofedre hadde er like lite ekte kulturer som norske. I Asia og Sør-Amerika har de sterke grupper vunnet fram for flere tusener av år siden og på den måten har gjort at alle de folkeslag og kulturer som fantes er blitt innlemmet i hoved og gjort om til det vesten kjenner dem som. Og nordmenn som deg snakker så fint om kulturer og rakker ned på det norske uten å vite hva opprinnelses kultur egentlig er, og tror at det bare er nordmenn som ikke har en ekte kultur. Tipper du er en av de som ferierer og kommer hjem til Norge og forteller om hvor flotte kulturer du har opplevd uten å sette spørsmålstegn ved om de kulturer du har opplevbd er så ekte for det landet el. om det er en 1000 årig historie bak.
  Som en med multikulturelle aner ser jeg tydelig hvordan samme influenser i Europa har blitt typisk britisk, typisk fransk, typisk tysk, typisk svensk og typisk norsk. Samme påvirkninger uten i fra er forskjellig fra land til land. Det jeg opplevde i India, Chile er det samme jeg har opplevd i Frankrike og Norge, bare med en egen vri som er typisk for de landene.

  Liker

 28. Og jeg skjønner ikke det behovet andre innvcandrere har av å radbrekke de norske for å fremheve sin egen. Det er like mye nasjonalististisk som nordmenn blir beskyldt for å være av innvandrere og de med politisk agenda. Hvorfor skal innvandrere ha lov å fremelske sin kultur og kreve på bli respektert for det uten å bli kalt for nasjonalister, mens nordmenn ikke kan det? Straks nordmenn snakker om sin kultur så kommer det hersketeknikker mot dem som nazier og hva er typisk norsk?
  Der mine forfedre kom fra lærte vi respekt for andre og hva deres kultur har blitt til. Jeg lærte også at respketen for individet står over alle religioner da religioner kan være undertrykkende for individer og er gruppebasert. Kultur er ikke noe som bestemte grupper i verden har eienskap til, mens andre skal bli radbrekket.
  Når det gjelder det vi kan si er typisk norsk finner vi det ikke i byer og tettbygde strøk, men i distrikter og innland. Og kan vedde på at de fleste som er så opptatte av å radbrekke det norske ikke bor i de områder.

  Liker

 29. Betyr ordet Integrering at vi ønsker å endre de som kommer til Norge til å passe inn i det vi kaller «det Norske systemet»? Ønsker vi med dette å forsøke å unngå kulturellt mangfold og helst «lage Nordmenn» av alle som flytter til landet? Får man ett mindre fargerikt samfunn av denne politikken? Trekker man definisjonen langt er kanskje dette også rasistisk holdning, ettersom den mellom linjene sier at «vi ønsker bare Nordmenn» i Norge ???
  Satt litt på spissen, skal vel allikevel vi som allerede bor i Norge ha en viss rett til å si at dette er systemet som gjelder her – de som ønsker å flytte hit må akseptere det, ellers kan de flytte et annet sted.
  Hva som er norsk kultur er jo litt avhengig av øyet som ser, men Lutefisk, skigåing, Edward Griegs dovregubbens hall og Ibsens Per Gynt kommer man kanskje ikke utenom. Det at man finner likhetstrekk i andre land eller at noe er innført på et tidligere eller senere tdispunkt gjør ikke at noe ikke kan defineres som Norsk Kultur – Her snakker vi ikke om opphavsrett… Allemannsretten er ikke særnorsk, men en del av vår kultur som mange av oss ikke kunne tenke seg å være foruten.

  Liker

 30. Kan spørre om du vil være nordmann om du flytter til, Pakistan, Frankrike, USA el. Egypt?
  Om det flytter mange nok nordmenn og andre vestlige til Pakistan, skal de da forandre det pakistanske?
  Svarene der er også svarene for Norge.

  Liker

 31. Kan ta før oss meierismør og ost. Det finnes i alle land. Noen kan reise til Ungarn og si at der smakte de en ost som er typisk Ungarn, men sannheten er at den osten og smøret finnes overalt i bondekulturen. Forskjellen er hvordan det er laget og hva som er inni av ingrediensene og det gjør akkurat den osten og smøret spesielt for det landet og den kulturen.
  Og i Norge har vi våre egne oster og smør. Spør du turister hva de forbinder med det typisk norsk, så kommer svarene som perler på en snor. De har ikke problemer med å definere hva som er typisk norsk da de vet at kultur er noe som blir gjort om til det som er spesielt for akkurat det landet, selv om det finnes varianter i andre land. Det at mange nordmenn som kommer fra store byer ikke ser kulturen er fordi de etter sin streben etter å ligne på innvandrere ikke ser skogen for bare trær.
  I Norge er kulturen mer ekte enn i land som har hatt store roller i verdenshistorien da i slike land har kulturer infiltrert hverandre i flere årtusen. Norge har vært isolert lenge som et fattig land der det bodde folk bak hver en busk, hvert nes, hver odde, hvert fjell, skog og berg. Derfor er det store forskjeller på gradisjoner fra en kommune til en annen.
  Dessuten så tar mange forgitt at kulturer kommer til Norge, det har nå vært motsatt også. Det er bare de med mindreverdighetskompleks som ikke klarer å se det.

  Liker

 32. Trond Wathne Tveiten: det dukker opp som et eksempel da det er en av de største innvandrergrupper i Norge.
  Klart det har mye å si hva nordmenn som deg gjør når dere flytter til annet land og får familie der.

  Liker

 33. Malene:I Norge er kulturen mer ekte enn i land som har hatt store roller i verdenshistorien da i slike land har kulturer infiltrert hverandre i flere årtusen? Hva tror du Norge har levd av i alle år? Handel med utlandet og bland annet stor sjøfart. Norges kultur har sterke preg av andre kulturer.
  infiltrert? tror du folk som flytter til Norge har en misjon og en strategi for å bryte ned landet og gjøre til deres egent?
  Jeg skal ikke gang begi meg inn på debatten om hvem som har mindreverdighetskomplekser her.

  Liker

 34. Her må du ikke gjennomanalyse ord. Infiltrert her betyr ikke som i spionromaner.
  Mine røtter er norske, franske, tyske og italienske og har sterk identitet i motsetning til nordmenn som deg. Men har opplevd nordmenn i distriktene som har sterk identitet samt at de forstår andre kulturer og tradisjoner. Og det forundrer meg at spesielt i Oslo området så ser ikke nordmenn at det finnes egen kultur i Norge som har røtter fra gamle bondesamfunnet. Og Norge var et land i ytterkanten av Europa og ble aldri preget av føydalisme i samme utstrekning, som i det sentrale Europa. En av grunnene for dette var at bøndene i hovedtrekk var rettslig frie og at rundt 40 prosent av norsk dyrkbar mark var eid av bøndene selv ved utgangen av middelalderen. Det føydale systemet med hvem som eide jordområdene fikk aldri slått igjennom i Norge.
  Norge har vært et fattig samfunn der folk bodde bak hver en stein, isolert med fjell og fjorder. De var så isolerte at hver dialekt ble unik. Tror du virkelig at folk som bodde helt isolert i flere hundre og tusen år var så dumme at de satt og tvinnet tommeltotter og frøs og sveltet mens de ventet på at noen kloke uten i fra kom med ost, smør, pølser, mat, saft og alt det som lages i ett primært samfunn? Selvsagt ikke, de fant på alt selv av det de hadde for hånd i naturen rundt dem. Det som de laget var laget av det de hadde her i Norge og er nå absolutt ekte norsk. Reiser man med åpne øyne rundt i landet så ser man at kulturen er levende. Der gjelder alt fra mat, klær, håndverk til kunst.
  For å væe blind for slike ting så må en være født i en storby og være meget fordomsfulle mot sine egne.

  Liker

 35. Malene:Hvor tar du å henter tingende din ei fra? jeg har aldri sagt at det ikke finnes noe kultur i Norge, hele poenget med innlegget mitt var å gjøre selvgode nordmenn som vifter med grunnloven i hendende at de av og til bør roe seg ned litt fordi alt de hevder er Norskt ikke er så unikt som de tror. Å plutselig for jeg en leksjon i føydalisme? Ok siden du vil inn på det sporet. norske bønder var luttfattige så friheten du snakker om er faktisk ikke så reel. En øvreklasse som i stor grad med bestod av Danske embedsmenn satt med de store verdiene.Uansett så har ingenting av dette med innlegget mitt å gjøre.
  Jeg kunne sikkert snakke mye om norges historie siden jeg faktisk har studert historie, men problemet er at du vrir innlegget mitt inn i en helt annen debatt enn det som var hensikten. Når jeg påpeker dette for deg så du ikke ut til å tåle det.
  Jeg spurte et meget åpent spørsmål om hva som gjør oss norske. det stilte jeg fordi vi oppererer med flåsete bergrep som 3 og 4 generasjons innvandere. Fordi man forsøker å standarisere nordmenn sin norskhet i hvorvidt de ber til en annen gud eller har enn annen hudfarge og etternavn. De samme personene som lager disse rangstigende og gjør seg til bedre nordmenn enn alle andre mens de selv sitter med sin kebab og spiser råe japanske fiskeretter til lunsj. Går vi 50 år tilbake så opptrede blenda hvite nordmenn seg helt anderledes. Jeg kunne holdt på med denne reglen enda lenger, men du ser ikke ut til å forstå eller rettere sagt du ønsker ikke å forstå det.
  Å når enkelte i tillegg klarer å gjøre dette om til en debatt hvorvidt jeg ønsker å la Islam overta landet så har jeg min fulle rett til å kalle dem en gjeng idioter.

  Liker

 36. Trond Wathne Tveiten: Jeg tror at nordmenn har like mye rett til å vifte med sin norskhet som innavndrere gjør med sin kultur. Så hvorfor skal nordmenn plasseres i den skuffen du snakker om og ikke innvandrere.
  Jeg skriver det jeg skriver fordi du argumenterer for fordomsfult du mener bare nordmenn er. Du lukker øynene igjen for at innvandrere vifter like mye med sin kultur og tradisjoner og later som de er så mye bedre. Og er det ikke rasistisk å nekte en en muslim å gifte seg med en etni9sk norsk? Er det ikke rasistisk å hente ektefelle fra sitt hjemeland for på den måten å foirtsatt holde sin kultur ren? Hadde nordmenn med vitende og vilje giftet seg bare med hvite nordmenn så hadde det blitt kalt for apartheid.
  Flytter du og din samboer (om du har en) til Pakistan el. Somalia og får barn som er født der og selv får statsborgeskap i det landet definerer du deg som pakistansk el. somalisk?
  Det virker som du sitter selv på din høye hest og rakker ned på de du mener sitter og spiser sushi og annen utenlandsk mat. De som gjør det er mer åpne enn de som ikke vil spise mat av svin som nordmenn spiser da det er skittent.

  Liker

 37. Malene:De kan gjerne vifte med sin norskhet, men hvorfor skal de gradere mennesker som bor i dette landet, jobber i dette landet og er født i dette landet som annerangs borgere fordi de har en annen hudfarge og religion. hvorfor skal porsoner havne bakerst i arbeidskøen bare fordi de har en navn som lyder fremmedkulturelt, mens familien har bodd her i flere generasjoner? Hvorfor skal denne gjengen pateiske nasjonalister få ta eiergrep og monopol på hva det er å være norsk?
  når du klarer å gjøre slike spørsmål om til at jeg er fordomsfull så virker det mer for at du sitter inne med en slags form for frykt som gjør det lettere å komme med beskyldninger mot meg. denne debatten dreide seg aldri om Isllam så hvorfor du kommer trekkende hele tiden er for meg uvist. Å nei, selvfølgelig. Liker man ikke debatten og grunnlaget for den så er jo Islam det ultimate argumentet.
  Siste avsnitt så legger du deg på et så lavmål at jeg ikke gidder å kommentere det. Snakk om å vri om ord til noe helt annet.

  Liker

 38. Nå blander du islam om i dette. Når jeg nevner Pakistan og Somalia er det fordi det er de innvandrer som står lengst borte i fra vår kultur. Irakere og iranere står til og med nærmere.
  Du tør ikke svare på apartheid som mange av disse ikke-vestlige innvandrer selv driver med. Skal du kritisere og være rettferdig så må du ta alle for deg som er sånn, og ikke bare norske.
  Jeg var sammen med en pakistaner engang og alt var greit så lenge han hadde fortalt foreldrene sine om at jeg var av fransk tunisisk opprinnelse. Han fortalte meg at han ikke kan gifte seg med hvilken som helst selv om det er muslim. Somaliere feks. ble sett på som late og udugelige og for svarte. Da jeg kom på besøk dit var hele slekten samlet og de spurte meg ut. Jeg svarte som det er at jeg er norsk med tysk, fransk tunisisk og italiensk opprinnelse på den ene siden. De hadde trodd jeg var muslim da de hørte at jeg var fransk tunisisk og da de hørte at det var kristen tunisisk ble jeg annenrangs der og da. Presset derfra gjorde at vårt gryende forhold endte ganske fort.
  Mine fransk tunisiske forfedre hadde fritt giftet seg med italienere og tyskere så jeg hadde ikke tenkt at det å finne en muslim var feil før jeg møtte disse pakistanske slektene hans. Fikk hvite at det mer regel enn unntak at det er slik.
  Så ikke kom til meg og fortell om hvor blendahvite nordmenn er. Det er greit å stå på utsiden som en idealistisk tilskuer og kritisere nordmenn når du selv ikke er inne i et lukket samfunn, der nordmenn blir engler i forhold.

  Liker

 39. Malene:Vel skal være ærlig, når du er så desperat at du må ty til slike latterlige utsagn om meg som du gjør i siste avsnitt så fortjener du ikke lenger min oppmerksomhet. Når du ikke engang gidder å lese skikkelig hva jeg faktisk skriver så er dette bare bortkastet tid.

  Liker

 40. og ved å svare slik på min kommentar så bekreftet du det jeg skrev!
  når du selv er den som nevner muslim/islam i ett innlegg så er det du som har brakt det opp. UANSETT om det du sier er at du er lei av snakket om det!
  og om du har en blogg der du ytrer slike meninger så må du da for i all verden forvente at i hvertfall noen folk er uenig med deg noen ganger…eller?
  og er det rart at jeg sier du virker som en kverulant når jeg forteller om den gangen jeg uttaller at jeg synes det er galt at BARN må bruke hijab og du har til svar:
  »Jeg er ohgså lei av de som hele tiden herjer rundt på nettet og sutrer over at de må gjøre det anonymt fordi de får så mange trusler. Buhu. De fleste av dem bruker så grove ord og de verken tør eller ønsker å delta i debatter på en skikkelig måte. Jeg mener det jeg mener.. Hvorvidt du liker det eller ikke driter jeg i, jeg står ihvertfall for den jeg er.»
  jeg brukte ikke grove ord i min kommentar…
  for å si det tydeligere; jeg ble terrorisert av mange forskjellige fremmede muslimer fordi jeg ikke synes det er rett at barn, fra rundt om 4 års alderen og oppover, blir påtvunget et plagg som gjør dem mye mer utsatt for plaging fra både jevnaldrende og eldre!! jeg har diskutert ekstremt mange ting under mitt fulle navn, og gjør det enda noen steder, både abort, andre religioner enn islam, vold, ++++ men det er bare når jeg kommenterer ang barn med hijab, UTEN GROVE ORD MEN MED ET ØNSKE OM Å VÆRE MED I EN DEBATT, at jeg bli trakkasert… ser du da ikke at det er et behov for at man for egen sikkerhet og psykiske helse faktisk ofte må være anonym om man skal si noe som helst som kan sees i sammenheng med islam/muslimer?
  men bare sitt der med dine tåpelige hersketeknikker, for du er faktisk akkurat slik som de du angriper i både blogginnlegget ditt og div kommentarer under… håper virkelig du innser det, men videre utover dette så bryr jeg meg ikke. kjenner deg ikke og har ikke tenkt å bruke mer energi på en som ser Norge og seg selv med lukkede øyner!
  og igjen da din fantastiske avslutning
  »Men det som irriterer meg mest er folk som ikke leser innleget og ikke gidder å lytte når jeg faktisk sier hva som er meningen med det.»
  og tror du ikke det er irriterende for folk å gidde å kommentere på innlegget dit bare for å se at du ikke klarer å lytte til hva de sier? vet ikke hva du hadde lyst å lese når du leste mitt innlegg, men du leste det visst like dårlig som du skriver. så lykke til med å bli politiker, bare glad du ikke blir det her jeg bor!

  Liker

 41. Cecilie Linn:Nope, jeg nevner fordi det har blitt tatt opp i tråden når det ikke hadde noe der å gjøre. Jeg kunne velge å overse det eller kommentere at det ikke hadde noe der å gjøre. jeg valgte sistnevnte.
  Jeg forventer at noen er uenig med meg, men jeg godtar ikke hva som helst. Når man kommenterer så må man regne med å få svar på tiltale, ellers kan du strengt tatt bare la være.
  Du fikk et slikt svar på hijab av den enkle grunnen at dette ikke er en Islam debatt og at det ikke hadde noe med saken å gjøre. At du ser et innlegg som sier noe om norsk kultur så er det ikke automatisk innvitasjon til en debatt om muslimer. er det fryktelig vanskelig å forstå? Jeg tviler på at du har lest innlegget, men kun sett på overskriften og et par av kommentarene. Jeg er drittlei av den trollingen på nettet av debbatanter som holder på på den måten.
  Troll gjerne i vei, men ikke her. Hvor mange ganger må høre lidende historier om folk som får stygge telefoner fra muslimer så de har nødt til være anonyme.
  Jeg lytter til hva folk sier og jeg kommenterer tilbake. Følere ganger må jeg påpekke hva slag debatt dette er noe du tydligvis ikke skjønner.

  Liker

 42. Trond Wathne Tveiten: Det virker som du egentlig har gjordt deg opp en mening, og ikke er interesert i å bli motsagt. Du svarer ikke på spørsmålene, og er for det meste nedlatende. Det er riktig at du originalt ikke snakket spesielt om muslimer, men de ble en del av diskusjonen, da må man ta det til etterrettning og ikke bare blankt avvise det som sprøyt.

  Liker

Legg igjen et svar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s